Ha néztek filmeket vagy olvastok a volt Szovjetunióról, nektek is olyan érzésetek van, mintha valami másik bolygón lévő futurisztikus civilizációt látnátok?
Ugyan még nem éltem akkoriban, de a maga nemében biztos csodálatos ország volt.
https://www.youtube.com/watch?v=Th-Z6le3bHA
https://www.youtube.com/watch?v=Jse5aL7m9Xg
Nekem ez a videó tetszik a legjobban!
Amúgy igen, ha propagandafilmet nézel, érezheted ezt.
Abban az időszakban rengeteg ilyen propaganda film készűlt
a kommunizmust hirdetve.
Moszkva szép valóban de ez viszont a cárizmus elmúlt évszázadainak az érdeme.
Az ,hogy futurisztikus az nagyon rossz meghatározás ,nagyon elmaradottak voltak a kommunista tagállamok abban az időben.A szegénység olyan mértékű volt,hogy nem volt mit enniük a társadalmaknak.
Személy szerint jártam Lengyelországban,Csehszlovákia,Jugoszlávia,NDK-ban ,gyerek voltam még de emlékszem a szegénységre.Jegyre vásároltak az emberek,Jugóban a rokonaim fizetése,nyugdíja, pár forint volt átszámolva ,a terror még a szegénységnél is sokkolóbb volt.Félelmetes volt Kelet- Berlinben mindenhol a Stázi ügynökök jelenléte ,a gépfegyveres tányérsapkás katonák masírozása a falnál stb.Az oroszoknál bizonyos helyeken 10 évig nem láttak tejet,ezt onnan tudom,hogy ismerőseink küldtek suttyomban a rokonaiknak élelmiszert.Tehát a futurisztikus jelzőt azt inkább az elmaradottra cserélném de a másik dimenzió kifejezés az valóban helyes lehet.A Magyar volt a vidám barakk vagy a gulyás kommunizmus, mert itt minden volt, pár tekintetben még a nyugati cuccoknál is jobb dolgokat lehetett fellelni,pl ételek,italok tekintetében.A rendszerváltás talán ezért is volt szinte észrevétlen.
,
Futurisztikus? Ha a vezírt hagyjuk a nyakunkon éløsködni, konnyen meglehet, szovjet nyomor lesz szamunkra az ajandeka!
Jajaja, oszinten csodalatos 'orszag' volt, foleg szegeny Nagyapamnak a Holodomor idejen...Ukran vagyok, tudok Neked meselni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!