Miért csak bombázgatták Észak-Vietnamot, miért nem próbáltak meg partraszállást vagy rendes szárazföldön át indított offenzívát az amerikaiak?
Nem nyílt amerikai támadásra gondolok, mert azzal mind a szovjetek, mind a kínaiak haragját kivívták volna, itt olyasmire gondolok, hogy a harckocsijaikra és repülőikre dél-vietnámi felségjelzéseket fújtak volna, viszont saját amerikai harckocsizók és pilóták vezették volna őket, és így jelentősen tudták volna segíteni az Északra "legálisan" betörő dél-vietnami kormányerőket.
Ilyesfajta csalást a szovjetek is előszeretettel művelték előzőleg Koreában, Izraelben és "jelenleg" Vietnamban, szovjet pilóták ill. légvédelmisek kezelték az észak-koreai / különböző arab és végül az észak-vietnami légierőt, légvédelmet.
Az akkori "jogi helyzet szerint" két állam létezett Észak-Vietnáam ami szovjet befolyási övezet volt és Dél-Vietnam. Az USA nemzetközileg hangoztatott célja nem az volt, hogy elfoglaljon egy független és nemzetközileg elismert (az ENSZ-ben is függetlenként jelen lévő) államot hanem az, hogy segít megvédeni Dél Vietnám "szabadságát".
Ebbe nem fért volna bele egy nyílt területszerző háború. A nemzetközi és saját közvéleményének el kellett adni, hogy miért fordít hatalmas pénzt (majd számos fiatal életet) egy nehezen magyarázható háborúra.
(A jólétben felnőtt amerikai fiatalok többségének az ideológiai okok nem voltak elégségesek.)
Nos nem tudom, hogy a történelem változott meg időközben, vagy én vagyok nagyon feledékeny, de legjobb tudomásom szerint több százezer amerikai katona harcolt ott, a Wiki szerint az USA veszteségei: halott: 58 220, sebesült: 153 303.
És nem csak "bombázgattak", konkrétan elég hamar azzal a "problémával" találkoztak, hogy minden lehetséges célpontot szétbombáztak. Vietnam egy elmaradott ország volt, alig volt klasszikus célpontjuk a bombázóknak (gyárak, vasút, utak, kikötők, stb).
#2: Nem is az USA-nak kellett volna elfoglalnia, hanem maguknak a dél-vietnami katonáknak saját kormányuk utasítására, az amerikaiak "csak" informálisan segítették volna őket, mint ahogy eddig a szovjetek segítették az észak-koreaiakat, a különböző arabokat és "jelen" esetben az észak-vietnamiakat, az ilyesfajta testvérháború meg "engedélyezett". De a kérdésben írtam, hogy ez nem nyílt területszerző háború lett volna, hanem ilyen informálisan támogatott "külső" háború.
A harckocsizók és a repülősök nem a kötelezően besorozott amerikaiak közül kerültek ki, hanem a hivatásosok közül, gyalogságot pedig adták volna a dél-vietnamiak.
#3: Nem sikerült megértened a dolgokat, nem a katonai jelenlétet hiányoltam, hanem a rendes támadó műveletek hiányát hiányoltam a valóságban lefolytatott védekező műveletek helyett.
Bombázni bombázhatták volna a katonai - poltikai jelentőséggel bíró Északi városokat ill. katonai létesítményeket, mint a reptereket és légvédelmi bázisokat.
"Bombázni bombázhatták volna a katonai - poltikai jelentőséggel bíró Északi városokat ill. katonai létesítményeket, mint a reptereket és légvédelmi bázisokat."
Nem igen voltak ilyenek.
És látom nem érted meg: az USA aktívan jelen volt, részt vett a háborúban. Annyi erőt fektetett bele, amennyiről úgy gondolta, hogy megéri (szerintem tized ennyit sem ért volna, de mindegy).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!