Pontosan mi is az az emberi jog?
Nem tudom a pontos meghatározást, de ahogy észrevettem, gyakorlatilag bármire rá lehet mondani, hogy emberi jogokat sért.
Ugyanolyan, mint az uszítás vagy a gyűlölködés vagy a zsidó(szélsőjobbos értelemben).
Az emberi jog is egy ilyen "gumiszó"?
És az emberi méltóság?
"észrevettem, gyakorlatilag bármire rá lehet mondani, hogy emberi jogokat sért."
Dehogyis. Guglizz utána, hogy milyen emberi jogok vannak és figyeld a körülötted lévő világot, hogy milyen sokszor tiporják sárba azokat.
Nem gumiszó. De az tény, hogy sokan hibásan, sokan pedig mindenre használják.
Sokféle emberi jog van. Ezek általában az ember legfontosabb tulajdonságaihoz kapcsolódnak.
Emberi jog a méltányosság. Ez azt jelenti, hogy nem támadhatnak önkényes célból, nem sértegethetnek. Viszont ha valamiről te úgy érzed, sértés, ez nem biztos, hogy igaz. Sértés az, amit a normális közvélekedés annak tart.
Emberi jog a munkához való jog. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori kormányoknak kötelességük mindent megtenni, hogy legyen munkád. Ha nem tanultál, azért nincs munkád, az a te hibád. Ha a kormány más gazdaságpolitikával teremthetett volna több munkahelyet, mint amennyit teremtett, akkor megsértette ez a jogot.
Emberi jog a tanuláshoz való jog. Ha az előbbi esetben azért nem tanultál, mert a kormány ezt lehetetlenné tette (pl. tönkreteszi az iskolákat), vagy úgy megnehezítette (pl. közlekedés), akkor megsértette ezt a jogot.
Gyakori, hogy az emberi jog nem köthető egy személyhez, hanem általánosan kell vizsgálni. Ez egy elég bonyolult téma, ezért tűnik úgy, hogy ennyit lehet vitatkozni róla.
Az emberi jog az, ami minden embert megillet azon az alapon hogy embernek született.
Kis gyűjtemény: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!