Miért a portugál Antonio Gutteres lesz az ENSZ következő főtitkára? Miért nem lehetett volna egy kelet-európai?
Korábban úgy volt, h a következő főtitkár egy kelet-európai posztkommunista államból fog származni és voltak erre bőven is esélyesek, mint Miroslav Lajcak (szlovák külügymin.), Vuk Jeremic (Szerbia exkülügyminisztere), Danilo Türk (volt szlovén elnök) vagy Irina Bokova, a UNESCO jelenlegi vezetője.
Én azért is vagyok csalódott, mert a II. világháború óta a Föld szinte minden pontjából voltak már főtitkár, csak kelet európai nem volt még, most itt lett volna a lehetőség, erre nem éltek vele és most 2025-ig kell arra várni, h újra legyen esély erre.
Véleményem szerint az ENSZ ezt most eléggé elpuskázta. :/
Még azért is vok szomorú, mert Kelet-Európa országainak (az oroszokon kívül) nincs nagy befolyásuk a világpolitikára, viszont egy ilyen lépéssel ha a fent említett 4 jelölt közül valamelyik lett volna, akkor nemcsak az anyaországa, de a régió is nagyobb figyelmet kapna a világtól, amiből csak hasznot lehet húzni ha jól kamatoztatnánk.
(P.I.: Korábban Áder is felvetette h indul a posztért, de végül lemondott a tervéről, bár őt nem is tudtam volna elképzelni egy világszervezet főtitkáraként.)
Kérdező.
Ez nem így működik.
"Én azért is vagyok csalódott, mert a II. világháború óta a Föld szinte minden pontjából voltak már főtitkár, csak kelet európai nem volt még"
Illetve norvég, svéd, ghánai, osztrák, burmai, egyiptomi és dél-koreaian kivűl nem volt még senki.
Szerintem még nagyon sokat kell várni arra, hogy egy Kelet-Európai főtitkár legyen.
Én örülök, hogy európai lett az ENSZ főtitkára. Erre büszkének kellene lennünk.
A világ országainak képviselői jó vezetőt választottak, egy normális embert, aki képes lehet békét teremteni és végre hatékonyan kezelni a menekültkérdést is. (Korábban menekültügyi biztos is volt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!