Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A többi országban is megy a...

A többi országban is megy a Kádár nosztalgia?

Figyelt kérdés
Nálunk elég erős a kommunizmus iránti nosztalgiázás. Máshol is így van ez?

2015. aug. 13. 13:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
81%

Romániában is él egy erős nosztalgia a kommunista rendszer iránt, különösen a rendszerváltás vesztesei, valamint az azóta nyugdíjazottak körében.

Pedig a Ceausescu-rendszer Európa legkeményebb kommunista diktatúrájának mondható 1980-1989 között.

Németországban is van "Ostalgia" jelenség, biztos a cseheknél meg a szlovákoknál is.Mindenhol vannak olyanok, akik visszasírják a kommunizmust, akármennyire volt diktatórikus vagy zsarnoki.Ennek az az oka, hogy a kommunista érában az állam és a rendszer minden söpredék prolinak biztosított lakhatást és munkahelyet, míg a piacgazdaság korában mindenért meg kell dolgozni rendesen, sőt talán még akkor sem sikerül.

2015. aug. 13. 17:29
 12/14 anonim ***** válasza:

Én is úgy vettem észre, hogy igen.

Én viszont magyarként úgy nosztalgiázok, hogy nem a politikusokra gondolok, hanem azokra a dolgokra, amikről nagyon szép emlékeim vannak. Ezt hosszú lenne leírni, de egy példát mondok: Leo fagyi :D Az nagyon jó volt.

"Az egykori Jugoszláviában is vannak Titot éltető összejövetelek..."

Ez igaz. Mikor először jártam Horvátországban, igencsak meglepődtem, amit ott tapasztaltam.

"Bulgáriában az ottani kommunista párt alapításának évfordulójára ma is tízezrek gyűlnek össze a Buzlutza (nem biztos, hogy jól írom) hegyi kilátónál"

Az illető erre gondolt: [link]

"Romániában Ceausescu-ra is sokan szívesen emlékeznek"

Erről én is hallottam vagy 3 éve és nagyon csodálkoztam ezen. Akkor minek kellett kivégezni őt?

NDK-ban még kisgyerekként voltam. Ma úgy hallottam, hogy ott is erős a nosztalgia. Sok kiállításon vagy múzeumban is gyakori ez a téma.

2015. aug. 13. 21:31
 13/14 anonim ***** válasza:
Oroszországban még Sztálint is dicsőítik manapság....
2015. aug. 14. 19:01
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb országban jelen van ez a nosztalgia, természetesen főleg az idősebbek között.

A helyzet attól is függ, hogy mit hozott a rendszerváltás, hogyan változott a helyzet az akkorihoz képest.

Talán Lengyelországban, a balti államokban, Albániában van jelen legkevésbé ez a korábbi rendszer iránti nosztalgia, náluk pozitív a rendszerváltás és az utóbbi évtizedek változásainak megítélése.

A legerősebb nosztalgia pedig talán Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Moldovában, Oroszországban, Bulgáriában, Magyarországon van, ahol nagyon sokan inkább kudarcként élték meg a változásokat és erős nosztalgia van a rendszerváltás előtti idők iránt.

2015. aug. 15. 15:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!