Németországot miért gondolja mindenki olyan szupergazdagnak?
Éltetek ti Németországban? Mondjuk nem Kelet-Németország falujaiban, hanem valamelyik bajor, sváb vagy észak-rajnai városban, kisvárosban? Akkor tudjátok, hogy nem csak az átlag fizetésből jönnek ki sokkal jobban, de akik nem keresnek semmit, azok is megélnek valahogy, és az ő esetüknen nem a lakosság 40%-ról beszélünk. Az élet biztonságosabb, kiszámíthatóbb.
Persze, vannak ott is rosszabb tartományok (főleg a régi NDK területén), de az életszínvonal jóval a magyar felett van.
"Éltetek ti Németországban? Mondjuk nem Kelet-Németország falujaiban, hanem valamelyik bajor, sváb vagy észak-rajnai városban, kisvárosban? Akkor tudjátok, hogy nem csak az átlag fizetésből jönnek ki sokkal jobban, de akik nem keresnek semmit, azok is megélnek valahogy, és az ő esetüknen nem a lakosság 40%-ról beszélünk. Az élet biztonságosabb, kiszámíthatóbb. "
Nem azt mondtam hogy nem jobb az életszínvonal, de messze nem annyival, mint azt nagyon sokan otthonról gondolják! Itt sem keres egy átlag ember 2000 €-t, rengeteg embernek csak részmunkaidő jut, amiből nem lehet lakást fenntartani sem. Mindenki csak az átszámítva magas fizetést látja, de azt elfelejtik, hogy itt 400-500 €+rezsi-nél kezdődik egy albérlet, aztán a kocsi biztosítás is magasabb, stb, így már mindjárt más. Én pl 500 € fizetek autóbiztosításra egy évben, otthon alig volt 110 €. Jobban meg lehet élni idekinn, de nem kell azt hinni, hogy itt mindenki BMW-vel meg Audival jár, mert ez nem igaz.
Itt sem keres egy átlag ember 2000 €-t, rengeteg embernek csak részmunkaidő jut, amiből nem lehet lakást fenntartani sem.
Akkor a statisztikák hazudnának az átlag 2800 eurós fizetésről?
Legutóbb is valaki próbálta lehúzni a "nyugati jólétet", de be is linkeltem a Lidl eladói állást, 1300 eurót fizet. Persze ez bruttó. De Az élet nem annyival drágább, mint amennyivel többet keres az ember, és azért ott nincsenek olyan problémái az átlag embereknek hogy melyik csekket mikor fizessék be. Odakint az ember tud félretenni is. Ez már bőven azt jelzi, hogy jobb az életmód.
"Senki sem gondolja szupergazdagnak, Németország rommá van adósodva."
Az államadósság és az ország gazdagsága nem függ össze. Mivel a gazdasága stabil, a befektetők előszeretettel viszik oda a pénzüket, tudva hogy nem fog eltűnni.
Ilyen alapon Észak-Korea (államadósság = GDP 0,4%-a) jóval gazdagabb mint Japán (198%).
"Akkor a statisztikák hazudnának az átlag 2800 eurós fizetésről? "
Az átlagban benne van az is aki 5000 €-t keres meg aki csak 900-at meg aki még többet. És mégegyszer mondom: Jobb az életszínvonal Nyugaton, de azért egy átlag melós nem engedhet meg magának itt sem annyit, mint amit otthon gondolnak.
Nyugatot azért gondolják jobbnak sokan - okkal - , mert ott kifizetik a munkádat. Magyarul ha én elvégeztem szakács iskolát, és 2 éves tapasztalatom van, akkor nem fogják a szememet kibökni napi 6000 forinttal 15 óráért.
A pénzért ott is meg kell dolgozni, csak ott kint jóval szebb megélhetést biztosíthatok, ugyanannyi munkából, mint itthon.
Mert jól élnek. Ritkán szoktam Bumbival egyetérteni, de most tökéletesen igaza van. Aki nem hisz, az nézzen statisztikát. Nézzétek meg, milyen magasak az átlagbérek, nézzétek csak meg, mennyibe kerül ott az életszínvonal. Számoljatok akár egy főre eső GDP vásárlóerő paritást, és a végén kiderül, hogy... tényleg jobban élnek.
És a kérdező érvei? Szegényes lakások, német RTL adása. Hát... Na igen, ez aztán marha jó indikátor az életszínvonal mérésére...
Persze lehet, hogy egyesek úgy képzelik, hogy odakint mindenki milliomos, és lével van tele a zsebe, és havonta utazik nyaralni, meg minden héten új tévét vesz, meg minden évben új autót, aztán meg sóvárog, hogy menne ki.
De ilyet senki nem állított, csak annyit mondok, hogy kint jobban meg lehet élni a fizuból. Hidd el, sok esetben az is jelent valamit, ha meg tudsz venni olcsóbban minőségi ruhát (nem vicc, sok ruha külföldön tényleg olcsóbb mint itt), nincs gond a számlákkal (ja, az megvan, hogy a mobil tarifák is olcsóbbak?), és amikor bemész kajáért a boltba nem az árakat nézed folyton.
Szóval ott sem egyszerű az élet, meg el is lehet szórni a pénzt ott is, persze, de azért ki is lehet jönni hó végéig abból a fizetésből, és nem kell állandóan szorítgatni a nadrágszárat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!