A székelyek miért számítanak magyarnak, és miért nem románnak, amikor kulturálisan, mentalitásilag romániaiak, azaz "magyarul beszélő románok? "
Minden országnak van egy sajátos kultúrája, mentalitása, társadalmi rendszere amit valamilyen mértékben egy ország lakói tudat alatt eltanulnak és gyakorolnak attól függetlenül, hogy az ország az egyénnek mi az anyanyelve és milyen ősöktől származik.
Egy székely például hiába beszél magyarul, ő attól még kulturálisan, világnézetileg ugyanolyan román, mint bármely más lakója Romániának.
Magyarországon is egy méhkeréki lakos hiába román anyanyelvű, attól ő még a magyarországi kultúrát, mentalitást hordozza, és különbözik Románia lakóitól, ebben az esetben egy "románul beszélő magyarral" van dolgunk.
A Vas és Zala megyében élő szlovén és horvát anyanyelvű népesség is különbözik Szlovénia és Horvátország lakóitól, ők "szlovénül/horvátul" beszélő magyarok.
Egy Szlovéniában élő magyar anyanyelvű ember is "magyarul beszélő szlovén."
"Ez egy ostoba, bugris, műveletlen és agresszív viselkedésforma, és jól mutatja a kulturális szakadékot, hogy arrafelé még kérkednek is vele ahelyett, hogy szégyenkeznének érte. Ez nem része a magyar kultúrának! Ilyen a legutolsó zsákfaluban sem jellemző itthon, ezt a primitív viselkedést a magyar társadalom túlnyomó többsége elítéli és mélyen megveti."
Jaaaj... pont ma jártam egy kismamafórumon, ahol egy anyuka nehezményezte, hogy egy szomszédnak nem tetszik a neveletlen gyereke viselkedése. Kb. háromból két hozzászólás volt ilyen "miért nem megy át a férjed leordítani a szomszédot", "az én párom már laposra verte volna", "Sanyim beverné a pofáját", "férjem előtt próbálná csak, ő egy apatigris" és hasonlók. És ezek kisgyerekes anyukák, a jövő letéteményesei :D
Elolvastam én is, szerintem te nem érted, hogy ezt nem az összes odalátogató magyarországi magyarra mondja, hanem a tahó fajtára. Arra, amelyik más országban is ezt a stílust produkálja. Szállodában szendvicset csomagol magának a svédasztalon, múzeumokba azért megy be, hogy elmondhassa otthon, hogy "láttam a Monalizát", évezredes kultúrájú országokból kizárólag a tengerparton döglés érdekli, de a csikket ott is lazán eldobálja. Külföldi turistából ugyanez a kategória, aki eljön Magyarországra, csodálkozik, hogy nálunk is van kábeltévé meg palackos ásványvíz, meglepődik, hogy a történelmünk nem kizárólag a negyven év kommunizmusból áll, vesz magának valami giccset Pesten a Váci utcán vagy Balatonnál a számtalan giccsárusnál, és örül, hogy feleannyiból kihozta a nyaralást, mintha Olaszba ment volna. Nem lep meg, hogy az Erdélybe látogató magyarok közt is van bunkó.
"Ebből áll ez a primitív székely "kultúra"
Na ebből a hozzászólásból látszik, hogy mennyire tájékozatlan vagy. Mondom ezt, mint néprajzos.
Egyébként meg szinte biztos, hogy a románozó fajtátokat nevezik "táposnak", társainak. :P
Az ököllel való "konfliktuskezelés" meg itthon is működik, főleg a kinyalt seggű rejtet erőforrásaitok körében nagy divat.
Egy székelynek annyi köze van a román kultúrához, mint aranyhalnak a famászáshoz.
Románul nem tudok, a román zenéket messziről kerülöm (már már azt is lehetne mondani hogy utálom)
A székelyek magyarok. Azért, mert 100 évvel ezelőtt elcsatolták Magyarországtól, nem lettek románok, a kultúrájuk sem lett az. Nem csak a székelyeké, egész erdélyé.
De így van ez Délvidékkel, Őrvidékkel, Felvidékkel, Kárpátaljával is.
Nindig is magyarok voltak, erőszakosan húztak közénk határt.
Aki szerbezi, románozza, szlovákozza, ukránozza, osztrákozza őket, az vagy műveletlen, tudatlan, vagy rosszindulatú. A Moldvában élő csángók meg elcsángált székelyek, s ők még őrzik a legősibb magyar nyelvet, ami kb. a honvisszafoglalás korabeli nyelvállapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!