Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi az igazság Tibetről?

Mi az igazság Tibetről?

Figyelt kérdés

Azzal kezdeném,hogy ne értsetek félre,pártatlan vagyok,csak szeretnék megtudni minél több TÉNYT!

Mi a igazság az 1950-es évek előtti és a mostani 14.Dalai Láma uralkodása alatti Tibetről?

Nem tudok olyan sok mindent a témáról,de nagyon érdekelne!

Olvastam nagyon sok olyan hozzászólást,hogy a kínaiak igenis felszabadították a Tibeti népet,mivel a Dalai Lámák uralkodása alatt szörnyen éltek.(és a mostani alatt is) Nekem szimpatikus a 14.Dalai Láma,sokat olvasgatok róla, láttam filmeket az életéről(Kundun,7 years in tibet például),sok interjút megnéztem amit vele készítettek.

1 dolog,amit nagyon nem értek emberek: Ha olyan rossz volt,mikor a Dalai Láma uralkodott,és a kínaiak még nem törtek be Tibetbe,akkor miért várja vissza a Lámát a népe? Miért lázonganak a kínaiak ellen?(Nem csak a szerzetesek,de a közemberek is!)

& ha olyn jó fejek a kínai felszabadítók,akkor miért lőttek le jó pár tibetit,akik a hegyen sétáltak valamerre egy nem is olyan régi felvételen,és csak úgy lelőtték Őket a távolból,mint a kutyákat!?

Sokan a Dalai lámát is lenézik,nem tisztelik,pedig ő nem örökletesen lett láma(tehát az apja nem volt láma,értitek) hanem felfedezték!

& kik voltak Tibetben a rabszolgák? Nem olyanok,akik megszegték a törvényeket?

Szvl nagyon sok mindent nem tudok és amit tudok abból sok mindent nem értek!

Kérlek írjatok!:) és ismétlem:pártatlan vagyok,mert nem tudom,hogy mi az igazság és nem tudom a valós tényeket sem!

2011. aug. 24. 15:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%
Hát az igazság az, hogy Kína megszállta Tibetet és most elnyomják őket. Ez van.
2011. aug. 24. 15:19
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen azt tudom,de sokan azt mondják,hogy nincs elnyomás,jobban élnek,mint valaha..?
2011. aug. 24. 15:22
 3/14 anonim ***** válasza:
Ezt olyanok mondják akik szerint 1945. április 4-én minket is felszabadítottak.
2011. aug. 24. 15:51
 4/14 anonim ***** válasza:
0%
Minket tényleg felszabadítottak, csak később vették át a hatalmat.
2011. aug. 24. 15:58
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg? Furcsa, a szovjet kitüntetések közt van egy olyan, hogy "Budapest elfoglalásáért". Szerintem az elfoglalás meg a felszabadítás szavak elég messze vannak jelentéstartalmuk terén egymástól.

Bocsánat az offért.

2011. aug. 24. 17:35
 6/14 A kérdező kommentje:
érdekeseket írtok csak épp nem Tibetről..:( :D
2011. aug. 24. 20:17
 7/14 anonim ***** válasza:

Sok itt a hőbörgés, úgy írnak vélemény, hogy fogalmuk sincs a dolgokról. Nagyon megy a megszálló/felszabadító teória, az mindenhol beválik.

Tibet sohasem volt önálló. Amikor Kőrösi Csoma Sándor ott járt, már akkor is több száz éve kínai befolyás alatt állt. Önállóan nem is tudna megélni, ipara nincs, szinte semmi sem terem meg, egyetlen bevétele az a pár hegymászó által fizetett díj.

2011. aug. 24. 21:57
 8/14 A kérdező kommentje:

-egyetlen bevétele az a pár hegymászó által fizetett díj.

-azért ezt nem hiszem:D De köszönöm,végre v.mi válasz!:)

2011. aug. 24. 22:27
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Az igazságot nem én fogom Neked megmondani, de tény, hogy mindent, amit ma modernnek gondolunk, azt a kínaiak vitték Tibetbe. Továbbá, ha tibeti GDP (a kínai befektetőknek köszönhetően), évi 10%+-al bővül akkor sokáig már nem fognak lázadozni a tibetiek a kínai elnyomás ellen. Tegyük hozzá a kínaiak nem emberbaráti szeretetből teszik mindezt, hanem Tibet értékes ásványkincseit (pl. réz) akarják kikaparni.
2011. aug. 25. 03:40
 10/14 anonim ***** válasza:

Nem vagyok olyan jártas a témában, de:

-A mai láma igen fiatal volt amikor menekülnie kellet!

A láma nem az apjától kapja a hatalmát, hanem reinkarnálódik! (az ő elméletük szerint mindig ugyanaz uralkodik, csak más testben)

-Tibet tényleg soha nem volt tökéletesen önálló, de hát most olyan nekik, mint amikor nekünk itt voltak a szovjetek, most sokan sírnák vissza... (sőt, még olyanabb, hisz mi Magyarország voltunk akkor is és nem SzSzKSz..)

-Azonban Tibet meg tudna élni egyedül is, ásványkincseiből és a turizmusból

-Ez egy igen összetett és bonyolult dolog.

2011. aug. 25. 17:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!