Szerintetek "kisiklott" a feminizmus a 21. századra?
Először is, én a jogegyenlőségben hiszek, nem vagyok hímsoviniszta. Tudom, hogy a feminizmus nem egy egységes mozgalom, hanem árnyalt jelenség.
Azonban - szerintem - jelenünkre a mainstream feminizmus elfordult az igazi céljától, egy torz megmozdulássá vált.
Pl. az van a fősodorban, hogy a férfiak túl sok húst esznek, fizessenek húsadót, vagy túl sok helyet foglalnak el a metrón ülve, illetve új numerus claususként női kvótákat követelnek. Miközben ott van a harmadik világ, ahol több milliárd nőnek nyomorúságos a sorsa, ez marginálisan kerül csak szóba (de mondhatnám a hazai roma társadalmat is, azt sem elemzik a magyar feminista oldalak).
Mintha térben és időben is elfelejtenék, hogy nem ez a korszak a legelnyomóbb a nőkkel és hatalmas a különbség egy szaúdi és egy skandináv nő jogai között.
Vagy az is nagyon ritkán kerül szóba, hogy nő is (!) lehet bántalmazó, esetleg a férfiakat is érik negatív sztereotípiák.
Hosszan lehetne még sorolni.
szerintem a mainstream feminizmus még mindig azért küzd, hogy a nők társadalomban betöltött szerepét ne női mivoltuk (legyen az nemi vagy gender szempontból értendő) határozza meg, hanem képességeik.
A pozitív diszkriminációt negatív diszkriminációként feltüntetni a dolog teljes félreértése, nem kell mindenben Puzsérra hallgatni.
A harmadik világ nőiért nem egy budapesti szervezet feladata harcolni elsősorban, nekik van elég dolguk Magyarországon is. Azt se hallod, hogy elítélik a skandináv nők helyzetét. Ahogy a cigányságért is a romavédő szervezetnek kell küzdeniük.
Hasonlóképp, értelemszerűen egy nők érdekeit védő szervezet nem fog a férfiakat ért sérelmekkel foglalkozni, ahogy egy általános iskolás sem tüntet az egyetemistákért.
Ne tévesszük össze a szerepeket.
Kisiklott, mert eredetileg az egynenlő jogokért küzdöttek most meg már az őrültek női kvótákat akarnak pl. a parlamentbe mert a nők pl. politizálni (is) biológiailag alkalmatlanok
LEPONTOZNI A PRIOS KÉZRE KATTINTVA LEHET! köszönöm.
"Pl. az van a fősodorban, hogy a férfiak túl sok húst esznek, fizessenek húsadót, vagy túl sok helyet foglalnak el a metrón ülve, illetve új numerus claususként női kvótákat követelnek."
Ebből egyedül a női kvóta van sodorban egyáltalán...
"Miközben ott van a harmadik világ, ahol több milliárd nőnek nyomorúságos a sorsa"
Szerinted ha a saját kormányukra nehezen tudnak hatni, majd a fél térképpel arrébb lévő Fakisztánia hallgat rájuk? :-D
Vagy te reálisan el tudod képzelni a következő párbeszédet?
" - Őnagysága, nem gondolja, hogy nem kéne tovább elnyomni a nőket?
- NEM! Hogy merészelsz ilyet kérdezni te hitetlen!
- De hát, 150 000 francia nő ezért tüntet Párizsban!
- Ja, az más, hát miért nem ezzel kezdte! Azonnal eltörölni a nőket hátrányosan érintő jogokat!
"
"ez marginálisan kerül csak szóba (de mondhatnám a hazai roma társadalmat is, azt sem elemzik a magyar feminista oldalak)."
Arra gondolsz, hogy nem emelik ki, hogy cigány férfi se üthessen meg nőt, meg cigány nőt se üthessen senki (a késsel támadt rám, önvédelem, stb-t kivéve)? Miért kéne ezt külön mondani?
"Mintha térben és időben is elfelejtenék, hogy nem ez a korszak a legelnyomóbb a nőkkel és hatalmas a különbség egy szaúdi és egy skandináv nő jogai között."
Szerintem nagyon jól tudják, de akinek jut fél kiló kenyér élelem egy napra, nem vigasztalja, hogy valakinek csak egy szelet...
"Vagy az is nagyon ritkán kerül szóba, hogy nő is (!) lehet bántalmazó, esetleg a férfiakat is érik negatív sztereotípiák."
Egy nők jogaival foglalkozó szervezet a nők jogaival foglalkozik. Ez miért furcsa?
3# Tudod engem feministakent felhaborit az is ha a neme alapjan egy pasit diszkriminalnak. Feminizmus = nemek kozti jogi egyenloseg
Ami meg a mainstream mediaban fut feminista jelzo alatt annak koze nincs a feminizmushoz, csak a bevandorlo patyolgatashoz, tobbletjogok kovetelesehez es a feher ferfi gyuloletehez. Puzsernak teljesen igaza van a modern feministakrol. A feminizmus ma ugy 99% ban elerte a celjat, vannak meg persze sunyi cegek akik szabalyaellenesen trukkoznek a noi berekkel meg mas aprosagok, de ma egy nobol barmi lehet, es ugyanolyan jogrendszer vonatkozik ra mint egy ferfira. Az europai nok helyzete magasan a legjobb az egesz vilagon, ezt mar nem mondhatjak el magukrol a muszlim nok akiknek meg a legrosszabb. A feminista mozgalom amikor a nyugati tarsadalomban elerte celjat valaszut ele erkezett: 1. szabaditsuk e fel az arab noket, afrikai noket akiket naponta vernek, metelnek, koveznek 2. inkabb harcoljunk ki magunknak tobbletjogokat. Na a nyugati feminista mozgalom az utobbit valasztotta, szarba hagyva tobb milliard not.
Azért emeltem ki, hogy a férfiakat is érik sérelmek, mert a feminista mozgalmak ált. úgy határozzák meg magukat, hogy ők más egyenlőtlenség, elnyomás, beidegződés ellen is harcolnak.
De nézd meg pl. ha egy nő csecsemőgyilkosságot követ el, hamar jön az erkölcsi felmentés, hogy ő is egy áldozat, nem tehet róla, nem kéne elítélni stb.
Nyilván nem egy pesti feminista szervezet fogja megoldani a szaúdi nők problémáját, de még csak az állapotukat sem ismerik. (Bár lehet tévedek, mert az viszont gyakori hivatkozási alap, hogy 800 éve a Közel-Keleten szélesebb volt a nők öröklési jogképessége, mint Európában, ha ilyesmi szóba kerül.)
Romák terén: mikor Ákos mondott felháborító dolgokat, sokan jogosan felháborodtak, most Kis Grofó mondott még megbotránkoztatóbb dolgokat a női szerepekről és kb. semmi sem történt a médiában.
A női kvótát meg kifejezetten károsnak és diszkriminatívnek tartom. Ahelyett, hogy hagynánk, hogy egy társadalom organikusan fejlődve elérjen valamit 10-20 év alatt (pl. több női vezető), inkább belenyúlunk és erővel keresztülverünk valamit, aminek ilyen módon úgyis nagy lesz idővel az "ellenforradalma."
Mellesleg nem vagyok Puzsér-hívő. :)
# 7/8 Időpont ma 23:00
"Azért emeltem ki, hogy a férfiakat is érik sérelmek, mert a feminista mozgalmak ált. úgy határozzák meg magukat, hogy ők más egyenlőtlenség, elnyomás, beidegződés ellen is harcolnak."
Akik így határozzák meg magukat, azok harcolnak is a férfiakat ért sérelem ellen.
"De nézd meg pl. ha egy nő csecsemőgyilkosságot követ el, hamar jön az erkölcsi felmentés, hogy ő is egy áldozat, nem tehet róla, nem kéne elítélni stb."
Én ilyet még nem láttam, főleg konkrét szervezetektől. De meg lehet győzni, hogy van, félreértés ne essék.
"Nyilván nem egy pesti feminista szervezet fogja megoldani a szaúdi nők problémáját, de még csak az állapotukat sem ismerik. (Bár lehet tévedek, mert az viszont gyakori hivatkozási alap, hogy 800 éve a Közel-Keleten szélesebb volt a nők öröklési jogképessége, mint Európában, ha ilyesmi szóba kerül.)"
Kik, és kiknek az álláspontját? Csak mert itt elképzelhető legalább egy tucat variáció, ne beszéljünk el egymás mellett.
"Romák terén: mikor Ákos mondott felháborító dolgokat, sokan jogosan felháborodtak, most Kis Grofó mondott még megbotránkoztatóbb dolgokat a női szerepekről és kb. semmi sem történt a médiában."
Kis Grofó egy senki. Én például most hallottam először a nevét, és utána kellett néznem ki az. Ez egy egynyári fazon lesz, a nép elfelejti.
Ákos meg 30-40 éve van a köztudatban folyamatosan. Nyilván fajsúlyosabb a véleménye.
A női kvóta szerintem is káros, nem jó megoldás a létező problémákra.
Akkor próbálom megfogalmazni máshogy:
Vajon valószínűsíthető-e, hogy (statisztikailag) a hazai roma társdalomban a nők helyzete hátrányosabb, mint a nem roma lakosság körében?
Ha igen, akkor akkor ennek az eshetőlegességét még csak meg sem említik a magyar feminista mozgalmak. Miért?
Elsősorban az iszlám jogra gondolok (tudom ez most kiveri a biztosítékot sokaknál). Az iszlám jogban nem újították meg a személyi és a családi jogot érdemben a megszületése óta. ennek révén, a nők ma is többnyire jogképességükben és cselekvőképességükben hátrányt szenvednek el közjogi és magánjogi téren is a férfiakkal szemben. Erre szoktak olyan válaszok születni, hogy Mohamed felesége sikeres kereskedő volt, a középkori iszlám jogban a nők öröklésileg jobban álltak, mint az európai társaik, feminista volt Mohamed stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!