Hongkong Kína kirakatállama?
Nem.
Hongkong, Kína nagy autonómiával rendelkező városállama vagy tartománya.A rendszer, politikai berendezkedés is egészen más.
Kínában a "kommunista" részen levő nagyvárosok is úgy néznek ki, mint Hongkong.
Nem. Hong Kong kvázi független állam, viszont Kína nem ismeri el függetlennek, ők egy autonóm tartományként kezelik még ma is.
Teljesen más világ a kettő, például nem használják az egyszerűsített írásrendszert, saját dialektusa van, jóval kisebb a Párt befolyása, sokkal gazdagabb terület, más a kultúrája (erős nyugati befolyás), az egész társ/gazd. rendszerük jelentősen különbözik az anyaországétól.
Azért van gazdasági kapcsolat kínával (főleg kereskedelmi), de annyira kirakatállama Kínának, mint Dél-Korea Észak-Koreának (vagy mondjuk az USA-nak). Ha engem kérdezel, inkább Kína függ gazdaságilag Honk Kongtól.
Hát nem is tudom. Igaz van még pár nagy metropolisz Hong Kongon kívül is, de ott zajlik a pénzforgalom, az áruforgalom egy igen jelentős része, rengeteg a befektető, stb. Amit Kínában legyártanak, annak a jelentős része átmegy Hong Kongon.
Ha most azt mondaná a kis állam, hogy Kína felé se ki se be, azt igaz hogy ő is nagyon megszenvedné, viszont egész Kína is.
Biztosan benne van a dologban, hogy nézzen rá a Nyugat, ez Kína, viszont kirakatállamnak én akkor mondanám, ha csak egy mesterségesen kreált félig-meddig működő kamu állam lenne Hongkong, de én nem látom hogy így lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!