Magyarság és a Székely nép. Mitől magyarabb a székely mint a magyar? Hiszen még a himnuszuk is más.1920-as években lett himnuszuk.
Ki mondott ilyet, hogy a székely magyarabb? Egyáltalán miben mérik, hogy ki magyarabb, meg ki nem?
Ugyanolyan barom kifejezés, mint a magyarkodás, vagy a mélymagyar...
Amúgy magyarnak tartják magukat, viszont évszázadokig önálló rendi nemzet voltak, ezért nem csak földrajzilag, hanem jogilag is kissé különálltak a nyugatabbi magyarságtól. Himnuszuk meg lehetne pl. a kunoknak vagy a jászoknak is, attól ugyanúgy magyarok maradnának.
1-es, a nagymagyar és a mélymagyar csak gúnynevek, amiket a hazafiaskodó, Magyarországot istenítő emberekre ragasztottak rá.
Egyébként szerintem a székelyek sem tartják magukat teljesen magyarnak, kicsit mindig külön kezelték magukat. A más himnusz nem sokat tesz, az egy jelképes dolog, az számít, hogy mit gondolnak az emberek.
Utolsó, igen, tudom, hogy gúnynevek, csak gyakran azokra használják, akik nem érdemlik meg. Mikor hallottál pl. olyanról, hogy németek Németo. újraegyesülését ünneplik, a többi német pedig azt mondja, hogy ,,németkedő mélynémetek"? Vagy az Atatürköt istenítőkre, hogy mélytörökök?
Vagy pl. mikor fogják azt mondani a baszk nacionalistákra, hogy baszkodnak?? :D
Én székely vagyok és nagymamám azt mondta nekem amikor még kicsi voltam, hogy a székelyek a hunok utódai. Mert az összes felmenőink ezt valloták. Ezt Anonymus is megirta a Gesta Hungarorumban és később Kézei Simon is. Viszont annak ellenére , hogy a magyar himnusz előbb volt a székelynél. Attól a székelyek még létező nemzet volt. És ha igaz amit a történészek irtak és amit a felmenőink mondtak, akkor még előbb voltunk itt a kárpát medencében, mint a magyarok, akik Árpád királyal jöttek europába. Én legalább is igy tudom, lehet, hogy tévedek, de utánna lehet nézni a neten...
Nekem is magyar az anyanyelvem, de nem érzem magam magyarabbnak a magyarnál(ahogy a kérdező fogalmazott). Visszont büszke vagyok arra , hogy székely vagyok.
"Magyarság és a Székely nép. Mitől magyarabb a székely mint a magyar? Hiszen még a himnuszuk is más.1920-as években lett himnuszuk."
Adott két sportoló: az egyik naponta uszodába járhat, a másik pedig csak hetente. Az olimpián egyforma időt úsznak. Szerinted melyik a jobb úszó?
Megmaradni magyarnak, a volt kisantant országokban régen se nem volt-, és ma se nem egyszerű.
A székelyeknek naponta megélni a magyarságukat nem egy állapot (mint Magyarországon) hanem egy küldetés, ami büszkévé teszi őket. Ezt a büszkeséget értelmezik sokan félre. A Székely Himnusz a magára hagyott székelység fájdalmára utal. A székely ember ugyanúgy szívére teszi a kezét amikor a Magyar Himnuszt énekli, mint bármely magyar a nagyvilágban. A Székely Himnuszt a trianoni sebek, és a mai napig megszállás alatt élés ihlették. Ezt megélni csak az tudja, aki ebbe született.
7/9 A Székelyeket úgy telepítették be a szentföldről elűzött németekkel Erdélybe. Nehogy már hamarább itt egyenek mint a Magyarok. Tanulj egy kis történelmet:
Szászok és a Német Lovagrend [szerkesztés]
1140-ben II. Géza király német telepeseket hívott Erdélybe az erdők kiirtásához és a kun támadások elleni védelemhez (első németajkú letelepítési hullám). A letepülők Közép-Rajna, Mosel, Luxemburg és Alsó-Rajna közötti vidékről és Flandriából származtak. A későbbiekben Magyarországon a szászok néven lettek ismertek, bár Szászországhoz nem volt közük (lásd: Erdélyi szászok!)
1211-ben II. András a Barcaságban letelepítette a Szentföldről elűzött Német Lovagrendet. (második német letelepítési hullám).
1225-ben függetlenségi törekvések miatt a Német Lovagrendet a király kiűzette Magyarországról.
1224-ben II. András a Nagy szabadságlevélben (Andreanum) rendezi az erdélyi szászok jogait a Királyföldön. A kedvezmények: önálló jogrendszer és közügyi igazgatás, adót közvetlenül a királynak fizetnek stb. és hét városba, valamint 250 faluközösségbe szervezi őket. Elkezdődik a szász templomerődök építése.
Kunok és jászok [szerkesztés]
A kunok (úzok) a 13. században a Kárpátok ívének külső részén, Moldvában és Havasalföldön éltek, ahonnan gyakran betörtek Magyarországra. A tatárok elől menekülő kunokat (kb. 40 000 fő) IV. Béla 1239-ben befogadta, de épp a muhi csatában (1241) nem tudta hasznukat venni, mert a magyar nemességgel kialakult konfliktusuk nyomán (a magyar főurak megölték Kötöny vezért) a kunok a Balkánra vonultak. A jászok (vagy alánok, de előfordul a filiszteusok megnevezés is) az Etelközben és attól keletre a kunok országának földműves fenntartói és védői voltak. 1116-ban ők védték a támadó oroszok ellen a kunok Don melléki városait. Egyes elméletek szerint ezekből az időkből származik a magyarországi jászok közös jelképe, az úgynevezett Lehel kürtje. Az első szórványos betelepülésük Magyarországra a kunokkal együtt, a mongolok elől menekülve történt, IV. Béla idején. További betelepülésük fokozatosan zajlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!