Ha Románia szabadon hangoztathatja igényét Moldáviára, mi miért nem nyilvánítjuk ki területi igényeinket?
A románok állandóan azt szajkózzák, hogy Moldova ősi román föld, és hogy célkitűzésük azon terület egyesítése Romániával. Legutóbb épp Nagykárolyban nyilatkozta Traian Basescu: [link]
És úgy látszik, érdekes módon ezért nem szankcionálják Romániát, de még nemzetközi tíltakozásról sem tudni. Mi miért nem veszünk példát róluk (illetve két világháború közti önmagunkról), hogy elérjünk legalább egy újabb, nekünk kedvező Bécsi Döntést?
Inkább nem mondok semmit.
Neked van igazad.
Amúgy meg elolvastam a cikket és rájöttem, hogy ez a Basescu egy nyomorék.
Körülbelül a mi jobbikosainkkal van egy szinten.
"Ősi, román föld." :DDD
#13.: "rájöttem, hogy ez a Basescu egy nyomorék."
S melyik román politikus nem az? Egyformán sovén magyargyűlölő mind.
"Körülbelül a mi jobbikosainkkal van egy szinten."
Miért, ők is Moldáviát akarják vagy a hazaszeretet csípi ennyire a szemed?
Ott más a helyzet.
Moldova szuverén ország, elvileg szabadon csatlakozhat Romániához. Nem tudok róla, hogy ezt bármilyen nemzetközi szerződés tiltaná. A helyzet talán Ciprushoz hasonlít leginkább, ott is voltak ilyen tervek, hogy egyesüljenek Görögországgal. Moldovában ezt a szlávok, Cipruson a törökök nagyon ellenezték, ezért elszakadtak, létrehoztak egy de facto független államot.
Ezzel szemben Magyarországnak nincs joga, hogy területi követelésekkel lépjen fel a szomszédos országokkal szemben, megváltoztassa azok határait. Az nem tiltott, hogy a Felvidék (Szlovákia) visszatérjen Magyarországhoz vagy ismét létrehozzunk egy föderációt Ausztriával, de ezeknek nincs valós támogatottsága, ezért nem is téma.
Basescu nyilatkozata azért is érdekes, mert világos, hogy a románok csak a két világháború között Romániához tartozó románok/moldovaiak lakta területeket szeretnék visszakapni, a Dnyeszter-menti Köztársaságra nem tart igényt.
Azonban Moldova nem szeretne csatlakozni Romániához, a többség már nem tartja magát románnak, viszont szeretnék megtartani a Dnyeszteren túli területeket. Jelenleg a nagyhatalmak is ezt támogatják.
Ha azonban ez megváltozna, lehetséges, hogy Moldova szétválik két független országgá, így a román rész csatlakozhat Romániához és az orosz-ukrán rész vágya is teljesülhetne, hogy csatlakozhassanak Oroszországhoz.
Az egy dolog, hogy hangoztatja, de még nem biztos, hogy menne nekik.
Tolvajnép a román. (A púnió meg antimagyar sz.r.)
#15.: "Magyarországnak nincs joga, hogy területi követelésekkel lépjen fel a szomszédos országokkal szemben, megváltoztassa azok határait."
Mi az, hogy nincs jogunk a területi követelésekhez? Ehhez nem jog kell, hanem száj meg lélek.
Azzal meg ne gyere már, hogy mit írtunk alá 1920-ban meg 1947-ben kényszer hatására, mert remélem, puha papíron van.
Romániának talán joga volt 1916-ban és 1918-ban ránk támadni? Inkább fogadnák el az 1940-es Második Bécsi Döntés értelmében beállt határállapotot, hiszen azt is a románok sírták ki, hogy német-olasz döntőbíráskodás legyen ezügyben köztünk. És az legalább nem diktátum volt, hanem a felek kölcsönös megegyezésén alapuló döntés, amire már én is azt mondom, hogy jogos.
Megengedtek egy kérdést?
Akik vissza akarják követelni Romániától a magyarok lakta és trianon által leválasztott részeket, szerintetek, de őszintén, ha vissza kapnátok, mit csinálnátok vele?? Most komolyan. A jelenlegi 93 000 km2-el és kevesebb mint 10 000 000 millió lakosotokkal sem bírtok el, az ország harmada majdnem éhezik és dübörög a munkanélküliség amit a kormányotok megpróbál leplezni a közmunkaprogrammal mert hát akkor jobbak a dolgozók aránya, de lényegében olyan értelmetlen munkára szarja ki a pénzt ami semmi hasznot nem termel az ország számára, tehát egy veszteség, de megvan a neve és mondhatni rá hogy egyre kevesebb a munkanélküli. Oké, követeljétek vissza, megértem mert benneteket illet és ezt mint román elismerem. De, lehet hogy jelenleg azoknak az elválasztott magyaroknak jobb itt Romániában mintha visszacsatolnák hozzátok és egy nyomorultabb sorsra jutnának. Szerintem ezt is mérlegelni kell mielőtt szidtok bennünket románokat, hogy képesek volnátok e gondoskodni azokról az emberekről akik oda kerülnének, vagy csak az lenne a lényeg hogy a lakosság 20 millióra nőne és a terület lenne 200 000 km2.
Romániának Moldáviával kapcsolatban teljesen más a helyzet, ott rengeteg a román és most már Románia van olyan erős hogy tudna gondoskodni róluk, de persze ez az ő döntésük kell hogy legyen hogy ők akarnak e hozzánk csatlakozni, nem pedig egy politikai döntés.
Erdely eleg fejlett hogy ha nem volna gyarmatkent kezelve akkor magara talaljon.Igy gondolom megvalaszoltam a kerdesed..
De nekem is volna egy kerdesem...Erdely nelkul Romania kepes lenne eltartani Moldovat vagy csak perecre jutna megint a romannak mint anno mivel meg faja se volt eleg hogy kenyeret susson????
Latod ezert ragaszkodtok hozza nem az ott elo emberek sorsa erdekel hanem a hegyeken tuli Moldav es Roman Fold (Tara Romaneasca, Dobrodzsa nelkul persze) eletszintvonala....
Ezert ha majd nem lesz magyar es tovab akarnak kizsakmanyolni vajon a nyugat nem uszitja ratok a sult erdelyi romant mely letagadja hogy valaha betelepulo volt es azt mondja hogy az egyesiteskor hazudtatok es semmiztetek ki????
Persze ez igy nem teljesen igaz de 80% igaz....ettol feltek tan??? Hat baratom ez igy is ugy is utoler beneteket....neked is fajni fog mikor bocskorral tapotnak oseid sirjan es osi emlekmu temetoidet a demokraciaban ledozeroljak megcsak nem is vad sovinisztak hanem atlag vezetok.....Aki hazugsagra epit orszagot es multat hazugsag altal fog elveszni!
utolsó, a válaszod első bekezdését értem, a többit nem igazán. Nekem nem a magyar az anyanyelvem hanem a román de tudok magyarul is. Ez egy olyan dolog ami régóta vita tárgya, régóta akarjátok vissza a területeket, de ameddig a politika nem akarja, addig ti hiába akarjátok. Román a románt nem bántja éljen az a Kárpátok bármely oldalán. Az elképzelhető hogy Románia egyszer veszni fog de újjáéled hamvaiból mert a román nép elpusztíthatatlan, de azt én már úgy sem élem meg, legyen az az utókor problémája. Én szabad románként születtem, szabad románként halok meg és román földben fogod elrothadni.
Egyetlen dolog zavar amit soha nem fogok megérteni, mégpedig az hogy a romén népet miért bántja mindig mindenki? Azért mert csak egy kelet európai prosztó pásztornép vagyunk és akkor már mindet bánthat akárki mert bennünket nem véd törvény, lehet bennünket hazátlannak nevezni és hogy nincs történelmünk, hogy egy utolsó hazug nemzet vagyunk mert hozzánk csatolták egy másik ország területét.
Ilyen a háború, vannak vesztesek és vannak győztesek, van aki jól jár és van aki nem. De kérdem én, hogy melyik az az ország aki nem élt volna a lehetőséggel? Hm?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!