A német kultúra tényleg úgy virágzik mostanában, mint a Weimari Köztársaság idején?
"nem, most nem tudok az irodalmon es a filmen kivul mast, ami szinvonalasabb es nemet."
A német filmnek 1970 és 1990 között volt egy erős felfutása, de az utóbbi 20 évben harmatgyenge.
16:57!
"Különben jellemző, hogy ez a másodvirágzás olyan időszakban következett be, amikor Németország gazdaságilag rosszul állt és a katonai potenciálja is gyenge volt. "
Katonai potenciálnak mi köze a kultúrához? A Weimari Köztársaság alatt igenis fellendült a gazdaság a korábbi pocsékhoz képest. Aztán a gazdasági válság be is tett a kultúrának.
De én azt látom, hogy itt más alapokon vitázunk. Definiáljuk már azt, hogy mit értünk "a kultúra virágzásán"!
"A Weimari Köztársaság alatt igenis fellendült a gazdaság"
A weimari köztársaság 14 évig állt fenn, ebből 9-ben válság volt, 5-ben fellendülés :))
"Definiáljuk már azt, hogy mit értünk "a kultúra virágzásán""
Én a "német kultúra virágzásán" azt értem, hogy a német kultúra befolyása eléri vagy meghaladja a francia, amerikai és brit kultúráét, azaz a vele egy súlycsoportban lévő versenyzőkét.
„A weimari köztársaság 14 évig állt fenn, ebből 9-ben válság volt, 5-ben fellendülés :))”
Valóban, ebben igazad van, a 20-as években 24-29ig volt fellendülés, előtte meg hiperinfláció volt. Míg az egyikben a stabil gazdaság növekedése, a másik periódusban az szolgáltatta a pénzt a kultúrának, hogy mindenki szórta a pénzt, mert másnapra nem lehetett érte venni semmit (erről ajánlom mindenkinek Sebastian Haffner: Egy német története című könyvét, szépen leírta ezt az időszakot).
„Én a "német kultúra virágzásán" azt értem, hogy a német kultúra befolyása eléri vagy meghaladja a francia, amerikai és brit kultúráét, azaz a vele egy súlycsoportban lévő versenyzőkét.”
Amerikai kultúráét nem, de a francia és brit kultúra befolyását eléri, és hozza is a színvonalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!