Szerintetek is Ukrajna Európa legvisszataszítóbb országa?
Rengeteg szempontból ijesztő, undorító az egész ország. Ott van pl. a csernobili baleset, ami máig rontja az egészséget, akkor cirill írásrendszer, ami egem automatikusan az elmaradottságra emlékeztet (bár nem jelenti azt). Állandóan onnan jönnek a rossz hírek, most pl. ugye a háború. Az ország tele van rakétagyárakkal. Vérében a háborúzás (nem úgy értem, hogy bajnok, hanem feszt csak scandal van arrafelé). Rendetlenség, piszok, csúnya épületek. A nemzeti lobogójuk sem szép, a címerük is olyan, mintha egy szoci autó logója lenne...
A csernobili katasztrófa persze azért Fehéroroszországot is ronthatja (mert nagyon közel van, és gondolom a sugárzás nem figyeli az országhatárokat).
Ugyanakkor az lenne még a kérdésem, hogy Fehéroroszország jobb hely Ukrajnánál? Nem sokat tudok róla.
Hát azért Koszovó, Bosznia, Albánia se éppen egy marasztaló helyek. Nem mondanék olyat, hogy pont ez vagy az a legrosszabb itt. Azért Ukrajnában is vannak szép dolgok, szép helyek. Ahogy előttem helyesen leírták, a keleti országok betegsége. Ukrajna ma egy feudális ország. De a szó szoros értelmében. 21. századi feudalizmus, kiskirályokkal, akik saját haderőt tartanak. Meg Ukrajnát pont ezek a kiskirályok a Szovjetunió szétbomlásakor iszonyat mértékben szétlopták. Az egyszeri ukrán ember meg mit tehet ezekről a szerencsétlen eseményekről, amik arrafelé rendre lejátszódnak. Az átlagos ukránok vágynak a jobb életre. Ezért is lehetett bepalizni szerencsétleneket az EU mézesmadzagjával. Ami semmi érdemit nem tartalmazott. Semmit. Semmilyen segítséget, csak egy jelképes hovatartozási szándékot. De az oroszok a piaci ár feléért adták nekik a földgázt, segélyezték az országot súlyos dollármilliárdokkal, hangsúlyozom segélyezték, nem pedig hitelcsapdába kergették az országot.
De vissza a témához. Egy országot sem mondanék visszataszítónak. Ha úgy lenne megfogalmazva a kérdés, hogy a legbarátságtalanabb ország vagy vidék (nem az emberek bunkósága okán természetesen) akkor én Koszovót mondanám.
Cirill írás máshol is van. Meg görög, meg kínai, japán, grúz, meg a jóég tudja. Ettől nem alacsonyabb egy ország műveltsége.
Vannak szép helyeik, a Kárpátok pl., én jártam a Krímen is - hát azt most már nem az övék, de ez várható volt. Keleten hatalmas sztyeppés térségeik vannak, óriási ország.
Fehéroroszországban is voltam, igen, az elég szocreál, de azért nem olyan, mint itthon sokan hiszik, lehet mindent kapni, látszólag normális életet élnek, persze nem nyugati az életszínvonal. A lengyel határtól az oroszig autópálya van, lehet enni - inni, nem vészes. Szép, színvonalas éttermekben kajáltunk, tiszta városok, aránylag rendezett viszonyok, a falvak viszont mint száz éve, régi orosz faházak, nem sok minden változott az elmúlt évtizedekben. Rengeteg a monumentális világháborús emlékmű.
Egyébként az átlag orosz, ukrán ember alapvetően vendégszerető, barátságos. Ha kell, ha nem vodkával traktálnak, kedvesek.
Ukrajna egy szegény, korrupció uralta ország, ami most két nagyhatalom hatalmi játszmájának kereszttüzébe került. Az ukrán vezetésről jobb nem is írni, ami ott van korrupció, ahhoz képest a mi politikusaink kispályás pitiánerek. A mi oligarcháink becsületes vállalkozóknak tűnnének az ő oligarcháik mellett... Ott tényleg a maffia uralja a politikát. Viszont az ukrán nép meg nagyon szegény. Teljesen ki vannak semmizve, alig élnek valamiből, aki teheti, az menekül onnan. Senki sem akar akkora nyomorban élni. Gondolom keleten sem lenne annyi oroszbarát szeparatista, ha annyira jó lenne arra az életszínvonal. De Ukrajna hosszútávon nem fog jól járni. Ők ugyanis azért távolodtak el Putyintól, hogy az EU felé közeledjenek. Csakhogy az EU nem fogja sohasem őket felvenni. Ez egy 50 milliós teljesen elszegényedett állam, a felfejlesztése iszonyatosan sok pénzbe kerülne, ezt egyik EU-tagállam se fogja magára vállalni. Ukrajnát évtizedekbe tartana egyáltalán Magyarország szintjére hozni. Nem túl szép jövőt jósolok nekik. Valószínűleg maradnak a jelenlegi politikai vezetőik és a be nem teljesült ígéretek.
Ja és a legszebb, hogy nemrég hadiadót vezettek be. Na, ott biztosak lehetünk benne, hogy zsebre teszik a pénzt...
Az ukrán címer több mint ezeréves, a legrégebbi címerek között van Európában. A zászló meg ízlés kérdése, de szintén eléggé kifejezi az országot:
És sok mindent gyártanak, de rakétát speciel nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!