Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi a véleményed a romániai...

Mi a véleményed a romániai székely/magyar helyzetről?

Figyelt kérdés
[link]

2013. febr. 9. 10:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
39%
Köszönjék Orbán Viktornak, ő kezdett el kakaskodni.
2013. febr. 9. 10:01
 2/11 anonim ***** válasza:
56%

Úgy tűnik, náluk rosszabb a közbiztonság és a demokrácia.

Nagyobb mértékben jellemző a rasszizmus, mint Magyarországon.

2013. febr. 9. 10:06
 3/11 anonim ***** válasza:
38%
Nehéz ügy, melyet súlyosbít egy 100 éve megoldatlan probléma, valamint a magyar oldal sokszor arrogáns hozzáállása. (pl. Románia kigúnyolása azon az alapon, hogy 160 éve alakult csak stb.)
2013. febr. 9. 10:07
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy a "legnagyobb" kortárs, magyar gondolkodó mondta: "tüntetnek, tüntetnek, azt majd hazamennek"
2013. febr. 9. 11:12
 5/11 anonim ***** válasza:
81%

"Nehéz ügy, melyet súlyosbít egy 100 éve megoldatlan probléma, valamint a magyar oldal sokszor arrogáns hozzáállása. (pl. Románia kigúnyolása azon az alapon, hogy 160 éve alakult csak stb.)"

Megoldatlan probléma ? Trianonra gondolsz ? - amikor Erdélyt elrabolták ? Ha tőled elvennék a házadat és mindenedet, akkor is így gondolkoznál ?

2013. febr. 9. 11:51
 6/11 anonim ***** válasza:
35%

"Megoldatlan probléma ? Trianonra gondolsz ? - amikor Erdélyt elrabolták ? Ha tőled elvennék a házadat és mindenedet, akkor is így gondolkoznál ?"

- Most mi a francért kell letámadni? Igen, arra gondoltam, hogy mint sok más esetben, itt is meggondolatlanul újrahúztak határokat, nem fogallkozva a nemzetiségek további sorsával.

2013. febr. 9. 12:00
 7/11 anonim ***** válasza:

Letámadtalak volna ? Nem az volt a szándékom, de ha te úgy érzed, elnézésedet kérem.

Székely-magyarként viselem az általad meg nem értettek, jogfosztottak életét. Hazámat megcsonkították, javainkat (berendezett házainkat) elvették, nyelvünk használatát korlátozzák, tanulási lehetőségünket, megélhetőségünket minimálisra csökkentették - felsorolni is sok lenne.

2013. febr. 9. 18:02
 8/11 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem fontos, hogy jóban legyünk a szomszédainkkal, így Romániával is, de ettől függetlenül nem szabad feladni elveinket, nem szabad megtagadni határon túli magyar honfitársainkat. Szerintem Székelyföld autonómiája sokat javítana a helyzeten. Egy ideig nyilván Románia játssza a rendíthetetlent (mint ahogy Spanyolország is Katalónia kapcsán és Szerbia Koszovó kapcsán), de egy idő után el fogja fogadni, hogy Székelyföld autonóm területté váljon. Mert egész egyszerűen ha egy demokráciában az emberek többsége autonómiát akar, akkor az lesz. Ha nem, akkor az nem demokrácia. Másrészről Romániának sem érdeke, hogy lázongás legyen pont az ország közepén. Szóval szerintem fontos a jószomszédi viszony, törekedni kell a békére, de ettől függetlenül támogatni kell a székelyeket (és Erdély többi részén élő magyarokat). Egy idő után Románia meg fogja érteni, hogy lehet velünk beszélni, csak a székelyekből nem engedünk...

Ha egyetértesz Székelyföld autonómiatörekvéseivel, akkor írd alá a következő - a román kormányhoz címzett angol-magyar kétnyelvű - petíciót Székelyföld autonómiájával kapcsolatban:

[link]

2013. febr. 10. 00:19
 9/11 Robcsi14 ***** válasza:

Én erdélyben születtem , ott is nötem fől ! 16 évig éltem Balánbányán ! Az a véleményem hogy csak a Politika tet tönkre mindent.... A mai napig békésen élnek Balánbányán a Románok és a Magyarok ...

Én szeretném ha Erdély valamikor Magyarországé lenne ! De leginkább maradjon minden a régi csak BÉKE legyen az emberek közt ! Én szerencsére hamar felnöttem és nem hittem sok hüje pletykának meg TV -s hiradónak ! Nagyon nehézzé vált ott az élet ... már azt lehet mondani hogy egyszerűen el akarják lehetetleníteni az ottani életet ! Én nagyon szerencsésnek tarthatom magamat hogy 2008 ban Magyarországra tudtam költözni.....dolgozni tudok a mai napig és megélek kicsiből élek de jobban élek mint erdélyben.... 23 éves vagyok és minden nap haza gondolok Erdélybe..... nehéz és nagyon fáj ... a mai napig csak lenyomják a Magyarokat , magyar a magyar ellen fordul.....elvagyunk szürkülve hidegülve egymástól... az emberek szinte nem is tudják mi a Szeretet ...

Szerintem a pénzvilág ennek az oka...nem azon az uton járunk mint régen sajnos ... én legalábis csak azt látom hogy ennek nem lesz jó vége ... tönkre fogjuk tenni a földet...

2013. márc. 2. 20:33
 10/11 anonim ***** válasza:
Egy politikailag felfújt hiszti. Amerre csak jártam Erdélyben (román lakta részeken is), kedvesek voltak velem a románok. Nem láttam a nagy gyűlölködést. Március 15-én kokárdával sétáltunk, úgy mentünk be boltba, és nem szóltak semmit. Magyarországon sokkal nagyobb a romángyűlölet, mint ott a magyar. Ezt a helyzetet meg a Fidesz pattogásának köszönhetjük.
2013. márc. 19. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!