Hogyan igényelhetek Angliban segélyt és az mire elég? Mik a feltételei?
Hetek, hónapok óta megy a rinya az angol sajtóban, hogy mennyire félnek a bolgár és román benefit turizmustól.
Merthogy már 3 hónap ott élés után kaphat segélyt aki nem talál munkát.
Hogy is van ez? Én 8 éve élek Angliában... és még mindig úgy látom, hogy a segély csak arra lenne elég, ha nem lenne munkahelyem s egyáltalán kapnék, hogy éppen éhen ne haljak. A segély kb arra sem lenne elég, hogy buszjegyre jusson egy állásinterjúhoz, s ezt hívják "generouos benefit system"-nek?
szóval, mondja már meg valaki, ha az angolok attól félnek, hogy segélyt kap a külföldi, aki be sem fizetett még semmit a társadalombiztosításba, ugyan hogyan kaphat segélyt az, aki évek óta fizet a nayg kalapba?
Merthogy: ha most it segélyt igényelnék, akkor azt kapnám, hogy pfúj, a külföldi segéyt igényel.
Ha meg ahazmennék..... azt kapnám, "hé, te nem fizetsz ide TB-t x éve, mit akarsz itt!?"
Hogy is van az EUS-sazbályozás?
Mehetsz másik országba SZABADON munkát keresni, igenám, de mint álláskereső, téged nem támogat se a régi (mondván, nem tartózkodsz ott), se az új országod???
Ugyanis, elvileg az Angol álláskereső támogatást azonnal megvonják, ha közben külföldre mész. S mi van, ha azért mentem külföldre, mert ott keresek munkát?
A segély mindenhol (Magyarországon is) csak arra elegendő, hogy ha pár hónapig nincs munkád, akkor ne kelljen az összes megtakarított pénzed felélni. Itt pl. kb. a létminimum harmadát kapod meg annak, amiből meg tudsz élni. Ha nincs félretett pénzed akkor a többit koldulásból vagy fekete munkából lehet megszerezni.
Az angol árszínvonalak mellett gondolom a létminimum szintje akkora, hogy a románok azt hiszik, hogy abból bőségben lehet élni.
Segélyt csak az igényelhet akinek minimum 1 éves munkaviszonya van.
Ha valaki 3 hónapig nem talál munkát, és ha nincs aki eltartsa őt, akkor eu ide vagy oda de kitoloncolják az országból.
A segélyről tudok most mesélni mert az egyik kollégám nemrég jelentkezett rá. Létszámleépítéssel elküldték.
Ő mesélte, hogy kap segélyt.
- minden héten meg kell jelennie, pecsételtetni, és igazolni hogy minimum 5 telefonszámot felhívott munkaügyben, és legalább heti 2 helyre be is megy munkaügyben.
- 50 mérföldes körzetben ki kell mennie interjúra ha hívják. (az útiköltséget old meg magad, jobban mondva azt mondják a segélyből ki tudod fizetni)
- heti 70 fontot kap segélyt. Ebből egyél, fizesd a számláidat, és munkaügyben utazz ha kell 50 mérföldeket is..
Köszi, bér ezeket én is tudom. Amúgy nem toloncolnak ki.
Szóval, az volna a kérdés, hogy mit sírnak, hogy a kelet európai segélyből akar megélni, amikor abból nem is lehet megélni?
Heti hetven fontért egy szobát nem lehet bérelni, max egy kutyaólt. És akkor még nem is ettél...
A min egy éves munkaviszony csak 2011. április 30-ig kellett.
Már 3 hónap itt -tartózkodás is elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!