A német kultúra tényleg úgy virágzik mostanában, mint a Weimari Köztársaság idején?
A német kultúra utoljára akkor virágzott, amikor Németország még nem volt birodalom, vagyis a 19. század első felében.
Németország a 18. század második és 19. század első felében abszolúte a világ élvonalában volt tudományban, irodalomban, filozófiában, művészetekben. A 19. század második felétől a másodvonalban vannak jó esetben, a 20. század második felétől különösen.
15:09
Ha anyagiak kérdése lenne, akkor a norvég kultúra folyna a csapból is.
Ezzel szemben a norvég kultúráról kb. annyit tud a világ, hogy Ibsen és Grieg. Mindkettő olyan korban alkotott, amikor Norvégia szegény ország volt.
16:44
A weimari köztársaság kultúrája legfeljebb a holtversenyt tudta tartani az akkori francia és amerikai kultúrával. Gyenge másodvirágzás volt.
Különben jellemző, hogy ez a másodvirágzás olyan időszakban következett be, amikor Németország gazdaságilag rosszul állt és a katonai potenciálja is gyenge volt.
Németországra igaz, hogy minél nagyobb a hatalma, annál kisebb a kultúrája. A kettő ellentétes. Ezt nem én találtam ki, hanem már a 19. században felismerte sok német.
16:48
Lehet, de a német kultúra fénykorában Németország elmaradott agrárrégió volt.
Én nem látom jelét virágzásnak.
Egyébként most így hirtelen más országot sem tudnék mondani, amelyikben virágzana a kultúra. Az a világ a két világháborúval megszűnt, a világ most globalizálódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!