Ukrajnában jobb volt az élet a kommunizmus korában, mint most?
'Szóval nem érdekel a hunbug fizikailag lehetséges megcsinálták úgyhogy jöhet vissza.'
Jah, álmodozni én is tudok. Visszajönni pedig nem fog, mert bukott a rendszer. Csak azt tudom mondani, amit már mások korábban: ha annyira jó lett volna, akkor nem váltják le.
Folyamatosan ment a nagy kapitizmus őrület ez főlwg a szólásszabadság hiánya meg a hazug tankönyvek miatt volt de azt mondom hogy mindenből a jót kéne kivenni. Mert a mai hiába dolgozol örülj ha fűteni meg enni marad pénzed nem jobb nemhogy házat nem tudsz vennu meg autót nyaralni sincs pénz külföldre menni egy keresetből meg eltartani egy családot felejtős.
Szóval mitől annyira jó a mai rendszer miért annyira rossza a régi?
'Szóval mitől annyira jó a mai rendszer miért annyira rossza a régi?'
A régiben voltak tabutémák, amiket nem volt tanácsos feszegetni, marxista történetírás, akkor is volt áruhiány -gazdasági kiadványokból tudom-, a külföldi államokba való kiutazás korlátozása, kapun belüli munkanélküliség.
Ugyanakkor a mostani rendszer sem tökéletes, de ez amiatt is van, mert a magyar társadalom mentalitásban maradt a rendszerváltás előtt. Továbbá egy cikkben megfogalmazták a lényeget, miért alakult így: a magyar társadalom a rendszerváltáskor kádári teljesítmény követelményt, svájci béreket és skandináv jólétet remélt.
Mondjuk attól tekintsünk el, a liberális Nyugat is igen válságos állapotban van és ha nem javítanak az Unión, akkor előbb-utóbb gyászos következmények várhatóak.
Bár hozzáfűzném, a politikai elit se erőltette magát, hogy az állam igazodjon az elérendőnek tekintett nyugati nívóhoz.
Még javasolnám Moldova -bár roppant Kádár-hívő a fazon- riportkönyveit, ki lehet olvasni belőlük, mennyire recsegett-ropogott az egész kádári gulyás rendszer a 70-es években. Szatíráit ugyanígy érdemes átlapozni, ügyesen gúnyolja mindazt, amit szerinte meg kellett volna javítani.
'Tudom hogy a Kádári rendszer az nagyon is hitelorientált állmunkaerős dolog volt de akkor is jobban működött mint a mostani.'
Még annyit: Kádár rendszere közel állt ahhoz, hogy gazdaságilag becsődöljön és ha ez bekövetkezik, akkor a lengyelekhez hasonló állapotok következnek itt is, a 80-as évekre jellemző általános élelmiszerhiány, kígyózó sorok a boltok előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!