Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Hogy áll a globális USA-hegemó...

Hogy áll a globális USA-hegemónia?

Figyelt kérdés

Meddig képes az USA fenntartani a "világ csendőre", "világ igaza", "jófiú a rosszfiúkkal szemben" stb. szerepeket?

Hogy áll a "szénája" a globális porondon?

2011. okt. 6. 13:11
1 2
 1/12 asmosys ***** válasza:
79%
Még jól, és a közeljövőben nem fog változni. Bár ez a szerep messze nem globális. Ezen a szinten több hatalom osztozik.
2011. okt. 6. 13:20
 2/12 anonim ***** válasza:
32%
Már 70,es években bemutatták azt a grafikont,amely azt mutatta,A szu.gazdasága 900,as évekre utoléri,2000,re meg is előzi az USÁ-t.De nagyon.Tehát még igen jól áll!és reméljük így marad.
2011. okt. 6. 13:49
 3/12 A kérdező kommentje:

Nekem úgy tűnik, hogy inog az "USA-mutatvány", gazdaságilag és minden egyéb téren kezd egyre inkább háttérbe szorulni (már nem hisznek benne és egyre inkább kezdik átlátni, hogy miről is szól az egész).

Megírta Brzezinsky a "Nagy sakktáblának", hogy a globális USA-hegemónia (=uralom, dominancia) titka:

Eurázsia uralása.

Ez az alapvető tétel és én úgy látom, hogy ebben az USA rendkívüli módon alulteljesít (a Közel-Kelet csak erőlködik, bajt halmoz bajra, gazdaságilag a nulla felé közelít, miközben Ázsia egyre erősebb lesz).

Lassan a fegyverei is elavulnak és csak az üres demagógia, a közélet hülyítése marad számára...

de már senki sem hisz neki és senki sem bízik meg benne (!).

Nagyon hamar lezuhanhat (mivel elég meredek, kétesélyes játszmákat vállalt fel).

Én így látom ezt a fontos kérdést.

2011. okt. 6. 14:35
 4/12 A kérdező kommentje:

Javítás:

"A nagy sakktábla" című könyvében, melyet az utódainak írt.

2011. okt. 6. 14:36
 5/12 A kérdező kommentje:

Javítás:

(a Közel-Keleten (is) csak erőlködik, bajt halmoz bajra, gazdaságilag a nulla felé közelít, miközben Ázsia egyre erősebb lesz).

2011. okt. 6. 14:38
 6/12 anonim ***** válasza:
45%
Ez a baj,hogy Ázsia erősödik.Mert ugye közel van a volt szu-hoz,és a demokráciát hírből ismerik.Bigott népek laknak arrafelé.
2011. okt. 6. 15:05
 7/12 anonim ***** válasza:

"A nagy sakktábla" című könyvében, melyet az utódainak írt.

Kérdező! Ezt a könyvet be lehet szerezni valahol magyarul? Nagyon érdekelne.

2011. okt. 6. 16:16
 8/12 A kérdező kommentje:

Én elolvastam, de már eladtam.

A lényege: az USA globális hegemóniájához meg kell tudnia osztani Ázsia társadalmait (lehetőleg egymással szembeállítva őket pl. orosz-kínai ellentétet erősíteni,szítani, fenntartani stb.), csak és kizárólag így uralható az Eurázsiai térség. (!!!)

Amennyiben ezt az USA hatalmi köre nem képes elérni, a globális dominanciának LŐTTEK. (!!!)

Alaptétel: az Eurázsiai térség kontrollálása nélkül, nem lehetséges globális dominancia, hegemónia, uralom stb. (!!!)

Ezt bukta el az USA, ezt nem volt képes megvalósítani és valószínűleg nem is lesz.

Véleményem: normális esetben a bolygón a társadalmi-, politikai-, gazdasági- stb. Központnak (központoknak) Eurázsiában kell lennie.

Ez egy abnormális eset, hogy a fizikai középponton kívül esik a központ. Egyszerűen: az USA túlságosan távol van a szárazföldek "tömegközéppontjától", mivel ez Eurázsiában van.

Az "eljövendő" kontinensnek Eurázsiának kell lennie!

Hiába van ez a még szekunderebb virtuális világ, az eggyel magasabb valóságfokú fizikai világ még mindig létezik és sok mindent (alapvetően) meghatároz és befolyásol.

2011. okt. 6. 16:31
 9/12 anonim ***** válasza:

"Hiába van ez a még szekunderebb virtuális világ, az eggyel magasabb valóságfokú fizikai világ még mindig létezik és sok mindent (alapvetően) meghatároz és befolyásol."

Ezt nem értem! Ugye ez nem valami ezoterikus marhasig, mint a pilisi szívcsakra, mert akkor rossz helyen jársz.

2011. okt. 6. 16:57
 10/12 A kérdező kommentje:

Úgy értem, hogy a létezés minden szintje relatív és illuzórikus (valamennyire), persze, attól még létezik.

Az ezoterikus limonádé (2012: az anyagi szféra eltűnése és a magasabb valóságba emelkedés) szerintem átverés, amiből jól profitálhat néhány ember.

Nem vagyok "ezoterikus". :-) Igyekszem inkább józanul gondolkodni.

2011. okt. 6. 19:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!