Iránban milyen a kisebbségek helyzete?
Úgy tudom, hogy a lakosságnak alig 51%-a perzsa, a többi kisebbség és a lakosság negyede azeri, több millió kurd él ott stb
Milyen a kisebbségek helyzete? Biztosítva vannak a jogaik?
Mennyire van diktatúra ott és mennyi demokrácia van a rendszerben?
Illetve még ami érdekes, hogy azt olvastam, hogy a melegeket ma is kivégzik Iránban, de a nemváltoztató műtétet az állam támogatja. Ez tényleg így van? Miért?
Iránt egyedül az iszlám és a teokratikus berendezkedés tartja egyben. Valamint az, hogy elég nagy és ütőképes a hadseregük, ez pedig a vallási vezető, az Ajatollah kezében van.
Azerbajdzsánnak muszáj jó viszonyt ápolni Iránnal, mert Irán az egyetlen út ahhoz, hogy szárazföldön megközelítsék Nahicseván tartományt, mert Nahicseván és Azerbajdzsán között ott van az ellenség Örményország. Így az iráni azeriek helyzete nem vitatott, Azerbajdzsán elfogadja a helyzetet.
A kurdok túl kevesen vannak Iránban ahhoz, hogy elérjenek valamit, a többi kisebbség pedig vagy őshonos (mint a gilakiak pl) vagy a hazájuk egy nagy pöcegödör (pastuk-Afganisztán), vagy egy elnyomott kisebbség (beludzsok, akiknek a területe meg van felezve Irán és Pakisztán között).
A nemzeti kisebbsegeket az elozo leirta.
A vallasi kisebbsegeket eroteljesen zaklatjak mindenfele urugyekkel.
Nem 51 hanem 61% a perzsák aránya.
Egyedül 3 olyan kisebbség van, ami komolyabb kockázatot jelent(ene) az ország területi egységére:
Az azeriek, akiknek ott a szomszédban a független Azerbajdzsán, melynek a legnagyobb szövetségese Törökország, a kurdok, akik egy elég elszánt nép, és egyre közelebb van a független Kurdisztán eljövetele is, valamint az ország keleti felében élő beludzsok.
Az olyan kisebbségek, mint a lúrok, gilakiak, mazaniszok, őshonosak, ráadásul sokan a perzsákhoz sorolják őket. Az ország tengerpart melletti területein élő arabokat pedig utálják, mint a sz@rt.
Meg ha én jól tudom,van elég jelentős türkmen lakosság is a Türkmenisztáni határnál.
A kurdok helyzete eléggé húzós,mert felkelések folynak,meg a belucsok sem érzik magukat kényelmesen.
A többiek megvannak.
Menj a helyszínre, és megtapasztalod. Ha vallási téren vétesz, megnézheted magad. Nem számít, perzsa, kurd, azeri, vagy éppen külföldi vagy. A hétköznapi élet pedig mindenütt ugyanolyan, mint egy szegény országban. A bazárok virulnak, az azeriek jönnek mennek, a kurdok elvannak a hegyekben (nem könnyű megközelíteni).
Ott nem olyan a politikai légkör, mint itt. Ott csak a vallás számít, de az nagyon. Egyébként a más vallásúakat, például az ortodox örményeket békén hagyják, templomaik rendben vannak, senki nem háborgatja őket.
" az ortodox örményeket békén hagyják, templomaik rendben vannak, senki nem háborgatja őket"
Nezz neg egz muszlimot, aki at akarna terni az ortodox hitre. Nem igazan hiszem, hogy "beken hagynak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!