Lettország vagy Litvánia?
Ott élés szempontjából melyik jobb?
(orosz tolmács-fordító + német/horvát nyelvtanár végzettség)
Esetlég még Észtország de nem tudom.
Minden érdekelne! Melyik jobb hely megélhetés szempontjából? Főleg Lettország és Litvánia érdekel.
Észtország a legélhetőbb, de még az is csak azt jelenti, hogy Magyarország szintjén van, de ott afféle Apartheid van: Az észtek kb. úgy élnek, mint a városi magyarok, az oroszok pedig teljesen elszegregálva és szegényedve, mint nálunk valami borsodi cigánytelep.
Lettország és Litvánia meg valahol a román és a magyar szint között van, kb. Szerbiára hasonlíthat, de ezekben a közbiztonság nem a legjobb, tele van neonácikkal, AIDS-es drogosokkal akik bármit megtesznek egy kis heroinért vagy krokodilért, a lakosság pedig olyan konzervatív, hogy hozzájuk képest mi Hollandia vagyunk.
Észtország lenne az legésszerűbb döntés, de ott meg az orosszal nem sokra mész, mert minden jó munka normális környéken (értsd szolnoki/miskolci lakótelep-szint és magyar minimálbérek életszínvonal) kell a folyékony észt nyelvtudás.
Azét ne hazudozzunk. Mindhárom országban magasabb a minimálbér, az átlag bér is (ebben Észtország kimagasló) és a vásárlóerő is, egy főre jutó GDP-ben is előttünk, PPP-ben is. Litvánia van kb magyar színvonalon.
Már írtam, az orosszal ott nem mész semmire, ez kb olyan, mintha román tolmácsként akarnál Erdélybe menni! Az észt, lett, litván trió tagjai beszélik az oroszt! A cimborám, Andis, született lett 28 éves, mégis perfekt orosz, nincs szüksége orosz tolmácsra!
Ha Bécsben szerzel diplomát, akkor irány a nyugat, ha jó pénzt akarsz keresni. Ha hobbi, akkor Albánia, Makedónia, Észtország, Lettország, Kambodia, Laosz, stb.
Szia!
Litvániában sosem jártam, úgyhogy arról nem tudok személyesen nyilatkozni.
Lettországban konkrétan kell az orosz, és mivel a helyi oroszok fele semmilyen idegennyelven nem beszél, lettül sem, így a helyi lakosság számára talán piac lehet egy németül folyékonyan tudó ember, aki oroszra fordít. Riga a legnagyobb város a Baltikumban és fele oroszajkú. Lettország gazdasága kötődik a legjobban az oroszokhoz - és itt nem csak az országot értem, hanem azt is, hogy Riga és Ventspils a mai napig fontos kikötők az oroszországi ipar számára, így a hajóskapitányok túlnyomó többsége is orosz. Egy lett ismerősöm oroszul dolgozik a munkahelyén Ventspils kikötőjében, mert a kereskedelem, a logisztika, a kapitányok nyelve mind az orosz.
Bár Litvániában nem jártam, mind olyan ismerősöktől, akik jártak mindkét országban, mind egyéb ismereteim alapján Lettország tűnik modernebbnek és talán nagyobb fejlődés előtt is áll, mint Litvánia.
Történelmileg is Lettország mindig inkább Észtország gazdasági-társadalmi szintjéhez állt közelebb, mint Litvániáéhoz.
De azért Magyarországhoz képest anyagi téren ne várj nagy különbségeket, sőt...
Inkább a prioritások mások. Más a fontos, más a környezet, mások a fényviszonyok, van rendes tél, Lettországban van szauna-kultúra, nemzeti sporttá kezd válni-főleg a lettek körében a hosszútávfutás. A pénzt inkább kirándulásra költik, szeretik a szabadidőt a természetben tölteni, stb és az észtekkel ellentétben türelmesebbek az oroszokkal a hétköznapokban, így kisebb a feszültség a két náció között. (Észtországban két külön társadalom van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!