Miért tartja sok rendpárti ember mintaállamnak Szingapúrt?
Sok rendpárti embertől (nem mondok pártszimpátiát, mert nem erről van szó) hallom, hogy ő azért szereti a rendpártiságot, mert ott van közbiztonság, és nem egy liberális, multikulturális fertő. Példaként pedig azonnal Szingapúrt mondják.
Viszont Szingapúr amellett, hogy tényleg csak egy látszat demokrácia, és tényleg szigorú törvényekkel bír, gazdaságilag a világ egyik legliberálisabb városállama. Szingapúr pontosan azért nagyon gazdag, mert totál nyitva áll a tőkének. Egy pénzügyi és kereskedelmi központ, tele, tele multikkal, és az ország amúgy is soketnikumú lakossága kisebbségben él. A többség a világ minden pontjáról érkező pénzügyi és kereskedelmi szakemberek.
Az igaz, hogy nagyon szigorúak a törvényeik, de ha lehet egy országra azt mondani, hogy liberális és multikulturális, akkor az Szingapúr.
Most akkor hogy van ez?
Szingapúr olyasmi, mint Japán.
Gazdaságilag nyitott, de egyéb tekintetben nagyon izolált.
Szingapúrban nem lehet ám csak úgy letelepedni.
Szingapúr abból a szempontból liberális, hogy a lakói számára származástól, vallástól függetlenül egyenlőséget biztosít és kapitalizmus, globalizáció párti a kormány.
Más szempontból viszont egypártrendszer van, nincs médiaszabadság, a bevándorláspolitika is szigorúan szabályozott. Nagyon szigorú törvények vannak (pl. kábítószer bevitele, terjesztése halálbüntetéssel jár, szemét eldobása az utcán is nagyon nagy pénzbüntetést von maga után), az állam keményen fellép a bűnözőkkel szemben, így próbál rendet, kiváló közbiztonságot teremteni.
"nem egy multikulturális fertő"
De Szingapúr a vegyes népessége miatt eleve multikulturális fertőként indult. Az angol is azért lett hivatalos oktatási nyelv, mert egyszerűen képtelenség volt kitalálni, hogy a sok különböző, beszélt nyelv közül, melyik legyen az az egy, amelyiken tanítják a nebulókat. Lásd még: Gordon Győri János: Az oktatás világa Kelet- és Délkelet-Ázsiában című könyvét.
Kérdésedre válaszolva:
A szabadpiaci gazdaságpolitika és a konzervatív társadalompolitika nagyon is jobboldalinak tekinthető (lásd a Republikánus pártot az USAban). Sokkal inkább, mint az itthoni, magukat jobboldaliként reklámozó, de baloldali gazdaságpolitikával kampányoló formációk.
Szingapúr alapból több nemzetiségű országként született.
Nem hasonlítandó össze azzal, ami Európában folyik, mert egész más a kettő.
Kb Annyira multikulturális , mint amennyire Jugoszlávia vagy az Osztrák-Magyar Monarchia volt.
Rendpárti, mivel nagyon szigorúak a törvények, van halálbüntetés, még a szemetelést is büntetik
Én ezeket tudom. A kifejtésben pont ezt írtam.
Amit nem értek, hogy a multikulturalizmus, és a liberalizmust utáló rendpárti emberek körében hogy lehet a liberális és multikulturális paradicsom SZingapúr az álomország.
ők tájékozatlanok vagy én nem értek valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!