Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Nem zúgtak bele az oroszok...

Nem zúgtak bele az oroszok túlzottan Sztálinba és a II. világháborúba?

Figyelt kérdés

Évek óta figyelem az orosz médiában, hogy milyen grandiózus ünnepségeken, katonai parádékon emlékeznek meg a győzelmükről. Ez mindenben túltesz a szovjet időkön. Az egész ország, a média szovjet stílusban, pátosszal telve, nekem groteszkbe hajlóan ünnepel, megemlékezik, csak most még sokkal intenzívebben mint valaha.

Ennek keretében most Sztálin portréjával díszített győzelmi buszok járnak több nagyvárosban, és Volgográdot az ünnepnapokon újra Sztálingrádnak nevezik.

[link]

2013. jan. 31. 19:25
1 2 3
 1/24 szántóvető ***** válasza:
100%

SZU akkor volt a legerősebb és legbefolyásosabb minden téren!És az az időszak jót tett az orosz gazdaságnak mert hadifoglyok százezrei dolgoztak ingyen még a háború után is.(nézd meg kínát,ott is hasonló a helyzet,egy évtized múlva megveszik az USA-t kilóra)igaz hogy az orosz nép éhezett és nyomorgott a háború után is de ez nem arrafelé sosem számított.

"egy ember halála katasztrófa,egymillióé statisztika"(Sztálin)

2013. jan. 31. 19:40
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

Megnyerték a háborút és Amerika után a második számú szuperhatalommá vált az ország.

Szerintem érthető, hogy büszkék erre, megünneplik és a sok áldozatot, szenvedést inkább próbálják elfelejteni.

A Sztálin iránti személyi kultusz már nem létezik, szimplán egy sokak szemében népszerű történelmi figurája az ország történelmének.

2013. jan. 31. 19:48
 3/24 anonim ***** válasza:
100%
Engem azért érdekelne, hogy ha Hitler poszterével járnának valahol a buszok, akkor is ilyen természetesnek gondolná-e az első 2 válaszoló.
2013. jan. 31. 19:55
 4/24 szántóvető ***** válasza:
83%

Sztálin a saját népét nyomorgatta,Hitler egy embercsoportból annyit mészárolt le amennyit csak tudott.

Kínában Mao Ce Tung az Isten és az is marad az idők végezetéig :)

2013. jan. 31. 20:01
 5/24 A kérdező kommentje:
Szerintem is jó a Hitler-párhuzam. Sztálin mennyivel is kevesebb ember haláláért felelős? A legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy sokkal többért. Akkor most hogy jön ő elő nemzeti hősként? Ha Hitlert hoznák így elő, az világbotrány lenne, ezért meg senki nem szól (rajtam kívül).
2013. jan. 31. 20:39
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Azért ácsi.

A Sztálin portrék nem általánosak. A Győzelem napi ünnepség keretében néha kiteszik buszokra, vásárolnak hirdetést. A kommunisták (akik még mindig a 2. legerősebb párt, de 4 év múlva vissza fognak csúszni rendesen) meg felvonulnak a portréjával május 9-én meg november 7-én és megkoszorúzzák a sírját. De Sztálin bűneit az orosz állam és az oroszok többsége sem tagadja.

Ugyanakkor - amiről te beszélsz - a Vörös Hadsereget óriási tisztelet övezi, a veteránokat nagyon megbecsülik és teljesen érthető, ha megemlékeznek a történelem legnagyobb győzelméről. Elvégre 20-25 millió orosz halt meg...

2013. jan. 31. 20:44
 7/24 anonim ***** válasza:
Egyébként meg Hitler nem nyert háborút, ez az egyik, a másik meg, hogy Sztálin ideológiájának nem az volt a középpontjában, hogy egy vagy több népet el kell tüntetni a Föld színéről. És mint mondtam, Oroszországban nincs hivatalos Sztálin kultusz, csak egy kevéske 8-10 %-nál.
2013. jan. 31. 20:47
 8/24 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg mi magyarok is minden évben megünnepelnénk a győzelem napját, ha akkora győzelmet arattunk volna, mint a Vörös Hadsereg!
2013. jan. 31. 21:02
 9/24 anonim ***** válasza:

# 7/8

a kommunizmus ideológiája eleve nemzetllenes volt...

2013. jan. 31. 21:22
 10/24 Pro Patria ***** válasza:
60%

Azt hittem, csak szóbeszéd, de amikor láttam egy orosz dokumentumfilmet, megtapasztaltam, hogy tényleg így van.

A film egyébként nem volt rozz, de a zárósorokban átmentek aktuálpolitikába. A következő gondolatokkal "köszöntek el":

"Ma a NATO és a Nyugat egy kalap alá veszi a náci Németországot és a Szovjetuniót. Németország és nem a Szovjetunió kebelezett be kisállmokat, indított világháborút"

- Mi is volt Finnországgal, a balti államokkal, Lengyelországgal, Besszarábiával?

"Németország és nem a Szovjetunió területén álltak haláltáborok."

- Mi is volt a Gulag-gal...?

"Hogy képes bárki is az Európát felszabadító Szovjetuniót egyként emlegetni a Nürnbergben elítélt náci bűnösökkel?"

Ilyenkor felvetődik bennem: mégis mi zajlik az orosz közoktatásban?

[link]

Akit érdekel, youtubeon fent van.

2013. febr. 1. 17:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!