Miért félnek a szerbek hogy a Vajdaság is leválik Szerbiáról amikor a Vajdaság lakosságának kb 65%-a szerb?
A Vajdaság lakossága igaz hogy csökken, de a szerbek csökkenése nem olyan gyors, így mindíg magasabb lesz a %-os arányuk a tartományon belül. A második legnagyobb kisebbség a magyaroké, de az is rohamos ütemben csökken.
Az még oké hogy rengeteg nemzetiség lakja, de ezeknek nagyon kevés a létszáma, többnyire 1-2%.
Miért félnek a szerbek hogy a Vajdaság is függetlenedik amikor a döntő többséget a szerbek teszik ki a lakosság terén??
(most nem vagyok kíváncsi olyan válaszokra h egyesüljön Magyarországgal stb, most csak a Vajdaság érdekel, és a függetlensége)
Kicsit összefutott, de meg lehet érteni.
A kiírás a kövképen zajlott:
Nép____százalékarány népesség
ma 13:01
Azt ugye elfelejted,hogy a valóságban akár 500.000 magyar is él a vajdaságban csak sokan jugoszlávok vagy szerbek jelenleg.
Azt sem felejts el,hogy sok szerb már nem vallaná magát szerbnek akkor...
„Valamint a délszláv háborúban elkövetett embertelen dolgok is száradnak a szerb nép lelkén.”
Sosem a nép lelkén szárad, az csak egy aljas módszer a sakkban tartáshoz.
Kedves előző:
Én a következőt írtam:"Ha 500000 szerb elmenne, és ha a népszámlálási eredmények valósak"
A népszámlálási eredmények valósak- ezt kiemelném
Azért félnek, mert a tősgyökeres vajdasági szerbek ( a lálók) ugyanúgy az autonómia mellett vannak. Meg ugye a magyar-, horvát-, szlovák- és ruszin kisebbség is. Nekik sem tetszik a Belgrád-központú, kizsákmányoló politika. Nem tetszik, hogy csak Vajdaság fizeti rendszeresen a közüzemi számlákat, hogy csak Vajdaság fizeti az adókat, az ebből befolyó pénzt Belgrád osztja szét, és csak nagyon csekély része jut vissza a pénznek Vajdaságba.
Belgrádtól délre nincs kataszteri rendszer, nem kell drága pénzen kiváltott építkezési engedély ahhoz, hogy felhúzz egy házat - ami után értelemszerűen adóznod sem kell, nem kell adót fizetni a megmunkálás alá eső termőföld után, nem kell fizetni a legelőhasználatért, a kutya sem ugatja meg, ha valaki nem fizet villanyszámlát (ki sem kapcsolják, csak írják a tartozást).
Vajdaság az ország fejőstehene. Ha önállósulna, volna előtte perspektíva. Szerbia pedig jelentős bevételtől esne el.
De sosem fog önállósulni.
Ahogy már páran előttem is írták: Azért félnek Belgrádban, mert Vajdaságban a szerbeknek is a jelentős része támogatja a függetlenedést, tehát itt főképp nem nemzetiségi kérdésről van szó, hanem anyagiakról.
Hasonlóképpen a katalán helyzethez, Szerbiában Vajdaság járul hozzá sokkal nagyobb mértékben az ország bevételeihez. Magyarul a Vajdasági pénzek Belgrádba áramolnak és az újraelosztás után sokkal kevesebb kerül vissza a Vajdaság területére. És ez az, ami nem tetszik sem a helyi szerbeknek sem a nemzetiségeknek, köztük a magyaroknak. Az már teljesen más kérdés, hogy a nemzetiségeknek az előbbieken túl amiatt is jobb lenne egy független Vajdaság, mert egyrészt Belgrád nem rombolná a nemzetiségi kultúrát (a vajdasági szerbek sokkal toleránsabbak a nemzetiségekkel kapcsolatban, mint a belgrádiak), másrészt pl. a magyarok teljes Szerbiát tekintve kb. 4%-ot tesznek ki, míg a Vajdaságban 14%-ot, ami azt jelentené, hogy sokkal nagyobb beleszólásuk lenne az ország irányításába, mint a mostani nagy Szerbiáéba.
Én optimista vagyok a dolgokkal kapcsolatban. Montenegró is függetlenedett, Koszovó is függetlenedett. Már csak Vajdaság az egyetlen egykori Jugoszláv autonóm terület, ami nem függetlenedett. Ha a többinek sikerült, akkor Vajdaságnak is sikerülni fog. Európa is abba az irányba halad, hogy Katalónia pár éven belül függetlenedni fog, Skócia is, Székelyföldön is épp most március 10.-ére terveznek a katalánhoz hasonló menetet. Tehát én nagy esélyt látok Székelyföld autonómiájára is, illetve Vajdaság függetlenedésére is. Csak Vajdaság esetében azért meg kell jegyezni, hogy az nem magyar állam lesz, az még mindig szerb többségű ország lesz, annyi előnye lesz, hogy a magyar érdekek jobban képviselve lesznek, nem lesznek elnyomva a nemzetiségek.
Amúgy én budapesti vagyok, viszont nyomon követem az összes határon túli magyar lakta hely történéseit és drukkolok mindegyiknek. Kinek az autonómiáért, kinek a függetlenedésért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!