Az usa-ban nem furcsa hogy csak két féle pártra lehet szavazni?
Republikánus, meg demokrata. Ami nagyjából ugyan az. Vagyis fontos lépést nem változtatnak a másik nélkül. Mindkettő háborúzik keleten, mindkettő lehallgat stb. Az amerikaiakat nem zavarja hogy nincs demokrácia? Gyakorlatilag két párt van amik ugyan azt képviselik. Tehát eldönthetik hogy krumpli vagy burgonya. Tudom, tudom kívülre szidják egymást, de valójában a gyakorlat az hogy összejátszanak.
Pl.: Bush küldte a katonákat, erre a demokraták megígérik hogy ők nem fogják
Persze ugyan úgy küldik. Sőt drótokat. Civilekre.
Szóval akárkire szavaznak az amerikaiak ugyan azt kapják.
Miért hirdetik hogy demokrácia van? Akkor mondják ki hogy egypárt rendszer van. http://www.youtube.com/watch?v=ly_3L1pMj-c
Amennyire én tudom, ott egy párton belül is különböző programjuk, stratégiájuk lehet a jelölteknek és egymással is küzdenek párton belül.
Ott nem abban nyilvánul meg a demokrácia, hogy x párt közül lehet választani, hanem az egyes jelöltek közül.
1828 és 1854. Közel azonos időben alapították őket és azóta csak ez a két párt volt. A független jelölteknek meg annyi esélye van mint a kisgazdapártnak kétharmadot szerezni. Nagyon nem is lehet hallani róluk. Az élő közvetítés a kormányzói választásokon mindig demokrata és republikánus jelöltek közt zajlik. Lehet hogy van de kb annyi az értelme mint az szdsz-nek külön indulni a kormányváltásért.
Engem ez nem zavar, válasszanak úgy, ahogy akarnak, költsenek annyit rá, amennyit akarnak.
Csak ne szóljanak bele, hogy Magyarországon milyen a demokrácia.
Mert sok mindenben náluk még több szabály és kötöttség van, mint nálunk. Igaz ott be is tartják az emberek :)
Nem is a pártok számát nézd, és ne csak amerikát, hanem az egész világ felszínes demokráciaideálját. Mindenhol valamelyest ez folyik.
De ráadásul amerikában vannak még furcsább dolgok ezzel kapcoslatban. Gondolj a lobbizás fogalmára. Ott ez teljesen legális és elfogadottt dolog. Ha valaki poltikai pályára lép akkor természetesen a sikere a kapányától függ nagyrészt, ami pedig egyszerűen pénzbe kerül.
Ezért teljesen publikus lista van arról, hogy ki "adományozott" neki pénzt a kampányba. És általában dollár milliókat kap mindenféle vállalattól, üzletembertől, és természetesen nem sokat a fekete Baltimorei gyári munkástól. Mégis ki gondolja komolyan, hogy ez a politikus az össznépi érdeket fogja képviselni?
Aztán a csúcs a hivatalos lobbiszervezetek, aminek még a nevében is benne van, pl. "Gyógyszergyártók Országos Lobby Szövetsége", és ezeknek az alkalmazottai, akiknek a munkaköre is az, hogy "lobbista". Ezeknek meg a dolga meg a feladata, hogy a már aktív poltikusoknak egyszerűen pénzt adjon. És ez teljesen publikus és legális ha megkenik őket sok millió dollárral.
Szóval hagyományos értelemben ez sehogysem tekinthető demokratikusnak, népképviselet elve kizárt hogy érvényesüljön. Ugyanannyira demokratikus mint amennyire egy középkori királyság, csak az legalább átláthatóbb és őszintébb valami volt. Tudtad mi a helyzet. Ez pedig egy hamis illúzióra épül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!