Hogyan tudták a fosztogatók teljesen kifosztani Pripjaty városát? (Csernobili atomerőmű mellett)
Ugye van egy nagy, elkerített zóna, amit nagyon szigorúen ellenőriznek. A zónán belül akkoriban rettenetesen magas volt a sugárzás. Még ma is, főleg Pripjaty városában, maximum 1-2 órát lehet eltölteni ott, különben halálos sugárterhelést kap az, aki ott marad.
Olvastam egy cikket, hogy sok fosztogató kifosztotta teljesen a lakásokat, elvitték az ott maradt értékeket. De épp ezt nem értem.
Ha a zóna nagyon szigorúan ellenőrzött, Pripjaty városába is külön ellenőrzés van, és a cikk szerint nem katonák fosztogattak akkor HOGYAN tudtak a fosztogatók a városba bejutni és elvinni mindent úgy, hogy nem kaptak halálos sugárterhelést??
Mert a város nem volt kicsi, kb 50ezren lakták, és nagyon sok épület volt, közülük sok 5-6 vagy 10 emeletes.
Hogyan volt ez lehetséges??
A bejáratokat őrzik,a sorompók előtt.A többi rész kerítéssel van elkerítve.De az a kerítés már sok helyen át van vágva.Magyarán éjszaka simán.
Hozzátenném,hogy az állatok is ki-be járkálnak.
Túl olcsó vétel?
Komplett piaca van az onnan elhordott áruknak,vannak akik temérdek összeget képesek kiadni érte..
De az onnan való "áruk" (amiket elloptak) erősen sugároznak nem?
Olyan mintha mondjuk egy falióra helyett a kezemben tartanék egy darab plutóniumot.
Nálunk is loptak már a vasúttól áram alatt lévő magasfeszültségű vezetéket. Volt akinek sikerült.
...
Hány éve volt Csernobil? Azóta már nem halálos a sugárzás.
...
Nem hiszem, hogy nagyon lelkiismeretesen őrzik Pripjatyot. Ki hiszi el, hogy a kerítéstől 1 m-re kifelé az őrtornyában nem veszélyes a sugárzás?
Múlt héten volt egy érdekes dokumentumfilm Csernobilról az m1-en. Tény, hogy ma sem biztonságos ott élni, bár nincs akkora háttérsugárzás a zónában (alig tér el a budapestitől) a talajban rengeteg a sugárzó izotóp. Egy területen ott állnak a mentésben használt hátrahagyott jártűvek, amik sugároznak!
A kérdésre visszatérve: az emberi lelemény határtalan, főleg, ha lopásról van szó. Nem a zóna bejáratain jutottak oda be. Ezek az emberek tényleg nem féltették az életüket, lehet már nem is élnek.
Néhány szörnyű adalék:
- A zóna más városaiba sok nyugdíjas visszaköltözött, mert nem volt máshol lakniuk. Elméletileg ez tilos.
- A robbanás után pár éven belül újra elkezdték a termelést a többi blokkban. A 3-as blokk működött a legtovább, az, amelyik közvetlenül szomszédos a 4-es reaktorral, így a legjobban szennyezett.
- A belorusz oldalon a lezárt zónában növényeket akarnak termeszteni. Mint említettem, a talajban és a talajvízben még sok radioaktív izotóp van...
Ukrajnában elég nagy felfordulás volt a '90 - es évek elején és a mainál is nagyobb nyomor.
Én is olvastam a fosztogatásról, de nem hiszem, hogy ez annyira általános lett volna.
Azt is olvastam, hogy a baleset után néhány hónappal a lakók visszamehettek és magukkal vihették a dolgaikat, illetve egy részét, ami sugárszennyezett volt, azt elásták.
Nem azonnal hat a tolvajokra a sugárzás.
De értelmetlen ellopni onnan bármit is. A sugárzás felezési ideje 400 év. Az azt jelenti hogy ami 1000röngentel sugárzik az 400év múlva 500 lesz. Tök mindegy mert akkor is halálos. Ezek a tolvajok nem lesznek hosszú életűek. Chernobilban az az érdekes hogy van ami sugárzik és van ami nem. Erre próbálnak utazni a tolvajok. De elég csak megfogni egy erősebben szennyezett fémdarabot és a halálozás garantált. Nem azonnal persze hetek hónapok talán évek múlva. Elméletileg arrafelé sugárzásmérő alap felszerelés és hamar megbuknak ezek a tolvajok. Gondolom inkább fémekre mennek,, csak hogy a fém beolvasztás után is sugárzik. Szóval értelmetlen az egész. De az emberi hülyeség határtalan.
Amúgy megnyugtatlak a határainkon vannak úgy nevezett sugárzás detektorok felszerelve így elméletileg nem juthat be Magyarországra sugárszennyezett anyag.
> A sugárzás felezési ideje 400 év. Az azt jelenti hogy ami 1000röngentel sugárzik az 400év múlva 500 lesz.
Melyik izotópról beszélsz? Van ott 400- évnél rövidebb és hosszabb felezési idejű is. Az sem mindegy hogy milyen a sugárzása, és beépül-e az emberi szervezetbe.
Vegyük a tolvaj->orgazda->vevő láncot, és a Pripjatyról lopott sugárzó bilit!
Na, ki ül legtovább a bilin? Kinek a családfáját éri a legnagyobb *dózis*?
A liftajtó mind eltűntek. Azt nem hiszem, hogy a fosztogatók az 5. - ről leviszik az ajtót és ezt még megcsinálják százszor.
Sokáig azt hittem, hogy a mentesítéskor használt és aztán leállított járművekből is sok alkatrész eltűnt, mert soknak nyitva van a motorháza. Aztán láttam egy felvételt, hogy mielőtt leállították, megnézték a sugárzást a motortérben is és persze nyitva hagyták az ajtót.
Talán előkerül majd olyan film is, ami magyarázatot ad, hogy mi lett az otthagyott dolgokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!