Angliai magyarok, fontos kerdes! Ha van egy munkahelyem, de nem allando oraszammal dolgozok, akkor hogy igenyelhetek valami benefitet?
Az összes fizetésedet számold össze, ha heti leosztásban adod meg, akkor a hetek számával, ha hónapokban, akkor a hónapok számával oszd el, hogy megkapd, átlagosan egy adott intervallumban mennyi a fizud. Add össze a fizetésedet adó és ni levonás előtt, jegyezd fel, milyen hosszú időszakra vonatkozik ez. A maradék időt ki kell tölteni, mert egy egész adóévet kérnek, az átlagot, amit kaptál, szorozd meg a hátralevő idővel (kerekíts fölfelé), és mond el mindezt a Hmrc-nek. Fel kell őket hívni, elmondod, hogy csak átlagot tudsz mondani. Kérni fogják, hogy előre láthatólag mennyi lesz az adóévben e fizetésed. Azért mondom, hogy kerekíts felfelé, mert baromi szarul esik, mikor év végén azt írják, hogy túlfüzettek, fizesd vissza. Rosszabb esetben túlfizetnek, nem veszik észre, te sem, s majd később rájönnek és megbűntetnek. Ezért mindig azonnal mindig minden változást be kell jelenteni. (egyszer megégedtem a bokám emiatt)
A hmrc-t mikor felhívod, akár tolmácsot is kérhetsz. Automatikusan ki fogják számolni, hogy milyen benefitek járhatnak neked, s pár nappal, vagy egy-két héttel a beszélgetés után kapsz egy levelet, hogy pontosan mennyi jár. A beszélgetés végén megkérdezheted, hogy ezek alapján kábé mire számíthatsz. Ha egyszer kapsz segélyt, minden évben meg kell majd újítanod és mindig minden változásról be kell számolnod. Ha túlfizetnek, akkor a következő időszakban le fogják vonni a benefitedből, pár hónapig akár pár fonttal kevesebbet kapsz. Ha kevesebbet fizettek, akkor azt hiszem egy csekken megkapod, azt beteszed számlára. Én egyszer adóvisszatérítést kaptam így, anélkül, hogy kértem volna:D Elmehetsz esetleg egy citizens bareau ...vagy advise-hoz, vagy mi a nevük, én még nem voltam. Ott tudnak segíteni ilyen témában is, de én azt mondom egyszerűbb felhívni a hmrc-t. A hmrc oldalán egyébként van egy kalkulátor, de soha nem pontos, az mindig többet ír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!