Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az Iszlám Államtól elhatárolód...

Az Iszlám Államtól elhatárolódtak muzulmán országok, nagy tekintélyű vallási vezetők?

Figyelt kérdés
Vagy hallgatólagosan támogatják?
2016. márc. 23. 20:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
46%

"A többi kedves kis szent verset most nem fordítom le, mindenesetre, aki azt hiszi, hogy megmásítottam ezeket, az fogjon egy magyar nyelvű Koránt, keresse ki a versek előtti számok alapján az adott vers helyét és olvassa el. Max. a szóhasználatban lesz eltérés, de a jelentés ugyan az lesz. Ahogy azt az elején is leszögeztem, nem várom el a hozzátok hasonló félfogyatékosoktól, hogy értelmezzék ezt, hiszen tisztában vagyok vele, hogy abban a szellemi mélységben, ahol vagytok nincs összefüggés egy kegyetlen és véres vallás és az azt követők kegyetlen és véres tettei között. Nna, szépen elcsesztem erre a szövegre az ebédszünetem."

Kedvencem mikor jön egy hozzád hasonló fukcinális analfabéta, aki egyébként soha nem olvasta a Koránt, és hoz néhány kiragadott verset, azt is angol nyelven mert ezt találta a kedvenc szélsőjobbos oldalán, aztán elkezdi magyarázni muszlimoknak akik olvassák a Koránt. Ahogy mondtam ezek kiragadott versek. Ha elolvasod a megelőző és következő verseket látni fogod hogy egészen mást jelent mint amit te ki akarsz hozni ebből.

A felméréseket ki készitette? Melyik országban? Mennyire hiteles? Reprezentativ?

Minden muszlim aki kicsit is tisztában van az iszlámmal az elitéli az ISIS-t és a hasonló szervezeteket.

2016. márc. 24. 13:53
 12/20 A kérdező kommentje:
Jó kis gondolkodásra serkentő vita ez, köszönöm a válaszolóknak, hogy értékes idejüket ebbe tették.
2016. márc. 24. 14:25
 13/20 anonim ***** válasza:
46%

Ha egy muszlim a Daest támogatja az szembemegy a saját vallásával. Mivel a Daes legtöbbször muszlimokat öl meg, nagyságrendekkel több muszlimánt ölt meg mint keresztényt vagy ateistát együttvéve.

Amit meg a 62% válaszoló belinkelt azt már csak itt az oldalon is több tucatszor megcáfoltuk. De persze nem érdekes az igazság, a lényeg, hogy linkelgetni lehessen a kurucinfóról meg vidám vasárnapról...

2016. márc. 24. 14:40
 14/20 A kérdező kommentje:
A tapasztalat általában az, hogy az általánosítás mindig zsákutca. Szó sincs szerintem semmilyen mosdatásról, hanem a valóság mindig bonyolultabb, komplexebb, mint amilyen egysík véleményeket a véleményformáló portálok megpróbálnak a fejekbe verni.
2016. márc. 24. 15:02
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Jó lenne, ha érvelnétek is, nem csak azt nyomnátok állandóan, hogy "hülye vagy, nem olvastad a Koránt", mert így csak magatokat járatjátok le, bár felteszem észre se veszitek. Mellesleg nincs olyan, hogy fukcinális analfabéta, max. olyan, hogy funkcionális, de amúgy majdnem sikerült leírni, őszintén gratulálok.

Hiába jöttök azzal, hogy a kiragadott szöveg a háttérkontextus ismerete nélkül nem ér semmi, ugyanis a Korán utasításai önmagukban is értelmezhetőek. A szövegkörnyezetből történő kiragadás így néz ki:

Adott egy állítás.

"Sanyi elment a boltba, mert elfogyott a kenyér és ennie kell, de nincs pénze, így nem tud vásárolni."

Ha én ebből csak annyit szedek ki, hogy "elfogyott a kenyér", akkor abból ezerféle következtetést le lehet vonni, így értelmetlenné válik, mert a hozzá képzelt értelmezéstől függ, hogy ki és mit következtet ki. Ha azonban a teljes szövegkörnyezet adott és az teljes egészében ismert, akkor felesleges vitázni, mert ismeretes az indíték, a következmény, a cselekmény és minden egyéb. Na mármsot, ha ti valóban olvastátok volna a Koránt, amit kétlek, természetesen ennek ellenére engem bőszen gyanúsítotok, hogy én biztos nem olvastam, akkor tudnátok, hogy a Korán nagy része önállóan értelmezhető, teljes szövegkontextus ismeretet nem igénylő parancsokból áll. Ha esetleg a Korán egyik elbeszéléséből idéztem volna egy részt, ami esetében ismerni kell a teljes történetet, akkor nyugodtan fröcsöghetnétek, hogy szövegkörnyezet hiányában nehezen értelmezhető, azonban és a parancsokat idéztem, amik egyenként, külön-külön is értelmezhetőek, sőt igazából félreérthetetlenek. Egy bibliai példa erre a Tízparancsolat. Ott se kell ismerni mind a tízet, hogy értelmezni tudd egyenként őket. De gondolom ez a 8. osztályos szövegértést igénylő hatalmas feladat nehezetekre esik. Ha adott egy parancs, nevezetesen, hogy "menj el kenyérért", akkor csak a szellemi fogyatékosok nem képesek értelmezni, hogy mit kell tenni. Ha adott az a parancs, hogy "öld meg a hitehagyót", akkor annak is csak egyetlen értelmezése van, nevezetesen az, hogy az iszlámot elhagyót meg kell gyilkolni, hiszen, mint azt fentebb írtam, a parancsok egyértelműek, máskülönben nem teljesíthetőek. Szóval ennyit arról, hogy a kiragadott idézetek önmagukban nem érnek semmit. Ha a Tízparancsolatból csak azt veszem ki, hogy "ne paráználkodj", akkor azt a maradék 9 ismerete nélkül is lehet értelmezni, azonban ha a Genezisből, vagyis egy elbeszélésből veszem ki azt, hogy "és látá, hogy jó", akkor az úgy önmagában nem ér semmit.

Kérdező, az iszlámban nincs semmi komplexitás. A megalkotói nagyon jól tudták, hogy egy olyan vallást kell megalkotni, amit képesek értelmezni az írástudatlan, erőszakos sivatagi nomádok, éppen ezért mellőztek belőle mindennemű komolyabb spiritualitást és mélyebb gondolkodást igénylő elemet, hisz akiknek ezt szánták, hogy jellemzően tanulatlan, erőszakos harcosok voltak, akiket egyesíteni kellett egy mindnyájuk számára érthető vallás által. Akkoriban már adva volt sok más vallás is, azokat is használhatták volna, de azok egész egyszerűen túl bonyolultak lettek volna egy átlag beduinnak vagy berbernek, hisz ők még mindig egy törzsközösségben élő nép voltak, akik nem rendelkeztek olyan szintű civilizáltsággal, hogy képesek legyenek mondjuk felfogni egy judaizmust vagy buddhizmust, így Mohamed és társai kitaláltak egy egyszerű vallást, ami passzolt az erőszakos, primitív törzsekhez.

2016. márc. 24. 15:26
 16/20 anonim ***** válasza:
70%

Utolso, te fogtal a kezedbe valaha Bibliat?...

Pont ugyanolyan eroszakos, szemet-szemert, fogat fogart, gyilkossag teljesen OK ha nekem tetszik, a no allat, megeroszakolhatod csak vedd el felesegul, es hasonlo mocsoksagokrol szol.

Persze, abbol is emelgesd ki a szeretetrol szolo reszt (ami a koranban is van) csak mellette gyilkolnak is szep szammal (leginkabb a szereto isten).

Mint a ketto sivatagi torzsek evszazados mondagyujtemenye, amit egy halom ember irt - sokszor egy-egy fejezeten belul is gyokeres valtozasok vannak a nezopontokban, nehol harom mondat mulva cafolja onmagat.

Ezekbe BARMIT gond es problema nelkul bele tudsz magyarazni. Barmit ala tudsz tamasztani belole, es barmit meg tudsz cafolni. Eppen melyik darabot ragadod ki...

Ha fogsz ket veletlenszeru arabot, ket kulon velemenyed lesz a szent konyvukrol. A keresztnyek detto. Evszazadokig irtottak a masikat, holott elegge elokelo helyen van a "Ne olj" parancs...

Az iszlam allam is pont ezzel operal: barmilyen baromsagot felhasznal az agymosasra. Ha nem letezne a koran, akkor kitalalnanak valami egyeb baromsagot. Lasd scientologia - ott egy rendkivul bena sci-fi mubol krealtak vallast, es nyomatjak vele az agymosast.

2016. márc. 24. 15:40
 17/20 anonim ***** válasza:

Jó lenne, ha érvelnétek is, nem csak azt nyomnátok állandóan, hogy "hülye vagy, nem olvastad a Koránt",

Ha egyszer nem olvastad akkor mit vársz :) Biztos jó dolog leet úgy beszélni valamiről hogy közben fogalmad sincs arról. Mondtam már hogy olvasd hozzá a megelőző és következő verseket is.

Itt elolvashatod hogy az ISIS teljesen ellentétes az iszlámmal. Ezt nem csak én mondom hanem vallástudosok is:

[link]

"Hiába jöttök azzal, hogy a kiragadott szöveg a háttérkontextus ismerete nélkül nem ér semmi, ugyanis a Korán utasításai önmagukban is értelmezhetőek."

Ha a Koránban keresel választ egy adott kérdésben akkor az összes vonatkozó verset meg kell nézned.

Csak néhány vers amit még figyelembe kellene venned:

9/13 Talán nem akartok harcolni egy olyan nép ellen amely megszegte az esküjét és a Küldött kiűzésén fáradozott. És ők voltak azok, akik az első alkalommal kezdték ellenetek a támadást.

2/190 Harcoljatok hát Allah Útján azok ellen akik veletek harcba szálltak. Ám ne lépjétek át a megszabott határokat!

2/193 Ám ha abbahagyják akkor ne legyen ellenségeskedés.

2/194 És ha valaki rátok támad akkor támadjatok ti is úgy őrá, ahogyan ő támadott rátok.

68/8 Allah nem tilt el benneteket azoktól, akik nem harcolnak ellenetek a vallás miatt, és nem űznek ki benneteket lakhelyeitekről, hogy jól bánjatok és igazságosak legyetek velük. Allah bizony szereti az igazságosakat.

5/32 Aki egyetlen olyan lelket megöl, aki se nem gyilkolt, se romlást nem okozott a Földön, az olyan, mintha az összes embert megölné. Aki viszont életben tartja, az olyan, mintha az összeset életben tartaná.

Sok dolog van ami még háború esetén is tilos az iszlám szerint:

Tíz dolgot megtiltok nektek, jegyezzétek meg őket! Ne kövessetek el árulást, ne legyetek hűtlenek, és ne csapjatok be senkit! Ne csonkítsatok! Ne öljetek se gyermeket, se időst, se nőt! Ne vágjatok ki pálmafát, ne gyújtogassatok, ne vágjatok ki gyümölcsöt hozó fát! Ne öljetek se juhot, se marhát, se tevét - csakis, ha nem lenne élelmetek! Mikor olyanokkal találkoztok, akik a kápolnákban elvonulva élnek - hagyjátok békén őket, és hagyjátok őket azzal, amivel elfoglaltak! (Abu Bakr tilalmai)"

"Ha adott az a parancs, hogy "öld meg a hitehagyót", akkor annak is csak egyetlen értelmezése van, nevezetesen az, hogy az iszlámot elhagyót meg kell gyilkolni"

Ilyen nem szerpel a Koránban. Az iszlám szerint mindenki maga dönt el miben hisz és itt nem adtható büntetés ezért csak a tulvilágon Isten által:

2/256 Nincs kényszer a vallásban.

17/107 Mondd (Muhammed -Allah áldja meg és adjon Neki örök üdvösséget): Higgyetek benne (ebben a Koránban) vagy ne higgyetek.

109/1 és 9 Mondd (Muhammed -Allah áldja meg és adjon Neki örök üdvösséget): Ó Ti Hitetlenek! Nektek megvan a magatok vallása és nekem is megvan a saját vallásom.

Ja igen, bocsánat, funkcionális analfabéta. Igy már magadra ismersz? :)

2016. márc. 24. 16:06
 18/20 A kérdező kommentje:
Nem a Koránra mondtam, hogy komplex, hanem a valóságra. Hogy nem tudjuk eldönteni, hogy az iszlám világ most akkor hányadán is áll az IS-el. Elítélik, támogatják, vagy hallgatnak? Elég zavaros és nem egységes a kép.
2016. márc. 24. 16:17
 19/20 anonim ***** válasza:

Szóval énszerintem ez úgy van hogy a 2001 szeptemberi New York és Washinton elleni cselekményeket is elítélte rögtön a legtöbb muszlim, meg akkor nyilatkozott az azóta megboldogult Arafat bácsi is, úgy remegett a szája hogy alig tudott beszélni mivel tudta hogy ha valami csak gyanús lesz hogy ezzel a gyalázattal közösséget vállal, akkor mem sok jövőt jósoltak volna neki.

A hivatalos nyilatkozathoz képest pedig a palesztin nép meg sok helyen az arabok is a levegőbe lövöldözött, ünneplés gyanánt, így kifejezve örömüket, vitus táncot lejtve, és zabálták a sütikét Ramallah utcáit, amit úgy osztogattak nekik szintén az "ünnep" végett...

"Nem értünk egyet"...jó vicc...

2016. márc. 24. 19:42
 20/20 anonim ***** válasza:

- Szemét muszlimok, miét nem ítélik el a merényleteket?!

- De elítélik, tessék, itt vannak a hivatalos nyilatkozatok.

- De... de... hazudnak!

2016. márc. 24. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!