Szerintetek mennyire lenne megvalósítható a Magyar többségű területek külön országgá válása?
Semennyire.
Ezt a helyiek, a szomszédos országok és Magyarország sem támogatná. És ami a legfontosabb, nagyhatalmi támogatása sincs az ilyen elképzeléseknek.
Ha megnézed még a boszniai Szerb Köztársaság sem válhat külön országgá.
Azt elhiszem, hogy a székelyek nem szeretik Romániát, de Kolozsváron, Nagyváradon, Szatmárnémetin nem csak magyarok laknak, ők vannak kisebbségben és a magyarok sem olyan radikálisak. De például Székelyföldön Marosvásárhely is román többségű város.
Dél-Szlovákiában meg már területi autonómia törekvések sincsenek, egyre inkább beolvadnak Szlovákiába és a szlovákok közé.
Az meg, hogy téged nem érdekel mások véleménye hosszú távon nem túl célravezető az életben. Bizony sokszor szükség van arra, hogy másokhoz igazodjunk, konfliktus esetén valamilyen kompromisszumot keressünk. A külvilágot, másokat nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.
Jelen pillanatban (úgy értem, a jelenlegi nemzetközi rendszer létezéséig) semennyire. Magyarország önmagában fenn tudja tartaná magát, és ezekkel kibővülve is fenn tudná, egy ideális gazdasági helyzetben, feltéve, ha gazdaságilag integrálná ezen területeket (amire törekedtek a magyar kormányok az I. és II. bécsi döntések után is).
Ameddig van EU, NATO, Egyesült Államok-befolyás Európában, addig területi revízió el nem képzelhető.Nem vagyok hazaáruló, én is nacionalista vagyok, de reálisan szemlélem a dolgokat.
Esetleg talán egy Koszovó-szerü minta alapján vívhatna ki a Székelyföld valamilyen függetlenséget, ha nem olyan lenne a fekvése, amilyen (azaz, nem Románia közepén lenne).
Kolozsvár egyébként abba a területbe amit leírtam nem is esik egybe , ezeken a földeken mint írtam minimális a kisebbség .
Marosvásárhelyen pedig tényleg szomorú a helyzet , régebb vonatokkal hordták Olténiából a románokat , de nem csak a nagyvárosokat kell nézni , Maros-széken a Magyarok vannak többségben , Vásárhelyen ott pedig 50-50% hoz nagyon közeli , de rengetegen költöztek ki külvárosba is , és nem tudom hogy az előny-é vagy hátrány , de a cigány is magyarul beszél ott .
És szerintem itt annak a véleménye nem számít aki nem itt él , ha a területen élők akarják akkor megvalósítható .
Felvidékiek kétlem hogy ne akarnák , elég erős a Szlovák gyűlölet , eddig találkoztam vagy 5 Felvidékivel , egyik se volt Szlovák identitású , de amíg Magyarnak vallják magukat addig beolvadásról nem beszélnék , ha Szlovákia fél attól hogy az ottani Magyarok és Autonómiát fognak követelni akkor valószínűleg ők is akarják , de elég nagy ellentét van Szlovákián belül is .
Ez az identitás abból is látszik hogy a két választáson induló Magyar párt összeszedett majdnem 12%-ot , míg az etnikumi megoszlás sajnos közel se ilyen fényes .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!