Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért maradunk az Eu ban ha...

Miért maradunk az Eu ban ha nem tudunk nyugaton piacot nyitni és nem kapunk segélyt hogy beinduljon a magyar ipar?

Figyelt kérdés
2016. ápr. 7. 22:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Miket exportálunk?

[link]

ha nem tudsz angolul akkor itt a ksh oldala, válogss kedvedre

[link]

Egyébként azt, hogy megéri-e maradni nem lehet ezek alapján lemérni. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani olyan mennyiségű adat és makróökonómiaia tudás kell ami nekem nincs, és valószínűleg nem is lesz.

Én annyit tudok mondani, hogy ameddig Németország EU tag addig nekünk is EU tagnak kell lennünk, ugyanis úgy kb az egész gazdaságunk Németországtól függ, és az EU-ból való kilépés padlóra küldené az egészet.

Az OTP, LIDL stb... kérdésed pedig értelmezhetetlen ilyen szempontból.

2016. ápr. 8. 14:27
 12/21 A kérdező kommentje:
Tudom hogy németország a fő kapocs gondolom az audi gyár miatt amivel leadóznak. Ami annyit jelent hogyha egy kína nagyságú ország lennénk ugyanannyi lakossal akkor jól is működhetne ha földrajzilag jó lenne. Tehát úgy egész keleteurópa idetartozna mindenki robotolna. Mivel nem így van ez csak egy csepp. Milliárdok mennek ki a sparon raifaaisenen keresztül. Lehet hogy leadónak bár a nav botrány miatt erős a gyanu de akkoris a profit az kintre megy. Nem itthon költik el a spar tulajok a pénzt nem buda házat házakat meg balatoni nyaralót vesznek hanem münchenit meg bécsit.
2016. ápr. 8. 16:03
 13/21 anonim ***** válasza:

Rosszul látod az egészet.

Az AUDI, a SPAR és a Raifaissen is csak csepp a tengerben (jó oké az Audi elég nagy csepp).

Kezdjük a legelején:

Export:

Az exportunk kb 60%-a Németországba irányul. Ha kilépünk az unióból akkor újból vámokat kellene fizetni az exportált áruk után ami rontaná a Magyarországi cégek versenyképességét a német piacon.

Aztán, jelenleg a magyar gazdaság legjelentősebb befektetői a németek, és egyúttal a GDP (összes érték amit egy ország határain belül előállítanak) körülbelül felét -40%-át német tulajdonú cégek termelik meg.

Ami azért is lényeges mert ezek a német cégek beleértve a multikat rengeteg magyar tulajdonó KKV-t alkalmaznak beszállítóként. Gyakorlatilag a teljes magyar ipar közvetlenül vagy közvetetten Németország és Olaszország beszállítója.

Továbbá a magyar pénzügyi rendszer beleértve a bankokat, első helyen az uniós tőkepiactól "szerzi" a likviditást.

Ezeket a dolgokat persze csak egyszerűsítve írtam le, hogy értsed, hogy a LIDL meg a SPAR profitjánál sokkal komplexebb dolgok vannak.

Egyébként a SPAR meg LIDL profitjáról annyit, hogy a

LIDL 2014-bem

260 milliárd forint bevétele volt,

224 milliárd forintnyi áru adott el

11 milliárd forintnyi bért fizettet

3 milliárd forintnyi bérjárulékot (adót) fizetett

10 milliárd forintnyi új befektetést hozott az országba.

A profitja 8.1 milliárd forint volt (a bevételek 3%-a)

és ebből a bérjárulékokon kívűl 555 millió forint adót fizett.

Na most, én személy szerint nem sajnálom azt a 8 milliárdnyi profitot ettőla cégtől, mert megdolgoztak érte. Ha kivszi, hát egészségére.

2016. ápr. 8. 21:10
 14/21 A kérdező kommentje:
Ha igaz amit leirsz amit nem hiszek mert akkor nem maradnának akkor rendben. Csak szerintem ezeknek a hatalmas árrések adókedvezmények miatt éri meg. Ha 8 milliárd lenne évente akkor szerintem nem lennének itt.
2016. ápr. 8. 22:00
 15/21 A kérdező kommentje:
Amúgy miattuk vannka lenyomva az árak ezér van a zárvatartás vagyis hogy a kisboltokba menjenek. Viszont még így is maradnak. Nehogymár szaros 8 milliárd miatt maradjanak.
2016. ápr. 8. 22:01
 16/21 anonim ***** válasza:

Figyel, Magyarországon a legtöbb cégnek kötelező interneten elérhető beszámolót közzétennie.

Törvény írja elő.

írd be:

"e-beszámoló"

és ott rákereshetsz bármelyik cégre amire csak akarsz.

Ott pedig menj rá az "eredménykimutatásra"

Én is onnan szedtem az adatokat.

2016. ápr. 9. 12:33
 17/21 anonim ***** válasza:

Igazad van, a piacokat bővíteni kéne, de az EU miatt beszűkültak a lehetőségeink.

Nem segélyre volna szükségünk, hanem bevételre, amely a piacon való megjelenéstől, szerepléstől függ. De ezt a piaci szőnyeget Brüsszel folyamatosan rángatja alattunk.

Az egyik megoldás szerintem a kétpólusú EU lehet. Tehát ne legyen Brüsszel politikai és gazdasági monopolhelyzetben.

A másik megoldás pedig a Független Közép Európai Unió életrehívása lenne.

2016. ápr. 9. 13:47
 18/21 anonim ***** válasza:
Ezt a Brüsszeli rángatást, meg monopol-helyzetet fejtsd már ki légy szíves bővebben, mert így ránézésre irgalmatlan baromságnak tűnik.
2016. ápr. 9. 17:59
 19/21 A kérdező kommentje:
Na hát én is ezt mondom. Kifejtem ninncs cba berlinben van spar budapesten. A kelet európai országok sokkal szegényebbek mint nyugat cseheknél is komoly felszólalások vannak euroszkeptikusokkal meg német fiatalok nem vesznek lengyel tejterméket na ezek bizonyítják hogy nem működik nyugat nem akar támogatni szegény országokat nem tudjuk felvenni a versenyt a nyugati lobbikkal meg az okos magyar vásárlóerővel aki nem cba ba hanem spar mer jobb meg olcsóbb lehet csak így marad is meg szegény marad az ország meg az a munkás aki odamegy.
2016. ápr. 9. 18:52
 20/21 anonim ***** válasza:

Egyet mondanék:

A mezőgazdaságot felejtsétek el, mert gyakorlatilag lényegtelen. Például 2013-ban a vécépapír exportunk nagyobb volt mint a teljes sertéshús kivitel.

A mezőgazdaság csak harmadlagos szempont az exportnál.

Egyébként mint mondtam, Magyarország ipari exportja nagyon jelentős. De ezt te is láthatod ha megnézed az első linket az első oldalon amit küldtem.

Konkrétan 2014-ben több mint 110 milliárd dollár

(33 ezer milliárd forintot) exportáltunk, miközben az importunk 105 milliárd (31,5 ezer milliárd forint) volt.

Szóval igenis van piacunk: Németország.

Csak nem mezőgazdasági termékeknek, hanem iparcikkeknek, félkész ipari termékeknek, kocsiknak, elektromos berendezéseknek.

Egyébként az Európai Unió pont, hogy kibővíti az exportlehetőségeinket, mivel ez egy közös piac és egy vámunió is. Tehát a magyar áruk könnyebben piacra léphetnek az EU-ban, és versenyképesebbek is mivel a vámunió miatt nem kell vámot fizetnünk. És mivel jelenleg mint említettem az EU a legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Messze a legfontosabb. Mint említettem a kivitelünk több mint 80%-a az EU-ba irányul.

2016. ápr. 9. 20:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!