Szerintetek ha Észak-Korea és a NATO szembe kerülne egymással kinek az oldalára állna Kína?
Egyik barátommal, elég sokat szoktunk "mi lenne ha" dolgokról beszélni, történelmi, hadi és és politikai témákban. Most felröppent nemrég az a hír, hogy Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg déli szomszédját és az Egyesült Államokat. Ezen jót nevettünk és beláttuk, hogy semmit nem érnének egy ilyen csapással, mert a légvédelem leszedné a rakétát/rakétákat/, már ha tényleg van nekik. Viszont, az tény, hogy elég nagy létszámú a hadseregük (kb 1 millió fő) és ekkor értünk el "mi lenne ha" megtámadnák Dél-Koreát, szárazföldön és ebbe beavatkozna a NATO is, pontosan nem is a háború végkimenetele lett a fő téma hanem, hogy Kína miként reagálna. Szerintetek kinek van igaza?
Én álláspontom:
Kína az USA/NATO mellé állna, mivel az Egyesült Államok az egyik legfontosabb gazdasági partnere és ha szembekerülnének egymással, akkor feltehetően megszűnne a köztük lévő kereskedelem ami eléggé megviselné mindkét ország kapcsolatát és véget vethetne Kína óriási gazdasági növekedésének (az óriási belső piac ellenére is). Na meg ha az USA szembekerül velük, akkor a szövetségeseik is, tehát még több gazdasági partnert veszíthet Kína. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy semleges marad, ami még jobb döntés lenne.
Barátom álláspontja:
Mivel Kína és Észak-Korea jó viszonyt ápolnak, sőt Észak-Koreával szinte csak Kína kereskedik, illetve mindketten kommunista országok ezért egymás mellé állnának. A semlegességet is megcáfolta azzal, hogy Kína nem nézné tétlenül, hogy a NATO megtámadná Észak-Koreát. Illetve azt is mondta, hogy Oroszország is beszállna a háborúba a NATO ellen, mivel a "kelet összetart, illetve a kommunista országok összetartanak".
Szerintetek kinek az érvelése a helyénvaló? Esetleg mindkettő, hülyeség?
Olvastam 1-2 érdekes dolgot kínáról, pl azt, hogy 10 év alatt több beton használtak fel az építkezéshez mint az USA a 19. században összesen.
Állítólag minden nagyobb erópai városból van egy másolat, szóval az országot se kell elhagyniuk ha európába akrnak jönni -.-
Ahhoz képest, hogy csak primitív alsóbbrendű ázsiak, ezért ez nem semmi. Ezt a szintű fejlődést nem fogják elb*szni egy háborúval. Szerintem passzívak maradnának.
sry túl gyorsan olvastam és nem ragadt meg ^^
egyébként még mindig a semlegesség a legvalószínűbb
Semleges maranda. Neki nem lényeg a háború kimenetele, aki győz-győz. A lényeg, hogy továbbds is fejlődjön a gazdasága és legyen kereskedelmi partnere. Ha az USA atomcsapás miatt elveszítené a vezető nagyhatalmi pozícióját, egyenesen jó lenne neki, mert Kína lenne az új vezető nagyhatalom. És akkor kinek a hiteléből kezdene újra mindent az USA?
Vagy pedig a NATO oldalán szállna be. A háború végkimenetele nem kétséges, és értelme sem lenne Észak-Korea oldalára állni. Ha a NATO ellen fordul elveszíti a legnagyobb vásárlóit ( néhány ország kivételével egész Európa illetve az USA és Törökország ).
Először is Kína egyértelműen Észak-Korea mellé állna ugyan nem azért, mert a "kommunista országok összetartanak", hanem mert nem érdeke, hogy egy egységes Dél-Korea létrejötte Szöul vezetésével.( ezzel egyidejűleg a jenkik hatalmas befolyást szereznének a térségben, ráadásul a Kínai határnál lennének).
Másodszor meg az egyetlen stratégiai szövetségese Kína. Egyedül Kína miatt tud fennmaradni Észak-Korea.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!