Mi történt Sierra Leone-n? (1990-)
Olvasgattam utána de nem igazán értettem. Az RUF miért harcolt és ki ellen? Miért csonkítottak meg civileket? Az a saját népük volt vagy nem???
Meg volt egy film abba se igazán értettem a szituációt.
Szóval egy fegyverkereskedő üzletelt valami RUF vezetővel, tőlük nem messze volt egy ilyen civil tábor sátrakkal, körülötte körözött egy ilyen platós kocsi RUF-esekkel. Egy kisgyerek elszaladt a táboról, az anyja utána szaladt a katonák meg "levágták" őket mint egy disznót. Aztán mikor nyélbe ütötték az üzletet az RUF katonák halomra gyilkolták az ottani civileket. Ezt megmagyarázná nekem valaki?
"1990. októberében Momoh elnök egy bizottságot nevezett ki az 1978-as egypárti alkotmány felülvizsgálatára. A bizottság javaslatai alapján a parlament olyan alkotmányt fogadott el, amely visszaállította a többpárti rendszert; 1991. október 1-jén lépett hatályba.
1991-ben polgárháború tört ki, amelynek fő okai a kormányzat korrupciója és a gyémántbányászat hasznával való rossz gazdálkodása volt. Belső okok mellett a szomszédos Libériában folyó harcoknak is szerepük volt polgárháború kitörésében Sierra Leonéban. Charles Taylor - aki akkoriban a Libériai Nemzeti Hazafias Front vezetője volt - segítette a Forradalmi Egyesült Frontot (RUF), amelynek élén a sierra leonei hadsereg korábbi szakaszvezetője, Foday Sankoh állt. A RUF, Sankoh vezetésével, Taylor támogatásával első támadását 1991 március 23-án indította Sierra Leone keleti részén egy falu ellen, Libériából kiindulva. Sierra Leone kormányzata, amelyet aláástak a gazdasági nehézségek és a korrupció, képtelen volt számottevő ellenállás kifejtésére. Egy hónappal azután, hogy a RUF Libéria felől átlépte Sierra Leone határát, ellenőrzése alá vonta az ország keleti részét. A lázadók soraiban erőszakkal sorozott gyermekkatonák is harcoltak."
forrás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!