Sok országot kárpótoltak/kárpótolnak, de akkor Magyarországot miért nem?
NEM provokációnak szánom a kérdést, csak nem értem.
I.Vh. : Ausztria nem fogadta el a békeszerződést, azzal fenyegetőztek hogy Németországhoz csatlakoznak, és nem fogadták el Dél-Tirol elvesztését.
Odaadták nekik Burgenlandot.(a burgenlandi osztrákoknak meg sem fordult a fejükben az Ausztriához való csatlakozás)
Orosz-Grúz háború idején : Abházia és Dél-Oszétia kikiáltotta a függetlenségét, szinte nem is élnek ott grúzok, mégis mindenki: "Nem ismerjük el egyiket sem mert tiszteletben kell tartani Grúzia területi egységét"
Szerbia - Koszovó : Rengeteg helyen olvastam már hogy akár az is megtörténhet hogy a szerbeknek megengedik kárpótlásul hogy egyesüljön Szerbiával a Boszniai Szerb Köztársaság.
Magyarországot sosem kárpótolták, hiába rekedt kint rengeteg magyar.
Most lehet nyersen fogalmazok de akkor sem értem : A Nyugat és stb fel voltak háborodva amikor volt az a nagy hacacáré Szerbiában Koszovó miatt, mert mi az hogy nem engedik a függetlenséget és az elszakadást.
Magyar autonómia törekvés Erdélyben magasról le van tojva, ahogy a többi magyar helyzete pl Szlovákiában. (lásd : nyelvtörvény)
Kárpátalját is a történelem során addig sosem létezett Ukrajna kapta meg.
TÉNYLEG NEM(!!)provokációnak szánom a kérdést, csak egyszerűen nem értem hogy Magyarországgal miért ilyen rosszindulatúak, miért utálják Magyarországot amikor mi semmi olyat nem tettünk?
(bunkó megjegyzésektől kíméljetek köszi!)
Minden attól függ, hogy a nagyhatalmaknak mik az érdekeik. Befolyási övezeteik vannak, egy rakás kis ország ami hozzájuk idomul. Sokszor a saját csatlósaikat (holdudvarukat, milyen szót használjak?) támogatják a másik ellenében.
Most nagyon leegyszerűsítve mondjuk azt, hogy van két tábor, a nyugatbarát és az oroszbarát (orosz befolyás alatt álló) országok. Grúzia pl nyugatbarát, ezért Oroszország támogatja a szakadár tartományait, míg a nyugat nem fogadja el ezek függetlenségét. Koszovónál ugyanez van fordítva, Szerbia orosz-orientált, így a nyugat igyekszik szétszedni, a ruszkik meg támogatják. Szal a hidegháború bizonyos értelemben, bár csekély hatásfokkal, de még mindig tart.
A környékbeli országok mind nyugat-orientáltak, Szerbiát kivéve, szal max ellenükben tudnánk területei követelésekkel fellépni, ami a nyugat esetleg támogatna, de az oroszok biztos hogy nem. De ez sok mindentől függ, a helyzet azért ennél jóval bonyolultabb...
Rengeteg össze esküvéselmélet van :)
De aszt tudom hogy a Kárpát-medence nagyon gazdag vidék
és aki egyszerre birtokolná az fenyegetné a nyugati világ
kereskedelmi,gazdasági mivoltját ^^ Nos szerintem ez is hozzá járul hogy nem igazán törődnek Magyarországgal.
Pl:Szlovák nyelvtörvény ... nem is szolt az eu semmit
Horvátország és Szlovénia területi vitája apróság, itt nem több ezer négyzetkilométeres területekről és százezres, milliós lakosságszámról van szó.
Ausztria: a győztes antant hatalmaknak érdekében állt az első világháború után az osztrákok Németországhoz való csatlakozási vágyának leszerelése, ellensúlyozása; ezért kárpótolták őket Burgenlanddal Dél-Tirol helyett. Magyarország esetében ilyen helyzet nem állt fenn. Magyarország "kárpótlása" senkinek sem állt érdekében. Ma sem áll.
"Abházia és Dél-Oszétia kikiáltotta a függetlenségét, szinte nem is élnek ott grúzok..."
Dehogynem. Az 1990-es évek elején Abházia lakosságának nagyjából a fele grúz volt. Őket a győztes (és orosz támogatást élvező) abházok aztán mind egy szálig elűzték/lemészárolták 1993-ban.
"...akár az is megtörténhet hogy a szerbeknek megengedik kárpótlásul hogy egyesüljön Szerbiával a Boszniai Szerb Köztársaság."
Csakhogy ez az ötlet manapság a boszniai szerbek körében már nem népszerű. Szerbiában szintúgy nem, egy ilyen lépés után ugyanis aligha maradna Belgrádnak bármi hivatkozási alapja Koszovó megtartására.
Az erdélyi, szlovákiai magyarság sorsát illetően a Nyugat valóban mindig is közönyös volt, ma is az. A nyugati közvélemény és politika nem is igen érti a probléma lényegét. Ahogyan Közép-Kelet Európa néprajzi, történelmi viszonyaival sem igen vannak tisztában.
"Csakhogy ez az ötlet manapság a boszniai szerbek körében már nem népszerű. Szerbiában szintúgy nem, egy ilyen lépés után ugyanis aligha maradna Belgrádnak bármi hivatkozási alapja Koszovó megtartására. "
Csak hogy ha Koszovó kiválik és utána engedik meg.
Vagy tényleg már a boszniai szerbek sem akarják ezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!