Mikor lehetséges (ha lehetséges) Tibet, Ujgurisztán függetlenedése Kínából, valamint a belső-mongol területek átcsatolása Mongóliához?
Nem lehet, hogy például Kínát lekenyerezik valamivel, vagy szankcionálják miattuk?
Nincsenek is törekvések rá (nemzetközileg), hogy ezeknek az országoknak függetlenségük legyen?
Miért lenne?
Kína egy nagyhatalom. A többi országnak az igazat megvallva semmi köze hozzá, hogy ő mit csinál.
Ezen az alapon akár az USA egyes tagállamainak kiválását is szorgalmazhatnák más államok.
Addig, amíg ezek a területek igen erőteljesen nem követelik saját függetlenségüket, és Kína a függetlenség iránti követelést - nemzetközileg is elítélhető módon - nem szorítja vissza (fegyveres belharcok stb.) addig a nemzetközi jogi szervezeteknek, külső államoknak nincs beleszólási joguk az ottani belpolitikába.
Én maximum csak Tibet-ről tudnám ezt elképzelni mert a Tibeti tartomány 92%-a tibeti.
De ezt sem a közeljövőbe képzelem el.
Amúgy Ujgúria és Belső-Mongólia nem fog kiválni a lakosságszám alapján :
Ujgúria : 45% ujgúr, 41% kínai, 14% egyéb
Belső-Mongólia : 79% kínai, 17% mongol, 4% egyéb
"Ujgúria : 45% ujgúr, 41% kínai, 14% egyéb
Belső-Mongólia : 79% kínai, 17% mongol, 4% egyéb"
Ezekkel a statisztikákkal szemben fenntartásaim vannak. Romániában is trükköznek, hogy ne derüljön ki, mennyi magyar is él Erdélyben...
Nem tudom mennyire valósak mert wikipédiás adat viszont az biztos hogy Belső-Mongóliában nagyon kevés mongol él.
Azt nem tudom hogy Ujgúria tartományban mekkora a kínaiak aránya viszont szerintem meghaladja a 30%-ot...mert oda erőszakosabban és több kínait telepítettek be, Tibettel ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!