Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi az igazság Tibetről?

Mi az igazság Tibetről?

Figyelt kérdés

Azzal kezdeném,hogy ne értsetek félre,pártatlan vagyok,csak szeretnék megtudni minél több TÉNYT!

Mi a igazság az 1950-es évek előtti és a mostani 14.Dalai Láma uralkodása alatti Tibetről?

Nem tudok olyan sok mindent a témáról,de nagyon érdekelne!

Olvastam nagyon sok olyan hozzászólást,hogy a kínaiak igenis felszabadították a Tibeti népet,mivel a Dalai Lámák uralkodása alatt szörnyen éltek.(és a mostani alatt is) Nekem szimpatikus a 14.Dalai Láma,sokat olvasgatok róla, láttam filmeket az életéről(Kundun,7 years in tibet például),sok interjút megnéztem amit vele készítettek.

1 dolog,amit nagyon nem értek emberek: Ha olyan rossz volt,mikor a Dalai Láma uralkodott,és a kínaiak még nem törtek be Tibetbe,akkor miért várja vissza a Lámát a népe? Miért lázonganak a kínaiak ellen?(Nem csak a szerzetesek,de a közemberek is!)

& ha olyn jó fejek a kínai felszabadítók,akkor miért lőttek le jó pár tibetit,akik a hegyen sétáltak valamerre egy nem is olyan régi felvételen,és csak úgy lelőtték Őket a távolból,mint a kutyákat!?

Sokan a Dalai lámát is lenézik,nem tisztelik,pedig ő nem örökletesen lett láma(tehát az apja nem volt láma,értitek) hanem felfedezték!

& kik voltak Tibetben a rabszolgák? Nem olyanok,akik megszegték a törvényeket?

Szvl nagyon sok mindent nem tudok és amit tudok abból sok mindent nem értek!

Kérlek írjatok!:) és ismétlem:pártatlan vagyok,mert nem tudom,hogy mi az igazság és nem tudom a valós tényeket sem!

2011. aug. 24. 15:16
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Tibet sohasem volt önálló."

Ez ebben a formában nagyon nem igaz! Szonceng Gampó vagy Triszong Decen királyok idejében nagyon is önálló volt. Mi több volt olyan időszak amikor legyőzte Kínát. Szonceng Gampó és a rezidens kínai császár közötti megbékélés deklarálja mind két uralkodó által a két ország függetlenségét. /Ez azért különleges mert a Kínaiak eleve minden országot amellyel kapcsolatba kerültek alattvalónak tekintettek és tekintenek, hiszen ők a Mennyei Birodalom, a középső birodalom. A japánok például ezt nem tűrték, amikor a Kínai követek közölték Tojotomi Hideyoshival, hogy kinevezik őt a Vák országának királyává, akkor Hideyos igen kicsiny dobozban küldte vissza a kínai követeket császárukhoz és nem mellesleg földig rombolta Koreát./ Egészébe véve a kínaiaknak még a kérdéseit sem szabad elhinni!

Amikor Tibet először veszíti el függetlenségét akkor spec. Kína sem független hanem a Jüan dinasztia alatt nyög. Nevezzetek pedig ugyebár mongolok. Ekkor alakul ki a Láma-Protektus rendszer. Ebben a rendszerben a legbefolyásosabb tibeti főpap és a mongol uralkodó (aki akkor Kínai császár is) kerül egymással a következő viszonyba: A világi uralkodó elfogadja vallási ügyekben a Láma főségét és vallási ceremóniákon a Láma trónusa magasabb. A világi ügyekben a Láma ismeri el az uralkodó főségét és világi eseményeken a Császár (Kán) trónusa magasabb. A tibeti buddhizmusnak négy nagy iskolája van: Nyingmapa, Szakjapa, Kagyüpa, Gelugpa. Az első olyan rend amelynek egész Tibetre kialakult a fősége a Szakjapa volt Szakja-pandita majd Phagpa láma (Kubiláj tanácsadója) befolyásával később a Szakja Tón tartója a mindenkori Szakja Trizin fősége alatt. Ez a titulus a Khon családban öröklődik és az egyetlen olyan tibeti buddhista cím amely dinasztikus leszármazás alapján áll, a jelenlegi a XLI. Szakja Trizin. A későbbiekben a kagyü, és vezetői a mindenkori Karmapa, majd a gelug került pozícióba. A Gelug feje Ganden Tri rinpoche, ganden trónusának tartója, de a renden belül ugyan alatta áll a Panchen Láma és a Dalai Láma, mégis ez utóbbiak lettek Tibet legfőbb méltóságai, különösen az utóbbi, minekutána az V. dalai láma egyesítette a világi és egyházi uralmat eladdig ugyanis Tibet királyság volt, monarchia, attól kezdve viszont teokrácia. A VI. dalai láma elmozdításában és a VII. beiktatásában volt jelentős szerepe Gushri kánnak. Még mindig nem a Kínaiaknak. Később az 1644-től Kínát uraló Mandzsu császárok a dinasztia bukásáig folytatták a Láma - Protektus rendszert.

Han azaz ténylegesen Kínai uralkodónak soha, csak Kínát elfoglaló uralkodónak volt befolyása Tibetre!

A Harmincas években Britannia India Független országnak fogadta el és a XIII. dalai láma kiseprűzte a mandzsu - kínaiakat.

Tibet tehát többször is független státusszal rendelkezett!

Kínai uralkodónak nem volt befolyása Tibetre, csak Mongol és Mandzsu uralkodóknak, akik ellenben a teljes birodalom legfőbb papjának tekintették a dalai lámát.

Belügyeiket a Láma-Protektus rendszerek idején is függetlenül intézték a Tibetiek.

A Kínai megszállás óta másfél millióval csökkent az ország lakossága, az életkörülmények a betelepített hanok (kínaiaknak) jobbak a tibetieknek nem. Tibet ásványainak elrablása szemérmetlen illetve a kevés de fontos tibeti erdő elpusztítása katasztrofális mert Ázsia számos nagy folyama, pl Brahmaputra.

Végezetül: A tibetiek nem voltak rabszolgák. Egy különleges teokratikus állam lakosai voltak, szinte minden család első gyermeke szerzetesnek állt. Volt olyan időszak amikor a lakosság 1/5 élt kolostorban. Természetesen ez egy templom-gazdaság szerű rendszert eredményezett. A börtönökben meglehetősen kevés ember senyvedett, és igen ritka volt a polgári lakosságot érő életellenes vagy egyéb erőszak. Persze ez feudális-típusú állam volt, ebben hasonlított a többi ilyesmire. A valláson keresztül azonban mindig igen nagy volt a mobilitás és egészében eredetien és a maguk kultúrájában éltek.

A kínaiak alatt minden rosszabb lett. Persze azok az emberek akik csak a materializmusban és a fogyasztásban gondolkodnak azok számára az nem lesz igaz! A modern pervertált tudat az emberi életet jelentő igazi mélységet, elveti és helyette jelentés és értelem nélküli fogyasztóvá silányítja az embert.

A tibetiekben még megvan az elköteleződés az ember szellemi értékei irányában. Ezért várják vissza a dalai lámát és ez az amit úgy tetszik a kapitalista-kommunista kínaiak, nem tudnak belőlük kinevelni.

2011. aug. 27. 07:01
 12/14 anonim ***** válasza:

bocsánat

India nem hisz maga sem volt független, más európai álamok Britannián kívül.

2011. aug. 27. 07:06
 13/14 anonim ***** válasza:

bocsi naon reggel van még:

a Bráhmaputra is innen ered.

illetve: a Szakja Trón tartója.

2011. aug. 27. 07:11
 14/14 A kérdező kommentje:

Kedves Mab! Köszönöm a választ,nagyon sok kérdésemre választ kaptam!!!:)

Honnan tudsz ennyi mindent Tibetről?Ez nagyszerű!:)

Ezen a héten kezdtem el olvasni Kakas Beátától Tibet története és vallása című könyvet, abból is Tibet kialakulásának történetét,és kb. ugyan az van oda leírva,mint amit írtál,csak azt nem tudtam,hogy Kínai uralkodónak nem volt befolyása Tibetre, csak Mongol és Mandzsu uralkodóknak*

Köszönöm még 1x!:)

Am. ha van még v.mi,amit leírnál ide nekem,és van kedved,akkor kérlek rá!:):)

2011. aug. 27. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!