Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Most akkor mi az igazság az...

Most akkor mi az igazság az NDK-ról?

Figyelt kérdés

Pár ismerősöm járt az NDK-ban a 80-as évek közepe körül, és azt mondták, hogy soha sem voltak még olyan király helyen, Kelet-Berlin nagyon modern és izgalmas város volt.

Olvastam történeteket a neten, hogy amerikai és más túristák akik Nyugat-Berlinben jártak, időnként átjártak a Checkpoint Charlie-n szétnézni Kelet-Berlinbe is. Azt írták, hogy még sohasem jártak annyira komor, félelmetes, primitív és unalmas helyen.

2011. jan. 29. 14:11
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
79%

Magyarországhoz képest olcsó volt, de ott nem kaphattál pl. Akai magnót, csak Teslát. Nem mehettél túristaként nyugatra, de a végén már Jugoszláviába sem.

Na meg idehaza ha szidtad Kádárt a 80-as években, akkor legfeljebb nem kaptál jutalmat április 4-én, meg nyáron nem kaptál beutalót a Mátrába az üdülőbe. Ott meg jól megvert a Stasi, ha Honeckert szidtad.

Ott nem volt éjszakai élet, este 8-kor kihaltak a városok, de napközben is sorba kellett állnod, ha be akartál menni egy sörözőbe. Az étterem meg ebédszünet miatt délben zárva volt.

Itt azért ilyen nem volt.

2011. jan. 31. 19:13
 12/15 anonim ***** válasza:
73%

Ha te kimész egy hétre nyaralni, az jó, de ott élni az azért más.

Ez hasonló ahhoz, hogy elmész nyáron két hétre nyaralni a tengerpartra, az jó. De ha ott élsz, akkor a mediterrán tél, a sok esővel; a hűvös, de nem igazán fagyos idővel, a kevés szórakozási lehetőséggel a kevés munkalehetőséggel (a lakosság jelentős része az idegenforgalomból él, de az csak májustól szeptemberig van) már közel sem annyira jó.

2011. jan. 31. 19:17
 13/15 soltichan válasza:
46%
Ekkora lejáratást az ex-DDR felé, bunkók vagytok! Igenis nagyon klassz ország volt. Politikailag éppen ugyan olyan volt mint nálunk vagy úgy egyébként az összes keleti blokkban. Mi voltunk a legvidámabb barakk, ők viszont a legfegyelmezettebbek :) De persze volt ott lazaság is nem is kevés! Minden esetre volt ami volt elmúlt. Van aki vissza sírja és van aki nem. Nálunk éppen ugyanez a helyzet. Napjainkban is 10 emberből 8-9 ember azt mondja, hogy a "Kádár korszak" jobb volt. Én akkor még gyerek voltam, tehát politikával egyáltalán nem foglalkoztam, de bevallom jól éreztem magam benne. Sajnos én most nem tudom megadni a gyerekeimnek azt amit akkor én megkaptam a szüleimtől. Ennek ezer és ezer oka van, nem is akarom ezt részletezni. Sokan tudják, hogy miről beszélek. Tehát az NDK nem volt szar, csak más!
2014. jan. 7. 20:46
 14/15 soltichan válasza:
Ja, igen! Mielőtt valaki megkérdezné, hogy gyerekként én ezt honnan tudom? Onnét, hogy az édesanyám német (DDR) az apám viszont magyar. (az NDK -ban dolgozott 8 évig) A gyermekkoromat 50-50% itt és ott töltöttem.
2014. jan. 7. 20:56
 15/15 anonim ***** válasza:
80%

Gyerekként az ember kevésbé találkozik a korlátokkal, ezért jobban tudja élvezni a rendszert. Felnőttként viszont valószínűleg sokkal rosszabb lehetett az NDK, mint az Magyarország.

Több okból is:

Idehaza régen rossz volt, de egyre jobb lett, egyre inkább lazította a szabályokat Kádár. Odakint meg eleinte még elvieslhető volt a helyzet, de egyre elviselhetetlenebbé vált a légkör. Pl. már Jugoszláviába sem lehetett utazni, míg nálunk még Kádár idején jött be a világútlevél. Na meg az NDK-ban egyre inkább, végül egyáltalán nem voltak nyugati termékek, míg idehaza egyre több volt. Idehaza volt valamennyi élet, míg odakint este bezárt minden, és sorállás kellett egy egyszerű éttermi vacsorához is, hiába volt olcsó.

Azért viszont, az amúgy baromira gyenge, csak Rigó utcai nyelvvizsgára jó (csak nyeltvan és semmi más), középiskolai német tankönyv egy kicsikét belecsíp az NDK-s valóságba!

Az egyik fejezetben kávéházba akarnak menni, de tömeg van ott. A másikban meg be akarnak vásárolni a boltban, de nincs választék. Persze, eléggé jól meglett fogalmazva, hogy ne tűnjön rendszerkritikának, de azért ott van. Igaz, cserébe a Nyugatnémetországi fejezeteknél Karl-Marx szülőházát javasolja megtekintésre. (Jó, a Német-Római múzeumot is Kölnben!)

2014. jan. 8. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!