A szovjetunióban az 5 éves terv mindig megvalósult? (történelem)
Tippem szerint maradéktalanul sosem valósult meg egyik terv sem, mert szándékosan túlzó számokat vártak el. Viszont maradjunk objektívek és mondjuk azt, hogy: többségük nem valósult meg, csak papíron.
Van is erről egy vicc, most nem találtam meg hirtelen, úgyhogy megpróbálom én elmesélni :D
Meghatározza a vezetés, hogy 6 kismalacnak kell születnie. A TSZ-ben látja a dolgozó, hogy csak 2 született meg. Gondolja, hogy ebből most nagy baj lesz, de ha füllent egy kicsit, akkor talán nem üti meg annyira a bokáját és azt mondja a TSZ vezetőnek, hogy 3 született.
A TSZ vezető nagyon megijed, de gondolja, kicsit kozmetikáz a számokon és azt mondja a városi vezetésnek, hogy 4 született.
A városi vezetés ezt meghallva megijed, azt adják tovább a megyei tanácsnak, hogy sikerült a terv, 5 malac született.
Eljut a megyei vezetéshez a hír, ők is berosálnak. Na nem baj, kicsit szépítsünk, legyen 6 malac.
Eljut a legfelsőbb vezetéshez a hír: megszületett a 6 malac.
-Nagyszerű, akkor ebből most kettőt exportálunk, a maradék négyet pedig megesszük!
Általában meg... papíron.
Van az a vicc is, hogy a parasztnak van 3 disznója, amit be is jelent a TSZ-nek. A TSZ-ben azt mondták, hogy ez jóval a terv alatt van, ezért négyet jelentettek tovább a tanácsházának. Mivel még mindig kevesellték, ezért a tanácsháza a megye vezetőségének ötöt jelentett be. A megye vezetősége pedig azt gondolta, hogy ha ötöt sikerült elérni, akkor a terv túlteljesítése is menni fog, így hát hat disznóról tájékoztatták a pártot.
A párban végül azt mondták: Nagyszerű, akkor hármat eladunk, a többit megesszük mi.
(nem tudom pontosan, de a lényeg szerintem átment)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!