Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A skótok, walesiek, írek...

A skótok, walesiek, írek miért adták fel ősi anyanyelvüket az angolért?

Figyelt kérdés
MIért nem tudták nagyszámba megőrizni nyelvüket? KOmoly nyelvterror lehetett gondolom, az angolok mindig is terrorizáltak valakiket...

2013. febr. 19. 12:32
 1/8 Shai-Hulud ***** válasza:
90%

Miért adták volna fel? Rengetegen beszélik a skót (gael) és a velszi (kymri) nyelveket, főleg pl. Skócia északi részein, és Wales keleti/déli részein.

[link]

[link]

Ezek persze már nem a "valódi" régi kelta nyelvek, hanem annak származékai, de attól még az adott ország lakosainak saját nyelve.

2013. febr. 19. 13:11
 2/8 A kérdező kommentje:
egy töredéke beszéli már csak az ősi nyelvet, a skótok esetén pl. 5 116 900-ból 58000-en, ez annyi mintha Magyarországon már csak 100000-en beszélnének magyarul!
2013. febr. 19. 13:17
 3/8 anonim ***** válasza:
91%
nem adták, fel, de rájöttek hogy kénytelenek átvenni az angolt, ha rendes országban akarnak élni és ügyeket intézni... Indiában százféle nyelv van aktívan, szét is van töredezve meg látszik, hol tart...
2013. febr. 19. 14:13
 4/8 A kérdező kommentje:
nem, nem! biztos terror miatt álltak át az angolra!!!
2013. febr. 19. 14:21
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A válasz nagyon egyszerű: Wales, Skócia és Írország nagy részén már a középkor óta angolszász telepesek éltek, ennélfogva mostanra a lakosság több mint fele angol eredetű, akik értelemszerűen az angolt használják. A kelták büszkék az eredetükre, meg minden, de ma már nagyon ritka a tiszta walesi vagy skót eredetű ember, ennélfogva a nemzeti büszkeség már abban is megnyilvánul, ha az angolt skót, walesi, vagy ír akcentussal beszélik.

Ez már az én személyes véleményem, de konkrétan Wales és Skócia földrajzi határai eléggé el vannak túlozva a kelták javára... persze ebből semmilyen hátránya nem származik az angoloknak, csakúgy mint pl Finnországban a svédek esetében...

a szlovák, román kormány példát vehetne róluk :/

2013. febr. 19. 15:50
 6/8 anonim ***** válasza:
Előttem szólónak totál igaza van...
2013. febr. 20. 16:02
 7/8 Pro Patria ***** válasza:
0%

Kérdező, te ezt most maró gúnynak szántad, hogy a határontúl rekedt magyaroknak miért kellene lemondaniuk az anyanyelvükről?

--------------

68%-os: "de konkrétan Wales és Skócia földrajzi határai eléggé el vannak túlozva a kelták javára."

- Ezt hogy érted? Skócia és Wales mai határai évszázadokkal korábban is ezek voltak. Legalábbis a birtokomban lévő atlaszok tanúsága szerint.

2013. febr. 22. 12:26
 8/8 A kérdező kommentje:
én nem , erről szót sem ejtettem, én a skótokról, walesiekről, írekről kérdeztem!!! Ha nem vetted volna észre!!! Hol az agyad?
2013. febr. 22. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!