Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi a véleményetek Európa...

Pro Patria kérdése:

Mi a véleményetek Európa ekként megrajzolt határairól?

Figyelt kérdés

[link]

- A kis hercegségeket és városállamokat nem jelöltem be a térképen, kivéve Luxemburgot és Liechtensteint, amik elég nagyok ahhoz, hogy látszódjanak.

- Az olyan, néhányszázezres nagyságú népeknek, mint a lappok (számik), vagy a gagauzok, nem alkottam külön országot, mert úgysem lenne életképes. Ugyanígy nem tettem ezt az oroszországi vándorló uráli népek esetében.

- Az azonos etnikumú, de különálló országokat (mint Ausztria, Moldova, Svájc, Belgium), nem olvasztottam össze az anyaországgal, ha ők maguk úgy döntöttek, hogy különszakadnak, akkor maradjon is így.

- Fehéroroszország esetében tudatos a zászló lecserélése az 1991-95 között, a Szovjetuniótól való függetlenedés után használtra, amelyet aztán a kommunista diktatúra változtatott meg, ezzel kifejezve a fehérorosz állam demokratikus átalakulását.

- A térképen szerepel Kurdisztán, de a zászlók közé nem tettem be, egyfelől mert nem európai ország, másfelől mert így lett kerek 50, és nem akartam megnyitni egy újabb sort egyetlen zászlóért.

- Azon országok esetében, melyek többnyelvűek, azt az elnevezést használtam, amelyik a legtöbb lakója mond.

- Ukrajna, Fehéroroszország és Finnország, valamint a balti államok határaiban nem vagyok maradéktalanul biztos.

- Bosznia jogállása megmaradna a mai állapotokban, ugyanis ma is kétfelé, egy szerb és egy bosnyák köztársaságra van osztva a határain belül, melyeknek külön-külön önálló hadseregük, törvényhozásuk és parlamentjük van, ez eztán is így maradna, csak nem Bosznián belül lenne egy Szerb Köztársaság, hanem Szerbián belül lenne egy Bosnyák Autonóm terület. Önálló országot a bosnyákokból nem lehet alkotni, mert túl széttagoltan élnek, de etnikailag és nyelvileg egyébként is szerbek, ma már tulajdonképpen nem mások, mint a muszlim vallású szerbek vallják magukat bosnyákoknak.

Ez pedig Ázsia általam helyesnek vélt térképe.

[link]

Tudom, hogy nem olyan színvonalú, mint az előző, de sajnos nagyon nehezen találtam olyan térképet Ázsiáról, amely elég nagy, és paint-ben formázható.

- Az apróbb határáthúzogatásokat itt nem végeztem el, mert nem találtam átfogó etnikai kimutatást a kontinensről (viszonylag pontosak ma is az államhatárok, ezért legfeljebb minimális változást eredményezne. Ilyenek lennének például Kazahsztán esetében, Kambodzsa és Vietnam között, vagy Banglades esetében - ez utóbbinál volt egy népszavazás az Indiától való területátcsatolásra, de nemmel szavaztak, ezért hagytam így.)

- Kínát visszaállítottam eredeti, sok évszázad alatt kialakult természetes formájába, az általa az újabb időkben bekebelezett szomszédos államok függetlenítésével.

- Emellett zászlaját megváltoztattam a polgárháború alatt a kommunisták ellen harcoló kínai nemzeti erők zászlajára, gondolom, nyilvánvaló utalásként.

- Ugyanígy jártam el Laosz, Vietnam, és Észak-Korea zászlajával is.

- Burmánál szándékosan használtam ezt a nevet, a katonai diktatúra által kikényszerített Mianmar helyett.

2013. ápr. 12. 01:35
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:

02:23

" "Magyar-román határként egy észak-déli osztóvonalat húznék nagyjából a Királyhágó mentén."

- Tehát nagyjából mint a bécsi döntések? "

Nem, a II bécsi döntés kelet-nyugati irányú vonal volt a Királyhágó mentén és Erdély/Partium megosztása tekintetében. Én É-D vonalat húznék, vagyis Magyarországhoz csatolnám Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár vármegyéket teljes egészében. Ez a megosztás a felező igazság elvén állna: körülbelül annyi román kerülne Magyarországhoz mint amennyi magyar maradna Romániában. Ez földrajzi, gazdasági, közlekedési stb. szempontból is egy normális megoldás lenne,a kisebbségek helyzetét meg kölcsönösen szabályozott autonómiákkal rendezném. Magyar-román viszonylatban etnikailag igazságos osztóvonalat nem lehet húzni, ahogyan szlovák vagy szerb viszonylatban lehetne.

Észak felé a bécsi határvonalat tartanám meg + Pozsony, Kárpátalja Magyarországhoz tartozna, délen pedig É-Bácska, É-Bánát lenne a miénk. Én valami ilyesmit képzelnék el igazságosnak Magyarország tekintetében.

2013. ápr. 13. 19:40
 12/41 A kérdező kommentje:

Kedves 04-13 19:40-es válaszoló!

"Nem, a II bécsi döntés kelet-nyugati irányú vonal volt a Királyhágó mentén és Erdély/Partium megosztása tekintetében. Én É-D vonalat húznék, vagyis Magyarországhoz csatolnám Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár vármegyéket teljes egészében."

- Ezt a lehető legrosszabb megoldásnak tartom, mert így a magyarok túlnyomó része nem kerülne vissza az anyaországba (nem érnénk el azt, ami a tulajdonképpeni célunk), ellenben indokolatlanul sok román nemzetiségű pedig igen. Tehát mindkét államnak csak rossz lenne.

Ezt, hogy nem csatoljuk vissza a magyarlakta részeket, de "szedünk túszt" a románok közül a helyzet orvoslására, nem igazán tudom elfogadni, mint végleges megoldást.

"Észak felé a bécsi határvonalat tartanám meg + Pozsony"

- Pozsony egy olyan város, ahol a magyarok aránya alig haladja meg a 3%-ot (370 ezer szlovák, és csupán 14 ezer magyar), hiába volt még majdnem a fele magyar ajkú 1910-ben, ma már galádul megváltoztatták az etnikai viszonyait. És ez olyan jelentős szám, amelyet még a szintén jelentős történelmi kötődés sem tud szerintem igazolhatóan felülírni, sajnos.

"Kárpátalja Magyarországhoz tartozna"

- Kárpátalja etnikailag nem magyar, bár a ruszin nemzetiség a történelem során, így a '48-as szabadságharcban is magyar érzelmű volt, illetve érdekes, hogy Trianonnál is akként voltak az eredeti területi igények megrajzolva, hogy ezen rész Magyarországnál maradt volna, illetve hasonlóképpen a múltunk egyik legfontosabb helyszíne (hiszen itt jött be a honfoglalók fő vonulata, itt látta meg Árpád fejedelem az új otthonunkat, számunkra szimbolikus jelentőségű, hogy hozzánk tartozik-e a Vereckei-hágó), de csak akkor lehetséges ez, ha a ruszin nép is úgy érzi, hogy jobb sorsa lenne a magyar állam biztosította keretek között, mint akár Ukrajnában, akár Szlovákiában.

--------

Kedves 04-12 19:28-as válaszoló!

Az iráni zászlót, és Pandia elírt sorszámát javítottam:

[link]

Annyit még magyarázatul adnék a képhez, hogy csak azon országnevek esetében írtam zárójelben a kiejtést is, ahol a magyar és a saját elnevezés kiejtése nem egyezik meg. Pandia esetén Srí Lanka zászlaját használtam, és az ország nevére az egykori Pandia-dinasztia nevét viselő birodalmat vettem alapul (ezt tartom a legjobbnak). Burma nevét azért nem írtam mellé saját írásukkal, mert a karaktereit nem tudja olvasni a böngésző.

A Kaukázusi Népek Szövetsége esetében nem találtam közös nyelven való elnevezést, de annak sem láttam értelmét, hogy tucatnyi kicsiny népnek legyen állama, Oroszország fennhatósága alatt pedig semmiképp nem akartam hagyni. (Zászlónak a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság egyik zászlóváltozatát használtam, de csak jelzésértékűnek, mert azzal, hogy nincsenek benne nemzeti színek, és látható benne egy stilizált hegy – mint a Kaukázus –, pont kifejezőnek tartottam erre a célra.)

Ujgurisztánnak nem találtam saját (vagy sajátossá alakított) írású nevét, ezért egyszerű latin írásmód szerint írtam.

2013. ápr. 18. 19:55
 13/41 anonim ***** válasza:
#7 Ha életedben egyszer is jártál volna mondjuk Kolozsvárott, akkor nem beszélnél ilyen hülyeségeket! Annak a városnak 80+%-a román, ráadásul nem az a bukaresti/temesvári liberális fajta, hanem bőven vannak akik simán kiirtanának minden magyart. Jó lenne, ha a realitás talaján mozognál.
2013. ápr. 18. 20:02
 14/41 anonim ***** válasza:
3x jártam már Kolozsváron, és láttam, mennyire tönkretették azt a gyönyörű várost az oláhok. Pont ezért kellene visszacsatolni, na meg azért, mert Erdély több mint ezer éve magyar föld. Egész Erdély.
2013. ápr. 18. 20:55
 15/41 anonim ***** válasza:
#14 Már vagy 100 éve nem az, a többségi lakosság meg igazából sosem volt magyar egész Erdélyt vizsgálva. Deal with it.
2013. ápr. 18. 21:09
 16/41 anonim ***** válasza:
Erdély mindig magyar föld marad, nem számít, h kik lakják éppen. Egyébként történelem egyes, mert a honfoglaláskor az oláhok még vhol a Balkán közepén őrizték a kecskéket, és egészen a török hódoltságig mi voltunk többségben Erdélyben
2013. ápr. 18. 21:12
 17/41 anonim ***** válasza:

"Erdély mindig magyar föld marad, nem számít, h kik lakják éppen."

A föld azé, aki megműveli. Az egyest meg magadnak számold!

[link]

2013. ápr. 18. 21:17
 18/41 anonim ***** válasza:
Ezek szerint mégiscsak a magyaroké Erdély, mert ők többet művelik, mint az oláhok. Amúgy 1241-ben tatárjárás volt, nem tudom ez mennyire újdonság, akkor átmenetileg megváltozhattak a demográfiai arányok, a többi adat pedig engem igazol.
2013. ápr. 18. 21:22
 19/41 anonim ***** válasza:
Egy fenéket igazol! Összesen két évben volt egy nagyon karcsú többség, az is csak a székelyekkel együtt. Akkoriban ők még nem tartották magukat magyarnak, ha ez újdonság neked. ;)
2013. ápr. 18. 21:30
 20/41 anonim ***** válasza:
Az a 2 év az legalább 3, és bármennyire is szeretnéd az ellenkezőjét, minden valószínűség szerint az ezek közötti többi évben is magyar többség volt. Egyébként ha a történelem nem is erősséged, azért román létedre szépen megtanultál magyarul :)
2013. ápr. 18. 21:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!