A mostani véres merénylethez hasonló esetek sem jelentenek elegendő indokot Amerikában a szabad fegyvertartás eltörléséhez?
Időről időre jönnek ilyen szörnyűséges hírek az USA-ból, ahol időnként több tucat embert (vagy most gyereket) mészárol le egy-egy fegyveres. Máshol is előfordul sajnos ilyesmi, de talán sokkal ritkábban és általában kevesebb áldozattal. Logikus, hogy ahol sok a fegyver, és bárkinél lehet, ott gyakrabban fog őrültek kezében elsülni. Vagy nem?
A fegyvertartás alkotmányos jog, és arrafelé nem hogy nem módosítják kéthetente az alkotmányt, de egyáltalán nem is lehet hozzányúlni!
Legfeljebb a fegyvertartás feltételit tudják szigorítani, például, hogy előtte az ember feleljen meg egy pszichológiai vizsgálaton, vagy hasonlók.
Valóban logikusnak tűnik, de nem egyértelmű az összefüggés. Kanadában több fegyver jut 1000 emberre mint az USA-ban a gyilkossági ráta mégis jóval kisebb. Így nem lehet kimondani, hogy csak ez lenne az ok. Ráadásul a konkrét esetbe az elkövető olyan fegyvereket használt, amiket abban az államban illegális tartani. Ergo nem otthon szabadon tartott fegyver volt.
A probléma ennél sokkal mélyebben gyökerezik. Felmérések szerint az USA-ban a többség úgy gondolja, hogy a folyamatosan veszélyben van, és a bűnözés növekszik. Annak ellenére, hogy ez nem így van. Én eddig bármit olvastam egyetlen választ kaptam csak, a társadalom bűnözés érzetét valójában csak egy dolog változtatja, abban az esetben, ha a bűnözés látható mértékben (több száz százalék) nem növekszik. A média retorikája. Ha a tévében tízszer annyi gyilkosságot mutatnak be mint tavaly, akkor te azt fogod érezni tízszer annyi gyilkosság történt. És fegyvereket viszel haza, követeled a fegyverdetektort az iskolákba, a titkosszolgálatok megerősítését, a bevándorlók kitiltását... És stresszelsz. Néhányan aztán ettől megkattannak.
Na most jön megint a "tíccsukbe" című régi lemez...annyira de annyira vártam már :$$$
Aki embert akar ölni, az fogpiszkálóval is megteszi. Aki meg csak saját magát akarja védeni, annak adhatsz a kezébe antianyag sugár ágyút is, akkor se fog ártatlanokra lövöldözni vele. Kíváncsi vagyok, odáig mikor jutunk el, hogy tíccsukbe a két kezünket is, mert hát azokkal is meg lehet fojtani valakit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!