Na mit szóltok hozzá hogy kilépett Anglia?
személy szerint pezsgőt bontanék ha nem lennék anti alkoholista így egy finom szőlőlé megteszi :D
végre függetlenedik európa megint önálló lehet
Hiába volna Magyarország gazdasági érdeke Nagy-Britannia bennmaradása, mégsem saját érdekem szerint tekintettem erre, reménykedtem az elszakadáspártiak győzelmében.
Amikor Skóciában a függetlenségi népszavazás karcsú különbséggel elbukott, katasztrófaként éltem meg, egy örökre elszalasztott lehetőséget. Most, hogy az EU-s kiválás eshetőségére bejelentették Skócia, Wales, és Észak-Írország kiválását, utóbbi kapcsán pedig az egységes Írországot, már reménykedtem az eredmény kilépés-párti végében. Ez még kedvezőbb, hiszen Skócia népszavazásával csak Skócia önállósodott volna, de így, két évvel később még nagyobb fokig valósul meg ez. Igaz, Wales többsége a maradás mellett szavazott, de Írország kérdőjeles egyedülése így is ennek köszönhető, és nagyobb eredmény, mint ami két éve lett volna.
Katalónia jövőre esedékes szavazásában (ahol még csak nem is inog a léc), már hatalmas ugrásokkal halad előre a "nemzetállamosiadó" Európa formálódó képe, ahol minden kialakult kultúra saját, biztonságos közegében létezik, dominánsabb ráhatás nélkül.
Vártam az eredményeket, félreértésből már délelőtt 11-kor, majd este már fél órával korábban követtem, és az első hírek az életkedvet is kiszívták belőlem. Hiszen a bennmaradás-pártiak feltételezett győzelmét hozták, aminek arányát később nagyobbra is becsülhetőnek mondták, a szavazatok összeszámolásával. Ezt a második, utolsó esélynek éreztem a térképre felkerülő Skócia esetén. Még hajnali egykor is vártam, hátha pontosabb szám lesz, de nem változott semmit a százalék. Így feküdtem le, már biztosnak érezve az elbukását az egésznek.
Másnap délelőtt pedig erre ébredtem.
Nem akarom az EU szétesését, a belső átalakítását akarom, aszerint, hogy a közös piac valóban felzárkóztatást, és nem a jelentősebb tényezőnek kiszolgált margóállamok társaságát adja, az egyazon medencébe engedett apróhalakat és nagyhalakat, korlátok nélkül. Nem kívánom Magyarország kilépését, sőt, Nagy-Britannia esetén is jobb lett volna, ha marad, és nem így történik meg az, amit régóta szorgalmazok. De más lehetőség erre már nem mutatkozott volna, így egyszerűen ez, a brit EU-s tagság megszűnése számomra a fájó pontja Skócia függetlenségének, és Írország egyesülésének, amennyiben ez megtörténik a jövőben.
Ugyanakkor ez szorosabb értelemben véve Magyarország számára is kedvező lehet, mert az EU számára már nem egy súly nélküli hiszti a panasz ezentúl a belső működésben, és - számunkra is kedvező irányt felvevő - reformot kényszerítheti ki, a további, ehhez hasonló eseményeket elkerülendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!