Milyen Kubában az egészségügy és az oktatás?
Alacsony halandóság, 0 közeli analfabétizmus, magas várható élettartam ( Magyarországon 75, Kubában 79 év ), stb. A kanadai miniszterelnök is dicsérte ( ami miatt sokan le is szólták, elvégre egy kommunista diktátort dicsért ).
De mégis milyen Kubában az oktatási rendszer és az egészségügy?
Az alacsony gyermekhalandóságról annyit, hogy náluk 1000 ből 4 nálunk meg 5.
Az oktatás rendkívűl jó.
Az egészségügyről ez nem mondható el. A születéskor várható élettartam valószínűleg a kellemes klíma, az egészséges táplálkozás és a kevés stressz miatt ilyen kimagaslóan magas.
Jajjjj, remek, tökéletes :)
Közben még a ruhát is jegyre adják, Kuba maga a földi kommunista paradicsom :)
"Az alacsony gyermekhalandóságról annyit, hogy náluk 1000 ből 4 nálunk meg 5."
Igazából 4,5 ezrelék és ez jónak számít világszinten is. Szerbiában 5,9, az Amerikai Egyesült Államokban 5,8, Kanadában 4,6. Kuba Új-Zélanddal van holtversenyben e téren. (Castro felé elfogódottsággal nehezen vádolható forrás alapján mondom ezt: CIA World Factbook – [link] 2014-ben a kubai Cienfuegos tartomány 3 ezrelékes csecsemőhalandósági rátát produkált, amivel világelső volt, bár ez a forrás már némileg több elfogultsággal vádolható, mint a CIA, akik még meg is akarták gyilkolni Castro-t és kötve hiszem, hogy kozmetikáznák a kubai számokat :-) ( [link]
79,07 év a születéskor várható élettartam, ami magasabb az amerikainál is, igaz nem sokkal (78,74).
Ez alapján a kubai egészségügy jónak számít, legalábbis a kubai emberek nem igazán szeretnek meghalni :-)
"Jajjjj, remek, tökéletes :)
Közben még a ruhát is jegyre adják, Kuba maga a földi kommunista paradicsom :)"
Nem tudom ezt hol olvastad :-D Nem volt szó ruhabeszerzésről, nem volt szó az élelmiszerjegyekről, nem volt szó a sajtószabadság hiányáról, nem volt szó az egypártrendszerről. Az egészségügyről és az oktatásról volt szó, amiben nagyon is jól teljesít a karibi ország. Persze lehet azt is gondolni, hogy a CIA meghamisítja a saját maga által közreadott statisztikákat úgy, hogy azok Fidel Castrónak kedvezzenek :-)
"Közben még a ruhát is jegyre adják"
A kubai "jegyrendszer" az nem jegyrendszer, hanem egyfajta szociális juttatás. Azt jelenti, hogy a rászorulók kapnak kupont, amivel adott élelmiszerekből adott mennyiséget a bolti ár 10 %-áért megkapják. De teljes áron azt veszel és annyit veszel, amennyit akarsz. Ruházatra különben nincs kupon.
Jó lenne, ha olyan kérdésre válaszolnál legközelebb, amihez értesz is valamicskét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!