Akik a "fenttartható növekedésben" hisznek, tudják-e, hogy mi növekedik jelenleg a rendszerben?
Például nő a Föld átlaghőmérséklete:
Sőt, gyorsulva növekszik a felmelegedés:
Például nő a túlnépesedés:
Növekszik a gleccserek olvadásának üteme:
Szintén nő a talajerrozio az északi területeken:
Növekszik a szibériai tundrák olvadásának üteme:
Közben nő a kimerülő nyersanyagkészletek száma:
Növekszik az idősek aránya a társadalomban:
Nő az adósság:
Sőt, létezik egy kontinensnyi szemétsziget az óceánban, az is folyamatosan nő:
A fenttartható növekedés koncepciójban ezek biztosan, és fenntartható módon növekednek, ahogyan a kiírtott fajok száma, a kipusztított erdők területe is folyamatosan nő.
Hová vezet mindez?
Te miről beszélsz?
Akik a fenntartható növekedésben hisznek, azok pont azt mondják, hogy ezek miatt a dolgok miatt változtatni kell a rendszer logikáján, és a hosszútávú hatásokat, környezeti és fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve növekedni. Jelenleg NEM valósul meg a fenntartható növekedés/fejlődés a Földön.
Tövényszerű, hogy mindíg kell legyen egy ügyeletes tapló aki hamar válaszol. Biztosan nem kellett egy ilyen megfontolt válaszon soká töprengeni.
Mindenki szerény képességei szerint válaszol.
Én kérek elnézést. :)
Kedves utolsó, nem engem, első válaszolót szólt le, hanem valaki mást, akinek azóta törölve lett a hozzászólása.
És igen, vannak akik hisznek a fenntartható növekedésben, függetlenül attól, mi az én álláspontom a kérdésről.
Az biztos, hogy a mostani csak rövid- és középtávon gondolkozó, fogyasztás- és haszonmaximalizálásra koncentráló szénalapú gazdaságok helyett találni kell alternatívát. Ez tény.
Akkor azért nem állt nekem össze a kép! Később jöttem...
Amúgy részemről a remény, hogy előbb-utóbb fog változtatni az emberiség a mostani környezetpusztító ténykedésén. Bár ahhoz nem kevesebbet, mint az önzést kellene leküzdenie.
"Például nő a Föld átlaghőmérséklete"
A föld állandóan változik és ez alól a hőmérséklet sem kivétel. Ugyanúgy vannak ciklusai az átlaghőmérsékletnek hosszú távon, mint rövid távon. A föld korához képest szinte tegnap volt a jégkorszak, most a felmelegedés elkerülhetetlen.
"Sőt, gyorsulva növekszik a felmelegedés"
Ezt most csak zárójelben írom mert ebben nem vagyok biztos.
Olvastam egy cikket, amelyben kifejtették , hogy a szén-dioxid kibocsájtás lassítja az egyébként természetesen gyorsuló felmelegedést, ezt nem közvetlenül kell érteni hanem egy sokkal nagyobb üvegházhatású gázzal van összefüggésben.(Bocs, régen olvastam.)
"Növekszik a gleccserek olvadásának üteme.Növekszik a szibériai tundrák olvadásának üteme."
Ezek egyenesen arányosak a felmelegedéssel.
"Növekszik az idősek aránya a társadalomban"
Szerintem ez még mindig jobb mint a túlnépesedés.
Azokról a pontokról amiket kihagytam fingom sincs, vagy semmi "okosság" nem jut eszembe :) Szerintem is súlyos problémák, főleg a szemétsziget :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!