Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A mostani véres merénylethez...

A mostani véres merénylethez hasonló esetek sem jelentenek elegendő indokot Amerikában a szabad fegyvertartás eltörléséhez?

Figyelt kérdés

Időről időre jönnek ilyen szörnyűséges hírek az USA-ból, ahol időnként több tucat embert (vagy most gyereket) mészárol le egy-egy fegyveres. Máshol is előfordul sajnos ilyesmi, de talán sokkal ritkábban és általában kevesebb áldozattal. Logikus, hogy ahol sok a fegyver, és bárkinél lehet, ott gyakrabban fog őrültek kezében elsülni. Vagy nem?

[link]

2012. dec. 17. 23:23
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
71%

Nem olvastam el minden hozzászólást, de megírom a gondolataimat.

Elsősorban elmondanék néhány érdekes infót rólam és a családomról. Apukám katonatiszt volt és hobbivadász. A házunkban 4 puska található, amik nincsenek és soha nem is voltak elzárva tőlem (gyerektől). Meg is lett mutatva nekem mind, szétszedve, összerakva, használni is tudom őket és nagyon jól célzok, apukám tényleg mindenre megtanított. Szabadidőmben céltáblákra lövök, szeretek lőni, de emberre soha nem lőnék, még nem is fognám rá a fegyvert. Esetleg csak akkor, ha a saját, vagy közeli hozzátartozóm lenne életveszélyben, úgy, hogy ha én nem lövöm le az illetőt, ő lő le minket. De ilyen még nem fordult elő. Sokat foglalkoztam ezzel a mészárlásos témával, ebből írtam egy munkát is az egyetemen. Az egész visszavezethető a neandervölgyi emberig. Abban az időben, amikor egy férfit (a mészárlók 99%-a férfi, én női ámokfutóról nem találtam adatokat) megaláztak férfiasságában (elvesztett egy harcot, megverték, kigúnyolták, nem csak egyszeri alkalommal, hanem többször egymás után huzamosabb ideig), akkor előbb-utóbb "bekattant" és olyan helyen, ahol sok ember (legtöbbször piacon) válogatás nélkül mészárolt le másokat azt ordítozva, hogy amuk, amuk! Innen ered az elnevezés is, hogy ámokfutás. Nos, az ősi ösztönök nem igazán változtak, hiába vagyunk mi már civilizált emberek. Az ámokfutásba kezdő egyének általában labilis, zavart személyiségek. A mostani mészárló, Adam Lanza is beteg volt, autista jellegű betegsége volt. Legtöbbször kimagaslóan intelligens emberekről van szó, akik valami miatt összeroppannak. Szokták mondani, hogy a zsenialitás és az őrület között hajszálvékony a határ. Arra szeretném felhívni a figyelmed kérdező, hogy nem a fegyvereknél kell kezdeni a változtatásokat. Elsősorban amit nem értek, az az, hogy a szülők és a tanárok hogy nem veszik észre, ha egy gyerek problémás? Ez a kitörés (lásd a leírást a neandervölgyi ember példáján) nem egyik napról a másikra jön. Évek során tűrnie kell az illetőnek a megaláztatásokat és a szenvedéseket. Ő az első áldozat számomra. El van veszve és senki nem veszi észre?! Itt először a szülőket és a tanárokat, akik ugye ennek a korosztálynak a legközelibbek, kellene felelősségre vonni. Arról nem beszélve, hogy milyen lehet ezeknek a gyerekeknek az életük az osztálytársaik között. A gyerekek nagyon gonoszak tudnak lenni, még akkor is ha már felnőnek. Aki kilóg a sorból, azt támadják, marják, bántják. És ez nem ideiglenes, hanem gyakorlatilag évekig semmibe veszik őket. A diákoknak azt kellene megpróbálni megmagyarázni, hogy hogyan bánjanak embertársaikkal. Ez egy rátermett pszichológus dolga kellene, hogy legyen. Habár, elég nehéz eset, ha a szülők otthon nem adták meg a kellő nevelést. A tanároknak úgyszintén kellene néhány képzés, amik által feltudnak figyelni az ilyen esetekre. Nem ilyen egyszerű ez, hogy betiltsuk a fegyvereket. Ez a téma sokkal komplikáltabb, mint gondolnánk...

2012. dec. 23. 11:41
 22/24 A kérdező kommentje:
Jó, hát nem ilyen egyszerű, de én csak arra akartam rámutatni, hogy egy ilyen bekattant személy is kevesebb kárt tud okozni fegyver nélkül, mint fegyverrel. Bár ebben is cáfoltak néhányan a válaszolók közül.
2012. dec. 23. 12:24
 23/24 anonim ***** válasza:
0%

21-es:

Az írásod hemzseg a pontatlanságtól és hibáktól!!

Ha ebből írtál valamit az egyetemen akkor iszonyatosan rossz kutatómunkát végeztél és vagy rossz érdemjegyet kaptál rá vagy a tanár nagyon nem értett a témához...

1. Ha apukádnak fegyverei vannak és azt nem tartja elzárva akkor jogellenesen cselekszik és nem tanulta meg a fegyvervizsgához kötelező tartási elveket!

Nem mellesleg több ember(és sok gyerek!!) hal meg az USA-ban kint hagyott fegyver által mint mészárlásokban! Vagyis apukád egy végtelenül felelőtlen ember aki szándékosan nem tartja be a jogszabályokat, ami meg pláne büntetendő és akár a vadászengedélyének és fegyvertartási jogosultságának bevonásával járna!!!

2. Az autisták nem zsenik. Túl sokat nézted az Esőembert és Dustin Hoffmant! Legtöbbjüknek semmilyen speciális képessége nincsen mint ahogy gondolod! Sima átlagemberek! És az meg hogy szerinted ők a "zsenialitás és őrület" határán lennének az egyenesen felháborító butaság és a tudatlanság legmagasabb foka!!!

3. A neandervölgyiek megalázásáról és ilyetén tetteiről meg honnan vettél adatot?? Mert nincsenek ilyenek!!!! Bár valóban voltak ilyen-olyan elméletek pszichológusoktól de azok mind csak találgatások és elméletek!!!

4. Az ámok szó eredete meg maláj és nem ordibálta senki ugyanis azt a személyt jelölte aki bekattant és elkezdett tőrni, zúzni! Eközben lehet hogy embert is ölt de lehet hogy csak összetörte ami a keze ügyébe akadt! De nem ordibálta hogy amuk! Mint ahogy aki megőrül és elkezd tőrni, zúzni, őlni az sem kiabálja hogy "őrült-őrült"...

5. Az egyetlen rész ami igaz hogy nagyrészt férfiakra jellemző a magányos ámokfutás általi fegyveres mészárlás!(vagyis az ámokfutás rendkívül beszűkített része ami eleve nem áll meg, lévén hogy a szó eredete régebbi és régen nagyrészt a női hisztériára használták!!)

De ha a tömeggyilkosságot és bosszút is vesszük, vagy a düh általi gyilkolást, "ámokfutást", akkor már bőven van példa!

Ha meg az eredeti jelentésében használjuk akkor bőven alkalmazható nőkre is...

De ez az egyetlen rész ami nagyjából elfogadható az írásodban ha szűken vesszük...

2012. dec. 23. 12:54
 24/24 anonim ***** válasza:

23:

1: Az apukám a fegyvereit egy raktárféleségben tartja, amihez én is tudom, hogy hol van és melyik kulcs használandó. Gyerekkoromban pedig csak apukámmal mehettem oda be, egyedül nem is akartam, ma pedig már nekem is van fegyvertartási engedélyem, noha fegyverem még nincs. Más ország, szóval nem ugyanazok a törvények, mint amik Magyarországon vannak, főleg, hogy még nem is EU-s országról van szó.

2: Nem tudom mi az az Esőember és azt se, hogy ki az a Hoffmann és nem is érdekel. Adam Lanza nem autista volt, hanem autista jellegű személyiségzavara volt, van különbség. Nem az autistákra mondtam egyenesen, hogy az őrület és a zsenialitás határán vannak, hanem általánosan véve az ámokfutókra, de ez is csak általában, kivétel itt is van.

3 és 4: Igen, utólag látom, hogy összekevertem egy másik témával, nem olvastam vissza a hozzászólásom, valóban maláj eredetű a szó. Az már más, hogy magyarul erről (Amuk, Amuk!) nincsenek adatok. Egy Joachim Kersten nevezetű professzortól származik eme adat, aki a Villingen - schwenningeni Rendőrfőiskolán szociológiát tanít. Valahogy jobban bízom az ő tudásában, mint a tiédben.

Ha akarod, akkor bemásolom ide neked a munkám szövegét, elolvashatod, feltéve, ha tökéletesen beszélsz németül.

Kérdező, ennek az egésznek vannak más érdekei is, nem csak a lakosság "biztonsága és biztonságérzete", remélem érted, hogy mire gondolok.

2012. dec. 23. 13:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!