Showden szerintetek nemzeti hős vagy hazaáruló, akit börtönbe kellene zárni?
Tudom, hogy az ilyesmi megítélése szubjektív, ellentmondásos, koronként változó lehet.
Németországban is már nemzeti hősnek tartják azokat a németeket, akik a háború alatt Németország ellen kémkedtek a Szovjetunió javára.
Szerintem is-is.
Egyébként Snowden nem tartja magát sem hősnek, sem árulónak.
Én egy tisztességes embernek tartom őt.
Olyan ember, aki Nobel díjat érdemelne.
Azt pedig, amit az előző válaszadó - titkosszolgálatok ilyen meg olyan indokai között fölhozott - szánalmas állami magyarázkodásnak tartom.
Biztosan nem nemzeti hős az USA-ból nézve.
A hivatalos álláspont szerint hazaáruló.
Más kérdés, hogy vannak szép számmal olyan amerikaiak is, akik hősnek tartják.
Kívülről nézve Snowden hős.
De jure hazaáruló, hiszen államtitkokat szórt szét a nagyvilágban és nem éppen egy baráti ország védelmét élvezi éppen mint "kollaboráns".
Egy mezei amerikainak ellentmondásosabb a dolog, egyrészt hazája nemzetközi tekintélye kapott egy jobbost, másrészt mégis csak őt is lehallgathatták. Ezért a jenki társadalom pártfüggetlenül, de mégis közel egyforma arányban illeti a két különböző titulussal Snowdent.
A Föld többi részén ahol hallottak róla, egy hős többnyire a fickó, vagy legalábbis egy rendes fickó, hisz a világ érdekét szolgálta azzal amit kiszivárogtatott.
Németország elég kifordult ország.Nem követendő példa.
Véleményem szerint Edward Snowden tisztességes ember, aki az Egyesült Államok mocskos dolgait hozta nyilvánosságra.
A világnak ezzel jót tett, az Egyesült Államoknak pedig rosszat.
Szerintem inkább pozitív személy, mint negatív.
Nézd meg az amerikai államalapítók miket írtak. Pl. a Függetlenségi Nyilatkozatban. Mi a feladata az államnak és mit - nem hogy szabad, kötelező - lehet tenni az ilyen kormányzattal.
Ezt javasolnám a mai amerikai honatyák (tisztelet a kivételnek) és a titkosszolgálatok vezetőinek is olvasásra. Nem hosszú. A4-es lapon pár oldal.
Ez alapján kell eldönteni, hogy Snowden elárulta e az Egyesült Államokat, vagy megtámadta az alkalmatlan, (alkotmányellenesen) túlterjeszkedő kormányzatot.
Mert ezeket Amerikában nem olyan régen még nagyon komolyan vették...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!