Minek köszönhető, hogy a válság alatt a német munkanélküliség 9%-ról 6%-ra csökkent, míg más országokban nőtt?
Például Spanyolországban 7-ről, 25 százalékra,
Magyarországon 7-ről 12%-ra,
Szlovákiában 7-ről 11%-ra nőtt a munkanélküliség.
Lengyelországot nem érintette a recesszió, a válság alatt is fejlődött, 15-ről 13%-ra csökkent a munkanélküliség, de még ez is magasnak mondható.
"A munkanélküliség változása a gazdasági szerkezet változásától függ."
És miben változott Németország gazdasági szerkezete az utóbbi években?
Persze, tudom, hogy állandóan változik, kinek van munkahelye kinek nincs. Ez csak egy átlagos szám, hogy az aktívak (aki dolgozik vagy munkát keres) hány százaléka éppen a munkanélküli. A munkanélküliekhez is csak a regisztráltakat számítják be.
És tisztában vagyok azzal is, hogy sok munkanélküli feketén dolgozik, tehát valójában alacsonyabb a munkanélküliség, mint ami a statisztikákban szerepel.
De hát egy statisztika sem tökéletes, de azért ad egy áttekintést a gazdaság helyzetéről.
"Bár nem néztem utána, de nem hinném hogy csökkent."
Hidd el, hogy csökkent. Ahogy Ausztriában is.
"jóval nagyob mint a statisztikában mert sokan nincsenek munkanélkulinek be jelentve."
Éppen ezért ők nem munkanélküliek. A munka nélküli és a munkanélküli nem ugyan az. Sokan vannak munka nélkül, akik nem is akarnak dolgozni, mert például tanulnak, háztartásbeliek, gyermeket nevelnek, egyéb jövedelmük van, valaki eltartja őket stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!