Hány albán állam lesz még?
Koszovó is albán állam, kiszakadt Szerbiából. Albániával együtt most van a Balkánon 2 albán ország.
Viszont Macedóniában is rohamos ütemben szaporodnak az albánok, pár évtizeden belül az egész országban (Macedóniában) ők lesznek többségben, vagy lehet hogy az ország ketté válik egy Nyugat-Macedóniára ami albán többségű, és egy Kelet-Macedóniára ami macedón többségű.
Itt van a 3. albán állam.
Aztán Görögországban és Montenegróban is van egy, ugyan minimális albán kisebbség, de az ő létszámuk is rohamosan nő.
Ebből lehet a 4. és az 5. albán állam.
Szerbiában is maradt Koszovón kívül albán kisebbség, főleg Koszovó környékén, és Nis város közelében (azaz Dél-Szerbiában). Szerb lakosság csökken, albán növekszik. Ha nem csatolják a területet Koszovóhoz akkor lehet hogy kiszakad, létrejön a 6. albán állam.
Aztán Albánia túlnépesedik, sokan mennek el az országból a környező országokba vagy Olaszországba. Létrehozva ezzel újabb albán kisebbségeket.
Mennyi albánok lakta ország lesz még????
Mert az egyesülés Albániával sztem nem fog megtörténni, mert az ENSZ is úgy ismerte el Koszovót, azzal a feltétellel hogy nem egyesül Albániával.
Nem tudom, de sztem a Koszovóiak nem is akarnak most Albániához tartozni és ezt Tirana is elutasította.
Nektek mi a véleményetek?
"Olaszországból lengyel és román rész..."
Te is láthatod hogy ez azért mégse így igaz. Ők a legtöbb esetbe csak ott dolgoznak, viszont az albánok esetébe ők ott is születtek, ott élnek ráadásul úgy hogy a szomszédjukba meg van a saját országuk Albánia.
Nem dramatizálom túl.
Csak azt nem értem hogy pl hogy kerülhetett ekkora albán kisebbség az Albánia mellett lévő országokba. Nekik nem volt olyan mint Magyarországnak a Trianon, csak érdekelne hogy amikor létrejött Albánia akkor ezeket a területeket miért nem vették bele. Pl a macedóniai albán területeket, mert akkor Macedónia még nem is létezett, sőt még macedónok se.
Mondjuk Montenegróba még több albán él mint Görögországba, ezt csak megemlítem.
És ez a Nagy-Albánia ötlet honnan jött vagy kitől ered amúgy?
Az rendben van hogy pl egy román v lengyel család Olaszországba él és ott lesz gyerekük stb, de próbálnak beilleszkedni, legalábbis nem benépesíteni egy adott területet.
+ a saját hazájuk sincs a szomszédba, ezt azért lényeges megemlíteni.
Abba, hogy Albáni a határait hol állapították meg jelentősen beleszólt a többi balkáni ország is. Főleg Szerbia és Görögország. Macedónia például miután elmentek a törökök Bulgáriához tartozott, utána került a szerbekhez akik természetesen egy négyzetcentiméterről sem mondtak le.
Hogyan kerültek albánok Crna Gorába és Koszovóba? Mindkettő echte szerb terület volt, csak a török időkben innen a szerbek elvándoroltak Magyarországra. Az albánok meg beköltöztek oda. Ebben a vonatkozásban nagyon hasonlítanak a szerbekre és a románokra.
Hogy jött a Nagy-Albánia ötlet?
Mint a Nagy-Románia.
"Lehet hogy a Görög és a Montenegrói valamint a szerbiai nem fog, de nézd meg Macedóniát.
35-40 % az albánok aránya az országban, lélekszámuk nagyon nő, a macedónok fogynak. AZ egy dolog hogy nincs autonómiájuk de ha ők lesznek többségben akkor nem igazán tudom elképzelni hogy marad az ország Macedón (volt jugoszláv) köztársaság. "
Az biztos, de az azért még nem holnap lesz.
Pár évtizedet azért még adok a macedónoknak, addig pedig bármi történhet.
Montenegróban pedig a montenegróiak sincsenek abszolút többségben, tehát ott még előbb elszaporodhatnak, de még az is évtizedek kérdése.
Hát valóban, maga a macedón nép is egy fura dolog, mindenféle balkáni szláv népek keveredése, a nyelvük hajaz a bolgárra...
Nem is értem, honnan jött az "ötlet", hogy ott egy külön ország legyen, mikor a törökök után határokat húzgáltak.
Nagy Albánia kérdése sok albánban felmerült. Területeiket valószínűleg a románokhoz hasonlóan akarják növelni,hiszen a románok és az albánok nyelve egy tőröl fakad.
Biztos van ilyen törekvés, mert a youtube teli van ilyen videókkal.(future map of europa, vagy valami hasonló)
Ezek között a videók között van olyan is, hogy Albánia, nem csak Koszovót, Albániát, Macedóniát foglalja magában, hanem fél Németországot és szinte az egész Magyarországot.
Albánia és Koszovó idővel egyesülni fognak egymással, ez szinte bizonyosra vehető szerintem.
A macedóniai, dél-szerbiai albánlakta területek esetleges csatlakozásának esélye Nagy-Albániához jelenleg megjósolhatatlan, sok évtizedes távra nemigen látunk előre. Amennyiben Koszovót felosztanák és a szerb többségű részei Szerbiához csatlakozhatnának, az mondjuk érdekes precedenst teremtene. Mert ezen az alapon aztán valóban elképzelhető lenne akár a macedóniai albán területek kiválása is. Vagy Bosznia-Hercegovina felosztása.
A szerbek egyébként jobban jártak volna vele, ha legkésőbb az 1980-as évek elején kidobták volna Koszovót Jugoszláviából, az albánok többségével együtt, és leírják veszteségnek azt a tartományt :)
"Nem jól húzták meg az első Balkán háborúban Albánia határait?"
Nem hát, de nem is az igazságos határmegállapítás volt a cél, hanem az, hogy egy "független" albán állam révén (leginkább) az Osztrák-Magyar Monarchia megakadályozza Szerbia (és közvetve Oroszország) kijutását az Adriai-tenger partjára.
19:24
...macedón nép is (...) Nem is értem, honnan jött az "ötlet", hogy ott egy külön ország legyen, mikor a törökök után határokat húzgáltak.
Nem volt semmiféle "ötlet", a macedón területek nagy részét Szerbia egyszerűen lenyúlta magának az 1913-as második balkán háborúban. 1945 után Tito próbált önálló macedón nemzettudatot teremteni, hogy ezzel is minél jobban leválassza őket a bolgárokról. A macedón irodalmi nyelvet is akkor alakították ki, szándékosan úgy intézve, hogy az mind a szerbtől, mind a bolgártól lehetőleg egyformán távol álljon. A kísérlet sikerült, a macedónok ma már nem bolgárnak, hanem önálló nemzetnek tartják magukat.
10:36
"...hiszen a románok és az albánok nyelve egy tőröl fakad."
A román neolatin nyelv, az albán nem az.
"Hány albán állam lesz még?"
Reméljük, egyre több - a mai "Szerbia" területén.
"Viszont Macedóniában is rohamos ütemben szaporodnak az albánok"
Hazugság.
"lehet hogy az ország ketté válik egy Nyugat-Macedóniára ami albán többségű, és egy Kelet-Macedóniára ami macedón többségű"
Nem valószínű. Macedóniában nincs olyan szintű etnikai konfliktus, mint Szerbiában. A macedónok nem akkora lúzerek, mint a szerbek, képesek békés együttélésre.
"Aztán Görögországban és Montenegróban is van egy, ugyan minimális albán kisebbség, de az ő létszámuk is rohamosan nő."
Képzelődsz vagy szándékosan hazudozol.
21:35
"Csak azt nem értem hogy pl hogy kerülhetett ekkora albán kisebbség az Albánia mellett lévő országokba."
Ld. még: "Hogy kerülhetett Romániába ekkora magyar kisebbség? Biztos bevándoroltak!"
Barom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!