Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az USA-ból tényleg kiválhat...

Az USA-ból tényleg kiválhat akármelyik tagállam, ha a tagállam vezetése (és a tagállam lakossága) úgy dönt?

Figyelt kérdés

Úgy értem : Az USA egy szövetségi állam, de akármelyik tagállam lehet független, ha úgy akarja?

Mármint akármikor akármelyik kiléphet az USA-ból, vagy ez nem ilyen egyszerű?

Vegyük például Colorado államot. Ha mondjuk Colorado vezetése elhatározza, hogy szeretnének függetlenek lenni, és kiírnak egy népszavazást az államon belül, hogy függetlenség, vagy az USA, akkor ha a nép a függetlenségre szavaz, akkor kis procedúra után független állam lenne Colorado?

Egyébként, csak érdekességből kérdezem: Manapság nem akarna egyik állam sem kiválni? (révén h az USA gazasága süllyed, adósság növekszik, bevándorlás, stb)

Vagy ilyen senkinek sem jutna eszébe?

2013. jún. 26. 19:20
 1/9 A kérdező kommentje:
Vagy ez nem ilyen egyszerű? Révén, hogy így is függetlenek vmennyire az államok, bár határátkelő sehol sincs.
2013. jún. 26. 19:21
 2/9 anonim ***** válasza:

Szerintem ha akarna kiválhatna , simán.

Koszovó is független lett ,így mondjuk Texas is függetlenedhet ,csak népszavazás kell meg sok papírmunka.

2013. jún. 26. 19:27
 3/9 anonim ***** válasza:

Erre én is kíváncsi vagyok. Régen nagyon sokat tanultam az USA alkotmányáról, az összes alkotmánykiegészítésről , a Bill of Rights-ról, de nem ugrik be, hogy mi az eljárás, ha egy állam ki akarna lépni a szövetségből.

Egyébként van olyan állam, ahol egyre többször hallatszik, sőt ha jól emlékszek még a kongresszusban is téma volt. Nem meglepő módon a déliek. A legtöbbet Arizónáról beszélnek.

2013. jún. 26. 20:08
 4/9 anonim ***** válasza:

Az Alkotmány nem rendelkezik róla, hogy kiléphet-e egy állam az unióból vagyis az Egyesült Államokból.

A polgárháború is a 11 déli állam kiválása miatt kezdődött el.

2013. jún. 26. 20:38
 5/9 A kérdező kommentje:
Arizona miért akarna kiválni? Vagy miért pont Arizona?
2013. jún. 26. 22:16
 6/9 anonim ***** válasza:

Az alkotmány tényleg nem, de a függetlenségi nyilatkozat tudtommal arról szól - meg a belépés is úgy történt -, hogy önként dalolva mennek a tagállamok a szövetségbe, amiből következne, hogy mivel nem erőszakkal, ezért ki is válhatnak.

Egyébként Arizona főleg a szövetségi állam bevándorláspolitikájával és fegyvertörvény körüli mizériával nem ért egyet. Az előző kormányzó ha jól emlékszek (de az biztos, hogy a korábbi) meg is mondta, hogy ők tuti kilépnének, ha szigorítanának a fegyvertörvényen.

Egyébként Texas hasonló okokból, de ott még az is közrejátszik, hogy az USA leggazdagabb állama és mint azt egy szövetségi államnál (pl. Jugoszlávia a legjobb példa) megszoktuk, az ilyenek válsághelyzetben nem viselik jól, hogy az ő pénzükből más államokat tartanak fenn. Persze nyilván van ebben egy kis republikánus, hazafias melldöngetés, meg az, hogy Obama fekete és azért a déli államokban ezt a mai napig nem nézik jó szemmel...stb , de azért figyelemre méltó, hogy egyre többször hallani ezeket a hangokat, még polgári kezdeményezés is indult, több százezer taggal. Aztán lehet, hogy tényleg csak Obama személye az oka.

2013. jún. 26. 23:55
 7/9 anonim ***** válasza:

Elvileg lehetséges, hisz demokrácia és föderatív államrendszerben van az USA.

De mint ahogy ez 1861-ben megtörtént, most se néznék jó szemmel a kilépést. Lássuk be, ha egy gazdag állam (pl. ahogy előbb írta valaki: Texas) kilép, akkor a több is követheti, esetleg a szakadár államok egy új államszövetségbe lépnek, mely gazdasági és biztonságpolitikai problémákat vetne fel az Egyesült Államokban. Végülis egységben az erő, így nem hagynák összeomlani az országot.

Így azt gondolom, hogy egy nem engednék a függetlenedést.

2013. jún. 27. 18:40
 8/9 A kérdező kommentje:

Nem engednék? De ha mondjuk (maradjunk a példánál) Colorado állam vezetése eldönti, nép megszavazza, akkor? Hisz egy szövetség nem örök érvényű....vagy akár a gazdag California, vagy akár Nevada állam.

Jó persze annak elég nehéz, aki az ország közepén van, de Arizona, New Mexico, Texas határállamok. (azaz nem csak az USA határolja őket)

Azt én is tudom, hogy Texasban kiverte a biztosítékot, hogy nekik kell finanszírozniuk az USA legszegényebb tagállamát, Mississippit.

Egyébként Texasban hamarosan nem mexikói többség lesz?

2013. júl. 7. 11:56
 9/9 anonim ***** válasza:
24%

Texasban már évek óta hivatalos a spanyol nyelv is, akkora a bevándorlás.

Sőt, olvastam olyat, hogy már több fekete és latin született az USÁ-ban, mint fehér, így a fehér lakosság hamarosan 50% alá esik.

2013. júl. 26. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!