Mostantól Kína a fő szövetségesünK?
nem. De kiemelt gazdasági partnerünk. Ami nem semmi,ezért küzd az USA-tólkezdve az összes európai ország.
kina a legnagyobb piac jelenleg a világon, és a legnagyobb exportőr is.Az ő logisztikájában részvenni hatalmas üzlet és rendgeteg munkahely
Én már kérdeztem ezt. Maga Orbán mondta, hogy történelmi szövetség jött létre a két állam közt.
Nekem teljesen úgy tűnt Orbán szövege és viselkedése, mint mikor egy újonnan kinevezett vazallus behódol a hűbérurának. És rettentő lelkes is volt. Büszkén kijelentette, hogy középtávon megoldottuk az ország finanszírozási gondjait. Látszik, hogy ő komolyan hiszi, hogy most beérett a gyümölcs, nyugodtan elkergethette az IMF-et, beolvashat folyamatosan a Nyugatnak, mert majd ezt az új barát, az új nagy testvér majd mindent megold.
De szerintem ez egy naiv elképzelés. Mitől is jobb a kínai pénz mint a nyugati vagy az IMF-es? Nem lesz ennek még nagyobb ára? Erre ma talán senki nem tud válaszolni, de annyira azért ne legyünk naivak, hogy itt most egy új nagy testvér jótékonykodik velünk.
erre válaszoltak a pénzügyi elemzők. Jobb a kinai pénz mint az IMF.
Egyrészt olcsóbb (kina nem hitelt ad,hanem állampapírt vesz)
Másrészt nincs költségvetési feltételekhez kötve, tehát szabad keze van a kormánynak.
Más a célja. az IMF a pénzét akarja kamatrostúl visszakapni, Kínának nem ez a fontos, hanem, hogy a termékeit teríthesse európában.Ennek kapuja lehet Magyarország.
Aki ezt nem érti,az semmit nem ért a makroökonómiához.
nem nagy kamatot akar kapni (állampapirra nem is kap) hanem piac kellneki.Nem a Magyar piac,mert az semmi,hanem az európai.
AZ elmúlt 20évben is viaskodott a két irányzat egymással. Szerintem mára látszik, hogy melyik irányzat bukott meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!