Amerika mért szálét be az első és a második világháborúba?
Mert Japán megtámadta.
És csókoltatom a történelemtanárod!
# 1
Átadom!
És az elsőben is?
Előttem jól kifejtették a politikai és katonai okokat (elsőben: Németország-Mexikó kapcsolata, német tengeralattjárók stb., másodikban a japán támadás...) azonban a teljes kép kedvéért meg kell említeni a gazdasági hátteret is, ami valójában mozgatta az amerikai politikát (igazából a német külügyminiszter elfogott levele Mexikónak, az elsüllyesztett amerikai hajók és a japán támadás csak ürügyek voltak).
A valóságban mindkét háború fenyegette az európai gazdasági stabilitást, a hagyományos piacokat, a hagyományos kereskedelmi/pénzügyi kapcsolatokat, amiknek megrendülése az amerikai befektetőknek érzékeny veszteséget okozott volna.
A másik pedig az, hogy igazából mindkét háború nagyon jól jött az amerikai gazdaságnak, mert a fegyvergyártás, a katonák élelmezése nagyon sok iparágat megmozgatott, elnyelte a munkanélküliséget, a befektetések, üzleti lehetőségek serkentették a gazdaságot. Az első vh idején az antantnak, a második idején a szövetségeseknek adták el a fegyvereket, nekik adtak kölcsönöket stb. Ezek a dolgok együttesen orientálták őket a németek ellen.
Tehát nem vitatkozásból írtam ezt, mert egyetértek veletek, csak kiegészítettem :)
Pénzért, hatalomért, gyarmatért!
Most is ezért szól bele az európai helyzetbe, gyakorlatilag ő generálja a konfliktust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!